Mandag 25. januar 2016 Innenriks

Frps Christian Tybring-Gjedde sier at Russlands returnekt er straff som forventet:

Legger skylda på Norge

FULL FORSTÅELSE FRA FRP: Christian Tybring-Gjedde (Frp) i samtale med utenriksminister Børge Brende (Høyre) i Stortinget. Frp-eren sier det er forståelig at Russland ikke ønsker å samarbeide med Norge om retur av asylsøkere. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

STOPP: Historiker Lars Rowe og Frps Christian Tybring-Gjedde mener det ødelagte forholdet mellom Oslo og Moskva gjør det vanskeligere for Norge å returnere asylsøkere til Russland.

ASYL

Meldingen om at Russland nekter å ta imot asylsøkere på grensa ved Storskog er trist, men ikke overraskende. Det sier Christian Tybring-Gjedde, som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

– Jeg har full forståelse for Russlands reaksjon, sier han.

Han mener norske politikere har seg selv å takke for at russerne nekter å samarbeide om retur av asylsøkere over Storskog.

Både opposisjonen og en rekke organisasjoner den siste tida har sådd tvil om hvorvidt det er trygt å være asylsøker i Russland. Også FNs høykommissær for flyktninger uttalte tidligere i januar at asylsøkere ikke er trygge i Russland.

Russisk returnekt:

• Fredag meldte russiske myndigheter at landet ikke lenger vil ta imot returnerte asylsøkere fra Norge over Storskog grensestasjon.

• Utenriksminister Børge Brende sa i går at russerne er såret over norske politikeres påstand om at Russland ikke er et trygt land.

• 5440 asylsøkere kom til Norge fra Russland i fjor. Minst 380 av dem er allerede returnert. Norske myndigheter ønsker å returnere alle som har et oppholdsgrunnlag i Russland, også personer fra krigsherjede land som Syria.

• Norge har siden 2007 hatt en avtale med Russland om retur av asylsøkere.

Hardkjør mot Russland

– Mange har den siste tida brukt kreftene sine på å skjelle ut Russland. Det får selvsagt konsekvenser for naboforholdet mellom våre to land, sier han.

Tybring-Gjedde viser spesielt til Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre, KrF, Røde Kors og Advokatforeningen.

– Disse aktørene har snakket om at Russland er utrygt og at russerne ikke respekterer menneskerettighetene. De bør gå i seg selv.

Det ikke bare opposisjonen som har kritisert Russland i sterke ordelag. Erna Solberg har ved en rekke anledninger angrepet Russlands manglende respekt for menneskerettighetene. Blant annet rettet hun skarp kritikk mot den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev i et møte under Sotsji-OL i 2014.

– Det er ikke bare opposisjonen som kritiserer Russland. Det gjør også regjeringen, blant annet ved å delta i sanksjonene mot Russland?

– Vel, jeg håper vi kan få tilbake en god kontakt med Russland og at russerne igjen vil ta imot asylsøkere. Vi har egeninteresse av å behandle Russland som et sivilisert land, sier Tybring-Gjedde.

– Men regjeringen deler ansvaret for det dårlige forholdet til Russland?

– Det er opposisjonen som har ivret etter å hindre asyl­returer til Russland. Nå ser vi konsekvensen av den høylytte retorikken, sier Frp-politikeren.

Norge har dårlige kort

I høst kom det 5440 asylsøkere til Norge over Storskog i Finnmark. Blant dem som har fått asylsøknaden sin behandlet, har 95 prosent fått avslag. Disse personene ønsker norske myndigheter å sende tilbake til Russland.

Men det kan bli vanskelig, tror historiker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Russland forholder seg ikke til internasjonale konvensjoner og menneskerettighetsregimet på samme måte som Norge. Det gjør at Norge ikke har noe pressmiddel ved å henvise til internasjonale regler. I stedet må vi framforhandle oss til et resultat. Og har vi ikke akkurat fantastiske kort på hånda, sier han.

– Hadde det vært lettere å løse dette hvis forholdet mellom Norge og Russland var bedre?

– Ja, Norges dårlige forhold til Russland gjør situasjonen vanskeligere.

Rowe har russisk sikkerhets- og utenrikspolitikk som ekspertområde. Han mener at det ikke er belegg for å mene at Russlands asylnekt er en form for «hybridkrig».

– Det blir rein spekulasjon. Men det er åpenbart at Russland har mulighet til å utnytte situasjonen politisk. Hvis russerne vil ha ideer til hvordan de kan score politiske poenger på denne saken, holder det å åpne en norsk avis, sier han.

larsv@klassekampen.no