Mandag 22. februar 2016 Endelig mandag

Snart er det tid for oscarutdelingen. Her er hva du kan forvente.

#oscarsocolorful

Filmbransjens svar på Sensation White er like rundt hjørnet. Siden herligheten er ganske lite uforutsigbar, har jeg laget en liste med «predictions» for kvelden.

1. Først en saksopplysning: «The Big Short» får ikke priser fordi (1) den er ikke melodramatisk, og (2) den har et kreativt klippe- og bildespråk som oppfattes for radikalt. Altså to brudd på regler for å vinne. Dessuten går filmen kommunistenes ærend ved å gjøre narr av kapitalister generelt, ved at Ryan «Hey Girl» Gosling bruker spray tan, Steve Carells tupé er spesiell, og Christian Bale har glassøye, går barbeint og hører på Rammstein.

2. Oscarvert Chris Rock maler seg «white face» til åpningsnummeret, men får kjeft fordi dette ikke sto i scriptet og må vaske det vekk like før han går på scenen. Han har noen hvite rester i nesa, noe som vil få mediene til å spekulere i om han kan ha sniffet kokain før showet. Daily Mail publiserer en rekke ekstremt innzoomede bilder i dårlig oppløsning, uten at det gjør noen noe klokere.

3. Etter det artige PR-stuntet «Oscar so white», har akademiet forsøkt å forhindre at ikke-hvite skal boikotte sendinga, og som plaster på såret gjøres en eksotisk vri på The Weekends framføring av «Fifty Shades of Grey»-låta, med flygende tepper, kamel, turban og apekatter. Tom Cruise er den eneste som ler.

4. Ved en feil klippes det til Spike Lee (Ja, han kommer allikevel) som gjør «choke»-tegn. Twitter går amok. Buzzfeed lager saken: «Spike Lees chocking response to The Weekends performance was the most WTF LOL disrespectful moment».

5. I sitt forsøk på å hindre ikke-hvite i å boikotte showet, synes akademiet det var lurt å nominere den eneste hvite fyren i «Straight Outta Compton»: Manusforfatteren. Regissøren selv synes også dette var lurt, og har derfor spesialbestilt mannen som ifølge ham selv er 50 prosent mer innflytelsesrik enn Stanley Kubrick, Pablo Picasso og Pablo Escobar, til å gjøre det han er best til: Ydmyke en prisvinnende, hvit, ung kvinne. Så kan de hvite mennene le litt av «ung kvinne» vs. «yppal svarting». Den utkårede blir Brie Larson som mottar pris for beste kvinnelige hovedrolle i «Room». Kanye West annonserer også sin nye film før han river statuetten ut av hendene hennes. Den blir 50 prosent mer innflytelsesrik enn «Full Metal Jacket».

6. Eddie Redmayne, som er best på å spille gode roller i dårlige filmer, kan ikke vinne pris fordi han ikke er ekte transe, og ikke autentisk nok. Derfor – for sin innsats med å ligge inni hestekadaver, spise bisonlever, og etter å ha blitt urbefolknings-venn – vinner Leo omsider prisen for beste mannlige skuespiller. Senere kommer det frem at det var russerne – som fra før har vært bitre over fremstillingen av KGB-agenter i «Bridge of Spies» – som sto bak det hele. De har lagt sin elsk på Leo etter at han sa han kunne tenkt seg å spille Lenin.

7. Men Leo er ikke der. Leo har tatt en Marlon Brando og sendt en indianer til å motta prisen sin. For Leo sitter hjemme og ser på dokumentarfilmer om rødlistede haiarter. Nei da. Leo sitter hjemme og ser på bortklipte scener av Kristoffer Joner i «The Revenant». Han har nemlig funnet en ny sak å engasjere seg i: Diskriminering av norske skuespillere i amerikanske filmer. De er jo tross alt de minst representere skuespillerne i hele Hollywood.

ida.hestman@gmail.com

Julie Nordby Egeland, Øivind Vogt, Svein Strømmen, Ida Madsen Hestman og Eirik Røkkum skriver i Klassekampen mandager.

«Tom Cruise er den eneste som ler»

Artikkelen er oppdatert: 4. mars 2016 kl. 10.18