Torsdag 14. april 2016

Køltzow hedret for sitt forfatterskap

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Forfatter Liv Køltzow ble torsdag tildelt Gyldendalprisen 2015 for «et særlig eminent forfatterskap».

– Å lese Køltzows bøker er en gave. Det gir innsikt man ikke finner andre steder, sa litteraturkritikker Tom Egil Hverven i talen til prisvinneren torsdag formiddag.
– Bøkene fanger inn ørsmå øyeblikk, de som gjerne glipper når den store historien skrives. Fins det noe norsk forfatterskap som bedre uttrykker hvordan mennesket erfarer det momentane, sa Hverven, og fortsatte:
– Jeg tviler på det. I alle fall fins ingen som bedre klarer å la selve øyeblikket funkle fra så mange litterære, interessante og overraskende vinkler.
Gyldendalprisen er delt ut årlig siden 1996 til personer med et særlig betydelig forfatterskap. Prisbeløpet er 400.000 kroner, og beløpet gjør det til den største litterære pris som deles ut her i landet.
Køltzow (71) debuterte i 1970 med novellesamlingen «Øyet i treet», og den første romanen «Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?» fulgte to år senere. (©NTB)