Mandag 30. mai 2016 Utenriks

• IS hardt presset av irakiske styrker • Grufulle forhold for 50.000 sivile

Skal nedkjempe IS i Falluja

PÅ OFFENSIVEN: En soldat gjør V-tegnet etter at irakiske soldater inntok sist uke byen Garma, 16 kilometer nordøst for Falluja. Nå er målet å nedkjempe IS også i Falluja. Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters/NTBscanpix

SKJERPET: Irakiske spesialstyrker var i helga klare til å gå inn i den IS-kontrollerte byen Falluja. Det er frykt for store sivile tap.

Irak

– Regjeringsstyrkene er åpenbart sterkere enn Den Islamske Staten (IS), og vil nok ta Falluja før eller seinere nå. Spørsmålet er hvor store ødeleggelser de er villige til å gjøre for å få ei rask løsning, og i hvilken grad de vil ta hensyn og prøve å skille mellom sivile og IS-krigere, sier Knut Vikør, professor i historie ved Universitetet i Bergen.

Ekstremistgruppa IS har kontrollert Falluja, som ligger i den sunnidominerte provinsen Anbar, rundt 60 kilometer vest for hovedstaden Bagdad, siden januar 2014.

Man anslår at det nå er mellom 500 og 1000 IS-krigere og 50.000 sivile i byen. Byen hadde rundt 300.000 innbyggere før IS erobret den.

Falluja:

• By i den sunnidominerte provinsen Anbar, rundt 60 kilometer vest for Bagdad.

• ISIL (senere IS) erobret byen i januar 2014. Siden har irakiske regjeringsstyrker og sjiamilits beleiret byen, og mange sivile skal ha dødd av sult.

• 23. mai innledet styrkene, som støttes av den USA-ledede koalisjonen, en storoffensiv for å gjenerobre Falluja fra IS.

• Det er mellom 500 og 1000 IS-krigere og 50.000 sivile i byen, som hadde 300.000 innbyggere før IS erobret den.

Klare for inntog i Falluja

Titusener av irakiske regjeringsstyrker, støttet av lojale militssoldater og fly fra den USA-ledede koalisjonen, gikk 23. mai til offensiv mot Falluja.

De har slått IS flere steder rundt byen, torsdag tok de byen Garma, og i går varslet de at Falluja er omringet.

Irakiske myndigheter varslet i helga at «antiterrorstyrkene (CTS), sikkerhetspolitiet i Anbar og lojale militssoldater» var klare til å gå inn i Falluja «for å frigjøre byen fra Daesh (IS)». Både militsene og regjeringsstyrkene er sjiadominerte.

En talsmann for Iraks antiterrortjeneste varslet lørdag at beleiringen er over, og at «nå starter nærkampene», men ville ikke si noe om tidspunkt for angrepet, ifølge NTB.

Ingen annen by har vært kontrollert av IS så lenge som Falluja.

– Men også før byen ble tatt av IS var den kjent for sterk motstand mot det nye regimet i Bagdad, påpeker Vikør, og minner om at det var harde kamper om byen under USAs invasjon i 2003. Først i slutten av 2004 lyktes USA og allierte styrker å erobre Falluja etter voldsomme kamper. Over tusen irakere og nesten hundre amerikanske soldater ble drept, og store deler av byen ble ødelagt. USA har i ettertid innrømmet at de brukte hvitt fosfor under kampene.

Sivile i kryssild

Situasjonen for de 50.000 sivile som ikke har klart å flykte fra Falluja er beintøff. De mangler reint vann, mat og medisiner.

FN har fått rapporter om folk som sulter i hjel, andre har blitt drept etter å ha nektet å slåss for IS.

– Vi har dramatiske rapporter om økning i antall henrettelser av menn og eldre gutter som har nektet å slåss for IS, sier Melissa Fleming, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), ifølge Al Jazeera.

IS nekter folk å flykte, og er blitt beskyldt for å bruke sivile som menneskelige skjold. UNHCR har også fått rapporter om at regjeringsstyrkene har hindret sivile i å komme seg vekk fra byen.

Fly har sluppet løpesedler over byen og oppfordret sivile som ikke kan flykte om å plassere hvite laken på takene, og holde seg unna IS-krigere.

– De kommer også rapporter om at IS gjør det motsatte, og vil straffe de som prøver å flykte, og hvite laken er neppe populært hos IS, sier Vikør.

Frykter sekterisk skjerping

Ifølge New York Times er iranske rådgivere tungt inne for å støtte irakiske regjeringstyrker og militser i kampene om Falluja.

Dette bekymrer USA, som selv er i frontlinjene i kampene om den IS-kontrollerte byen Raqqa i Syria. Ifølge avisa frykter USA at Irans støtte til sjiamilitser, som beskyldes for sekteriske overgrep mot sunnier, kan øke de sekteriske konfliktene og gjøre sunniene mer positive til IS. Også i Irak er det frykt for sekteriske overgrep mot sivile i Falluja, og sjiamuslimenes åndelige leder i Irak, storayatollah Ali al-Sistani ba fredag regjeringsstyrkene gjøre alt for å unngå å ramme sivile i offensiven.

Vikør peker på at her er det også storpolitikk inne i bildet, og at USAs bekymring også skyldes at de frykter at Iran får økt innflytelse i Irak. Han sier at lite er kjent om hvordan sivilbefolkningen i Falluja stiller seg til IS

– Måten folk der har blitt behandlet på tidligere gjør at det nok er stor skepsis mot sjiamilitser/regjeringsstyrker i Falluja, men det betyr ikke nødvendigvis at det er støtte til IS’ ideologi, sier han og peker på at IS’ metode er å samarbeide med sunnistammer.

– Der IS er svake, vil de ha en mildere hånd på rattet, og la stammene styre selv. Blir IS sterkere, går de hardere ut for å få etablert sitt samfunnssystem, med tøffe regler og domstoler. Det vi har sett er at desto mer de gjør av dette, desto større motvilje fra folk.

Når det gjelder om offensiven nå faktisk svekker IS, sier han at gruppa har en tendens til å styrke seg andre steder når de rammes ett sted.

– Men totalen er nok at IS’ styrke har blitt redusert det siste halve året. Svekkelsen er ikke entydig, de har slagkraft også i andre områder, særlig i Syria. Men taper de Falluja og blir skjøvet lenger vekk fra Bagdad og lenger opp langs Eufrat og Tigris, så er det en reell tilbakegang, sier Vikør.

sissel.henriksen@klassekampen.no

PÅ FLUKT: Barn som har flyktet fra sine hjem i Falluja på grunn av kampene poserer for fotografen i utkanten av byen torsdag.Foto: Reuters/NTBscanpix
MILITS: Sjiamilitssoldater viser fram et IS-flagg de har revet ned etter at de erobret byen Garma torsdag.Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters/NTBscanpix