Fredag 12. februar 2016 Innenriks

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum refser Venstre og slår ring om asylforliket:

Tilbyr Venstre-fritt forlik

TROSSER VENSTRE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som først tok til orde for et bredt asylforlik, vil ikke la Venstre forkludre forliket med regjeringspartiene, Ap og KrF. Foto: Christopher Olssøn

REFS: Trygve Slagsvold Vedum kan godt gi regjeringen flertall for asylinnstramminger uten Venstre: – Jeg vil ikke la Venstres spill ødelegge forliket, sier Sp-lederen.

Asyl

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum omtaler Venstres nei til regjeringens asylforslag som «synd», «forunderlig» og «umulig å bli klok på».

– Vi visste jo hva vi signerte på, sier han til Klassekampen og viser til asylforliket fra november, der Stortingets seks største partier – inkludert Venstre – deltok.

Onsdag sa Venstre likevel blankt nei til alle de 40 asylforslagene Frp-statsråd Sylvi Listhaug mener svarer på bestillingene fra forlikspartiene.

Men Sp-lederen vil ikke la Venstres nei få konsekvenser:

– Jeg håper de tenker seg om, men jeg vil ikke la Venstres spill ødelegge for forliket. Eventuelt får vi fem andre sette oss ned i ro og mak og finne fram til felles løsninger, sier han.

Selv om målet er at forlikspartiene skal holde sammen, avviser han ikke at Sp i verste fall kan danne flertall om enkeltforslag med regjeringen aleine.

Asylinnstrammingene:

• Onsdag denne uka sa Venstre nei til regjeringens 40 punkter til asylinnstramminger, som var basert på et forlik mellom Ap, Sp, KrF, Venstre, Høyre og Frp.

• Høringsrunden om regjeringens forslag er nå avsluttet, og regjeringen forbereder nå en sak til Stortinget.

• I høringen fikk forslagene knallhard kritikk fra flere høringsinstanser, blant annet for dårlig utredning og reine faktafeil.

Regimekritikk fra Venstre

Venstre mener selv at partiet ikke har forlatt forliket. Det er regjeringen forslag som bryter med det, mener Venstre-leder Trine Skei Grande, som onsdag sammenlignet enkeltforslag med «slikt som kommer fra regimer vi vanligvis ikke sammenligner oss med». Venstre har derfor bedt Listhaug komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag – denne gangen i tråd med forliket.

Vedum sier han ikke skjønner seg på det.

– Man kan ikke være for alle punktene i forliket i november og gå imot alle forslagene fra regjeringen nå, mener han.

– Minner det ikke litt om det Sp gjorde da dere gikk imot det nasjonale tiggerforbudet? Da var det også en avtale i forkant, men dere trakk støtten etter en høringsrunde.

– Det var en mye mindre sak, langt mindre gjennom­arbeidet på forhånd og med langt mindre vidtgående konsekvenser. At partier snur, er jo helt legitimt. Men virkeligheten er ikke mye annerledes nå enn i november.

Drømmer om å felle Frp

Vedum understreker at heller ikke Senterpartiet er enige med alt i pakka fra regjeringen. Han viser særlig til forslaget om å stramme inn retten til familiegjenforening.

– Der mener vi regjeringen har gått for langt. Men da kan forlikspartiene sette seg ned og dra det tilbake, slik at det blir anstendig og fornuftig, sier han.

Han mener det hviler et særlig ansvar på Venstre for å ha gitt regjeringsmakt til Frp.

– Vi syns også retorikken til Frp er ubehagelig. Vi ville heller aldri gitt den gjengen regjeringsmakt. Vi drømmer om å felle Frp hver dag.

– Men all politikk kan ikke reduseres til valgkamp. Vi må vurdere forslagene for seg, uavhengig av avsenderen.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert.

Artikkelen er oppdatert: 12. februar 2016 kl. 09.22

KrF: Egentlig enig med Venstre

Geir Toskedal er KrFs innvandringspolitiske talsperson. Hans parti sa ikke nei til regjeringens førti forslag denne uka, men grunnen er ikke at KrF er mer enig med regjeringen, ifølge Toskedal:

– I substans er vi der Venstre er, men vi bruker en annen retorikk, sier Toskedal til Klassekampen.

Flere kilder i KrF bekrefter at Venstre ikke kontaktet dem før de sa nei til hele innstrammingsforslaget fra regjeringen. I KrF er det ingen planer om å behandle asylpolitikken før regjeringen faktisk fremmer et forslag til Stortinget.

Det har tidligere blitt hevdet at KrF bare vil si nei til tre av de 40 forslagene til asyl-innstramminger.

– Vi har sagt nei til tre områder, ikke tre punkter, sier Toskedal, og viser til retur til internflukt, utsending av enslige mindreårige asylsøkere ved fylte 18 år og innstramming i familiegjenforening.

Dermed kan KrF ende opp med å stemme nei til svært mange av punktene.