Tirsdag 19. april 2016 Kultur og medier

• FM-nettet slokkes neste år, og i dag hører bare 24 prosent på dab • NRK regner med å miste radiolyttere

Kun én av fire hører dab

Ikke imponert: Radiokjøper Åsmund Holt synes ikke de nye lyttertallene fra Statistisk sentralbyrå er betryggende med tanke på at FM-nettet slokkes neste år. – Er det ikke flere enn 24 prosent som hører dab daglig? Det var da veldig lite, sier Holt.

– NRK og P4 burde skjelve i buksene over disse tallene, mener Norsk lokalradioforbund.

Medier

Det er 267 dager til slokkingen av FM-nettet begynner i Norge. Først ut er Nordland 11. januar. Deretter blir FM-sendere demontert én etter én i alle landets fylker fram til desember.

Kulturdepartementet og NRK har i flere år forsøkt å få norske radiolyttere over på dab-radio i påvente av at formatet blir enerådende i landet.

Men så langt holder de fleste lytterne seg fortsatt til FM, ifølge nye tall. Statistisk sentralbyrås rapport «Norsk mediebarometer 2015» som ble lagt fram forrige uke, viser at:

24 prosent hører dab-radio daglig.

53 prosent har tilgang til dab-radio.

59 prosent hører radio en gjennomsnittsdag.

Dab:

• Forkortelse for Digital Audio Broadcasting.

• Blir det eneste radioformatet i Norge når FM-nettet slokkes neste år.

• FM-nettet stenges i Nordland 11. januar, i Trøndelag og Møre og Romsdal 8. februar, i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland 26. april, i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder 21. juni, i Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus 20. september og i Troms og Finnmark 13. desember.

De eldste er ivrigst på dab

Seniorforsker Odd Frank Vaage i Statistisk sentralbyrå forteller at økningen i dab-tilgangen blant folk økte med snaue ti prosentpoeng i fjor.

– I 2014 hadde 44 prosent av befolkningen tilgang til dab-radio. I fjor var tallet 53, forteller Vaage.

– Hvis trenden fortsetter vil da rett i overkant av 60 prosent av befolkningen ha tilgang til dab-radio ved inngangen til 2017. Er det nok?

– Det vil fortsatt være en betydelig andel av befolkningen som ikke har dab. Samtidig vil de aller fleste som kjøper radio i framtida kjøpe digitalt, så andelen med tilgang vil stige jevnt, sier Vaage.

Det er som regel de unge som er raskest ute med å omfavne ny teknologi. Dette gjelder ikke dab.

Aldersgruppen over 45 er de ivrigste dab-brukerne, ifølge undersøkelsen.

– Det har nok med å gjøre at kanaler som NRKs P1+ ikke fins på FM, tror Vaage.

Bør skjelve i buksene

Nestleder Thor Magnar Thorsen i Norsk lokalradioforbund mener dab-tallene bør bekymre radiokanalene som har bundet seg til å slokke FM-sendingene neste år.

– Hvis jeg var markedssjef i P4 eller i NRK radio ville jeg skjelvet i buksene over disse tallene, sier Thorsen.

De fleste av landets lokalradioer utenfor de store byene har fått dispensasjon til å sende på FM i minst fem år til. Lokalradiolederen mener tallene tyder på at svært mange av NRKs og de store, kommersielle kanalenes lyttere ikke vil være rede til å bytte til dab når lufta blir fri for FM-bølger.

– Det synes åpenbart at de kommersielle radiostasjonene som går av FM-nettet kommer til å miste lyttere og dermed inntekter, sier Thorsen.

Han er mindre bekymret på egne vegne.

– På grunn av dispensasjonsvedtaket går ikke dette like hardt ut over lokalradioen, sier Thorsen som forteller at Radio 102 kun har fem prosent dab-lyttere.

Han mener likevel stortingsvedtaket om å slokke FM-nettet er «ubegripelig».

– Det er meget merkelig at myndighetene skal bestemme hvilken teknologi folk skal bruke. Se for deg at regjeringen plutselig hadde bestemt at alle papiravisene i landet skulle legges ned og folk måtte over på nettbrett for å få lest nyheter.

