Fredag 29. april 2016 Utenriks

Danske medier melder at det danske forsvarsdepartementet har bestemt seg for å kjøpe F-35:

Lockheed vinner i Danmark

SÅRBARE: To F-35 lander på krigsskipet USS Wasp 20. mai i fjor. Nå viser en rapport fra den amerikanske riksrevisjonen at flyet er bygd med en systematisk og kanskje fatal svakhet. Foto: REMINGTON HALL, 8US NAVY/AFP/NTB Scanpix

AVGJORT: Det danske forsvarsdepartementet har bestemt seg for F-35, melder dansk radiokanal. Samtidig hagler kritikken mot jagerflyet.

En ni år lang anbudsrunde er på vei mot mål. Den danske radiokanalen Radio24syv meldte i går formiddag at det danske forsvarsdepartementet har konkludert i spørsmålet om nye kampfly:

Lockheed Martins F-35 er bedre på alle måter, melder radiokanalen, som har fått innsyn i rapportene.

Dermed må Boeings F-18 Super Hornet og Airbus’ Eurofighter trolig se seg slått i kappløpet om å bli danskenes nye kampfly.

Omstridt kampflykjøp:

• Norge besluttet i 2008 at F-35 fra amerikanske Lockheed Martin skal erstatte dagens F-16-kampfly.

• Fram til 2025 skal Norge anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 69,7 milliarder kroner i 2016-verdi.

• Australia, Canada, Danmark, Nederland, Italia, Storbritannia og Tyrkia deltar også i programmet, som ledes av USA.

• I USA og flere av partnerlandene har programmet skapt kontroverser blant annet på grunn av kostnadene og teknisk usikkerheter.

• Tirsdag denne uka sa den amerikanske senatoren John McCain at F-35 er en «skandale og en tragedie».

Best på alle måter

Radiokanalen, som er offentlig finansiert og privat drevet, refererer fra det danske forsvarsdepartementets kampflygruppe i detalj. Departementet har jobbet med å bedømme flyene siden 2007.

F-35 er best i kamp, og det er billigst målt over levealderen på 30 år. I tillegg opererer det best sammen med nære allierte, som Norge, Nederland og Storbritannia – og det vil gi flest arbeidsplasser i dansk forsvarsindustri.

Rapporten er nå overlevert den danske forsvarsministeren Peter Chri­sten­sen. Departementets ekspertgruppe anbefaler å kjøpe minst 28 fly.

Dersom Radio24syv har rett, må Boeing og Airbus etter alt å dømme se seg slått av Lockheed Martin. Det på tross av at flyprodusenten blir møtt med stadig sterkere kritikk for dårlig kostnadskontroll og forsinkelser.

I en høring i det amerikanske senatet tirsdag denne uka sa senator John McCain at flyet er «både en skandale og en tragedie med tanke på kostnader, framdriftsplaner og ytelse». Prislappen har doblet seg siden 2001, og flyene er kraftig forsinket. Samtidig har flere av landene som var med på prosjektet fra starten, begynt å se seg om etter alternativer (se undersak).

En fatal svakhet

For to uker siden offentliggjorde Government Accountability Office (GAO) en rapport som gikk hardt ut mot måten hele F-35 er designet på. GAO er en etat underlagt den amerikanske kongressen og utgjør en slags amerikansk riksrevisjon. Rapporten er basert på anonyme intervjuer med en rekke teknikere og byråkrater i luftforsvaret og det amerikanske forsvarsdepartementet og konkluderer med at flyets avanserte datasystemer kommer med det som kan være en fatal svakhet.

F-35 er planlagt bygd med et svært avansert operativsystem, som behøver mye vedlikehold. Det skal skje gjennom et lukket, gradert nettverk, som flyet kobles opp til. GAO varsler at dette nettverket – som går under navnet ALIS – har store, innebygde problemer. Hele datatrafikken skal gå fra flyene og gjennom ett enkelt kommunikasjonspunkt, en såkalt CPE, til den sentrale serveren.

