Lørdag 6. februar 2016 Innenriks

Klassekampens måling gir regjeringspartiene den største oppslutningen siden mars 2014:

Blåblå bølge over Norge

OPTIMIST: Statsminister Erna Solberg (H) tror gjenvalg i 2017 er mulig. På Klassekampens februarmåling får Høyre og Frp til sammen 43,4 prosent i oppslutning. Foto: ChristoPHer Olssøn

BLÅTT: Regjeringspartiene Høyre og Frp kan notere seg den beste Klassekampen-målingen på to år. Arbeiderpartiet har ikke gjort det dårligere siden høsten 2013.

Måling

Blåblå politikk er i vinden. Det går fram av februarmålingen Norfakta har gjennomført for Klassekampen og Nationen. Målingen gir regjeringspartiene en samlet oppslutning på 43,4 prosent – som er den høyeste siden mars 2014.

Samtidig er Arbeiderpartiets oppslutning denne måneden målt til 31,9 prosent, den laveste siden november 2013.

Erna Solberg forklarer den blåblå framgangen med trygg styring:

– Jeg tror folk liker det de ser av politikken. I tillegg ser de at vi håndterer en krevende situasjon. Mange saker regjeringen har jobbet med får nå resultater, som kortere ventetid på behandling og bygging av veier. Folk ser at det er en vanskelig situasjon med asylkrisa, som regjeringen styrer godt, sier hun til Klassekampen.

– Får ikke regjeringer ofte styringstillegg i vanskelige tider?

– Det der er litt på både godt og vondt. I mange land blir regjeringene veldig upopulære i vanskelige tider, men vi har levert.

– Kan du bli sittende i åtte år?

– Ja, det tror jeg er mulig. Vi leverer svar for Norge. Vi som er politikere skal gjøre oss fortjent til velgernes støtte.

Men helt trygg kan hun ikke være. I dag trenger regjeringen bare ett av støttepartiene KrF og Venstre for å danne flertall i Stortinget. På målingen endres dette. Hadde målingen vært valgresultat, ville Høyre og Frp vært ett mandat unna flertall med Venstres sju mandater. Dermed blir dagens borgerlige flertall avhengig av at KrF holder seg med de blåblå og ikke skifter side – noe som er langt fra gitt.

Målingen:

• Målingen er gjennomført av Norfakta for Klassekampen og Nationen 2.–3. februar 2016.

• Resultatene er veid mot fylke, kjønn, alder og stortingsvalget i 2013.

• Antall spurte er 1000. Feilmargin for utvalget som helhet er inntil 3,1 prosent.

Kilde: Norfakta

KrF på vippen

Denne uka tok NRK kontakt med KrFs fylkesledere og fikk svar fra 18 av dem. Elleve var da negative til en ny periode som støtteparti for en regjering med Frp. 14 fylkesledere svarte at det er lettere og mer naturlig for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet nå som det ikke er bundet til et regjeringsprosjekt med SV.

Landsstyret i KrF vil i november-desember 2016 gi sin innstilling til partiets landsmøte våren 2017 om framtidige samarbeidspartnere.

Dårligste siden valget

At det går dårlig med Ap, forklarer Solberg med at regjeringen har fått orden på sysakene:

– De veldig høye målingene har ikke nødvendigvis vist støtte til Ap, men at folk ikke har sett resultatet av det regjeringen har gjort. Når vi nå får vist resultater, faller støtten deres. Ap må selv velge sin strategi, men oppslutningen har ikke kommet av partiets egne løsninger, men på grunn av uro rundt arbeidet i regjeringen.

Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, mener partiet har en jobb å gjøre.

«Oppslutningen viser at vi har en jobb å gjøre fram mot valget med å få fram vår alternative politikk, mobilisere våre velgere og skape grunnlag for en ny regjering», skriver hun i en e-post til Klassekampen.

«Norge trenger et lederskap som vil gjøre mer for å bekjempe stigende arbeidsledighet og større forskjeller, som står tydelig på arbeidstakernes side, og som prioriterer skole, eldre og helse foran store skattekutt til dem som har mest fra før», legger hun til.

politikk@klassekampen.no

Rødt dobler oppslutningen

Det eneste partiet som endrer oppslutning fra forrige måned utover feilmarginen, er Rødt. Partiet dobler faktisk oppslutningen fra januar – fra 1,2 prosent til 2,4 prosent.

Partileder Bjørnar Moxnes er ute og triller barnevogna da han får den gode nyheten.

– Oi! Det er gøy, sier han.

Framgangen tilskriver han først sitt eget fravær på grunn av pappapermisjonen.

– Dette må være Marie-effekten, sier han og viser til nestleder Marie Sneve Martinussen som stepper inn i Moxnes’ fravær.

Litt ære får også Rødts politikk:

– Den klart største saken om dagen er jo håndteringen av flyktningkrisa. Der har Rødt markert seg som en tydelig kritiker av innstrammingene og angrepene på asylretten. Og de siste ukene har det blitt klarere at Stortinget handlet panisk før jul og at hastevedtakene gjør at folk ikke får en reell behandling av asylsøknadene sine.

Dessuten hjelper det på, tror han, at Rødt i høstens kommunevalg kom i posisjon flere steder i landet, blant annet i Bodø og i Tromsø. I Oslo er Rødt støtteparti for den nye Ap-styrte byregjeringen.

– Vi har begynt å hive ut velferdsprofitørene, bygger opp fellesvelferd og fører en politikk for mindre forskjeller. Det tror jeg har betydning. Folk ser at det gir resultater å stemme på Rødt, sier Moxnes til Klassekampen.

Kjersti Stenseng
Klikk på bildet for å forstørre det.