NRK forventer nedgang

Radiosjef Marius Lillelien i NRK forventer en nedgang i lyttertallene neste år.

– Det kommer etter alt å dømme en dipp neste år. Men vi forventer at det tar seg opp igjen allerede i 2018, sier Lillelien.

Radiosjefen syns Statistisk sentralbyrås tall over radiolytting er vel lave.

– Tallene fra TNS Gallup ligger rundt ti prosentpoeng høyere enn dette, sier Lillelien.

– Mediebrukere er vanedyr. Hvordan skal dere få tilbake de lytterne dere regner med å miste neste år?

– Det er den største utfordringen. Vi må stå på skikkelig for å miste færrest mulig, og samtidig gi et så godt radiotilbud at de kommer raskt tilbake.

Lillelien er overbevist om at han vil lykkes.

– Lytterne kommer til å få et mye større og bedre radiotilbud på dab. Det er derfor vi gjør dette, sier Lillelien.

– Er du bekymret?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men vi kan heller ikke underslå at overgangen til dab er en stor utfordring for hele bransjen, sier Lillelien.

P4 er optimistiske

Heller ikke P4-sjef Kenneth Andresen «skjelver i knærne». Han tror salget av dab-radio i Norge vil ta av fram mot nyttår.

– Erfaringen fra alle store teknologiskifter, sist overgangen til digital tv, er at den store endringen skjer i umiddelbar forkant av overgangen eller under selve overgangen. Folk utsetter ofte ting til siste liten, sier Andresen.

– Forventer du en nedgang i lyttertallene fra neste år?

– Vi har lagt en grundig plan for dette, sammen med NRK, nettopp for at det ikke skal skje. Det er derfor vi tar en region av gangen. Planen er at de digitale lyttertallene skal stabiliseres i ett område, før vi går til det neste. Det ville gått ut over lyttertallene hvis vi tok hele landet på en gang, men med denne modellen er jeg trygg på at vi klarer å holde dem oppe, sier Andresen.

– Har dere budsjettert med lavere lyttertall og dermed lavere reklameinntekter neste år?

– Budsjettene for neste år er ikke lagt ennå, og jeg ville uansett ikke sagt noe om det. Men jeg tror vi kommer svært godt ut av dette skiftet, sier Andresen.

Kanalsjefen understreker at slokking av FM er lystbetont.

– Dette er noe vi gjør av fri vilje for å gi et bedre radiotilbud til lytterne. Da vi kun hadde FM, var det plass til fem riksdekkende radiokanaler i Norge. Sist jeg talte var vi oppe i 22. Dab er et fantastisk format som styrker norsk radio. Jeg er svært optimistisk med tanke på framtiden, sier Andresen.

morten.smedsrud@klassekampen.no

Radiolytter: Burde vært frivillig å bytte

Åsmund Holt fra Oslo har vært en ivrig radiolytter i en årrekke.

Mandag var økonomilæreren ved Treider fagskoler på utkikk etter ny dab-radio i Expert-butikken i Oslo sentrum.

– Jeg har dab hjemme allerede, men ikke i bilen, forteller Holt.

Han liker dab-formatet, men syns det burde vært frivillig å bytte til digital radio.

– Tenk på alle de utmerkede FM-radioene som nå blir ubrukelige. De hadde jo ikke trengt å slokke FM-nettet selv om de innfører dab, mener Holt.

Han syns ikke de nye lyttertallene fra Statistisk sentralbyrå er betryggende med tanke på at FM forsvinner neste år.

– Er det ikke flere enn 24 prosent som hører dab daglig? Det var da veldig lite, sier Holt.

Han liker dårlig at myndighetene instruerer befolkningen om hvilket radioformat de skal bruke. Økonomilæreren er også bekymret over beredskapen.

– Folk som ikke har dab kan gå glipp av viktig informasjon. Tenk for eksempel på dem som kommer kjørende over grensa fra Sverige. De mister radiodekningen og står i fare for å ikke bli informert om hendelser, sier Holt.

Læreren vil i løpet av året gå til innkjøp av digitalradio også i bilen, vel å merke ufrivillig.

– Det haster med å få plass noe etter hvert. Man kan jo ikke kjøre bil uten radio, sier Holt.