Hvert enkelt land skal ha én server og ett kommunikasjonspunkt, og den amerikanske riksrevisjonen påpeker at dersom serveren eller kommunikasjonspunktet slås ut, vil hele flyflåten «gå offline».

Videre skriver de amerikanske revisorene at Pentagon «mangler en helhetlig plan for å løse dette problemet». Det amerikanske forsvarsdepartementet har på sin side anerkjent problemet, men svarer at flyene kan fungere i anslagsvis 30 dager uten å være koblet opp på nett.

Reklame trolig nytteløs

Flyprodusenten Boeing var i utgangspunktet med i konkurransen om å lage Joint Strike Fighter, det amerikanske forsvarets nye fly, men tapte mot Lockheed Martin i 2001.

De siste årene har Boeing likevel øynet sjansen til å snappe kunder fra konkurrenten på grunn av de mange problemene som har oppstått i utviklingen av F-35.

Boeing har kjørt fram sitt F-18 Super Hornet som et billigere og tryggere alternativ til det dyre F-35, på tross av at Hornet går ut av produksjon i 2016.

Flyprodusenten har blant annet reklamert tungt i danske aviser med argumenter om at hovedkonkurrenten Lockheed Martin er dyrt og ikke til å stole på.

Boeing har blant annet minnet danskene på IC4-togene, italienske tog som Danske statsbaner kjøpte på slutten av 1990-tallet. De ble kraftig forsinket, mye dyrere og mye dårligere enn planlagt.

Togene ble laget av et datterselskap av italienske Finmeccanica, det samme selskapet som skal sette sammen de italienske, nederlandske og trolig også de danske F-35-flyene, på kontrakt fra Lockheed Martin.

magnusl@klassekampen.no

Japan og Tyrkia planlegger egne fly

En rekke av de opprinnelige samarbeidspartnerne i Joint Strike Fighter-prosjektet har fått kalde føtter de siste årene.

I fjor gikk det liberale partiet i Canada til valg på å skrinlegge hele kjøpet av F-35, noe statsminister Justin Trudeaus regjering riktignok ikke har gjennomført. Nederlenderne gikk fra 85 til 37 fly i 2013, mens Italia reduserte fra 131 til 90 samme år. Israel planla i 2006 å kjøpe hundre fly, men planlegger nå 33. I 2014 gikk Sør-Korea ned, fra 60 til 40 fly.

For Lockheed Martin er det likevel mest dramatisk at både Tyrkia og Japan vurderer å lage sine egne stealth-jagerfly.

Myndighetene i Japan planla opprinnelig å kjøpe 142 F-35, men det ser ut til at ordren blir redusert. Japanerne deltar nå i et begynnende rustningskappløp med Kina og vil i stedet bygge sitt eget fly. Fredag i forrige uke tok prototypen X-2 av fra rullebanen på flyplassen i Nagoya. Flyet er konstruert i et samarbeid mellom noen av de største japanske industriselskapene, deriblant Mitsubishi. Regjeringen har besluttet å teste prototypen i to år før den skal avgjøre om de nye jagerflyene blir hjemmelagde eller amerikanske.

Tyrkiske myndigheter begynner på sin side å bli svært utålmodige, melder den tyrkiske avisa Hurriyet.

Tyrkerne har en brutal borgerkrig rett på andre sida av sørgrensa mot Syria og en gammel og sliten flyflåte bestående av F-16-fly.

Den tyrkiske regjeringen planlegger å kjøpe 100 fly og la i mars inn bestilling på åtte.

Samtidig har myndighetene brukt store ressurser på å utvikle planer for et eget, tyrkisk jagerfly med navnet TFX.

Tyrkiske myndigheter er i forhandlinger med den britiske våpenprodusenten BAE Systems om å produsere flyene, melder Hurriyet.

Prototypen skal være klar i 2023.