Tirsdag 31. mai 2016 Utenriks

• Irakiske styrker rykker inn i Falluja • IS-hovedsete i Syria under hardt press

Offensiv på flere fronter

FYRER LØS: En irakisk soldat fyrer av artilleri under kamper mot IS ved Falluja søndag. FOTO: Alaa Al-Marjani, REUTERS/NTB scanpix

SLÅSS: Den irakiske hæren inntar Falluja. Kurdiske styrker kjemper rundt IS-bastionen Mosul, mens en USA-støttet milits rykker fram mot IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

IS

Terrorgruppa Den islamske staten (IS) er på vikende front etter flere offensiver mot gruppas bastioner i Falluja, Mosul og Raqqa. I Falluja i Irak tok den irakiske hæren og deres lojale sjiamuslimske militser seg inn fra tre fronter i går morges.

– Vi tok oss inn til byen under dekke fra den internasjonale koalisjonen, irakiske luftstyrker og artilleri­angrep. Nå starter nærkampene, uttalte militære ledere, ifølge AFP.

Mellom 50.000 og 100.000 mennesker i byen har de siste månedene lidd hardt av matmangel. Byen har vært kontrollert av IS i nesten to og et halvt år, mens regjeringsstyrker har beleiret byen siden juli i fjor.

Det er stor frykt for store sivile tap nå som nærkampene i byen er i ferd med å starte, og befolkningen havner i kryss­ilden.

Storoffensiv mot IS:

• I går morges tok irakiske og sjiamuslimske militser, med støtte fra den internasjonale koalisjonen, seg inn til byen Falluja fra tre fronter.

• Falluja har vært under IS’ kontroll i over to år, og siden juli har irakiske styrker omringet byen og forhindret mat og medisiner å slippe inn.

• Rundt 50.000 mennesker befinner seg i kryssilden.

• Kurdiske styrker har gått til angrep i områder rundt Mosul og har drevet IS ut av flere landsbyer.

• Samtidig har den USA-støttede alliansen SDF kjempet mot IS i Syria og er på frammarsj mot Raqqa.

• Sjefsforhandleren fra opposisjonen har trukket seg fra Øverste forhandlingskomité.

Flere fronter

Søndag gikk tusenvis av kurdiske Peshmerga-soldater til angrep mot IS i landsbyene rundt Mosul nord i Irak, og de lyktes med å drive gruppas krigere ut av flere landsbyer i nærheten av Khazir.

IS inntok Mosul, Iraks nest største by, i juni 2014. Byen har siden vært bevegelsens hovedsete i Irak. Kurdiske medier hevder at offensiven i nærheten av Mosul, der rundt 5500 Peshmerga-soldater deltok, er starten på en større offensiv for å ta tilbake Mosul fra IS.

Det er ikke klart når offensiven mot Mosul er ventet.

Storoffensiven mot IS betyr ikke nødvendigvis at gruppa snart er overvunnet. Falluja har en lang historie med motstandskamp under USAs okkupasjon av Irak, men også mot det de hevder er en sekterisk sjiamuslimsk irakisk hær. Hæren er alliert med en rekke sjiamuslimske militser som inngår i organisasjonen Hashad al-Shabi.

Det finnes ingen sikre tall for hvor stor andel av befolkningen i Falluja som støtter IS, men kilder i byen og aktivister fra gruppa «Falluja sultes i hjel» har tidligere uttalt til Klassekampen at bare en liten andel som støtter terrorgruppa.

Dersom den irakiske hæren og de sjiamuslimske militsene gjennomfører hevnaksjoner mot sunnimuslimene i byen, kan krigen i Falluja føre til nye rekrutter til IS.

Under press i Raqqa

Også i Syria har IS kommet under press. Syrias demokratiske front (SDF) startet forrige uke en offensiv mot IS i Raqqa, godt støttet av amerikanske «rådgivende styrker» i Syria. SDF er en allianse av arabiske og kurdiske styrker, der også den kurdiske militsen YPG er med.

Tyrkia hevder at YPG er en del av PKK, som landet har stemplet som en terrororganisasjon. PKK kjemper for kurdisk selvstyre og har trappet opp kampen mot myndighetene i Ankara de siste månedene.

Mens Tyrkia ikke ønsker noe samarbeid med kurdiske styrker i Syria, avfeier USA at YPG er en del av PKK og sier at de vil fortsette å støtte YPG.

Pentagons pressetalsmann Peter Cook bekreftet forrige uke at USA har spesialstyrker inne i Syria som skal «bistå og gi råd» til SDF. En kilde sier til CBSNews at styrkene følger de syriske krigerne i marsjen mot IS-bastionen Raqqa.

Offensiven mot IS i Syria kan føre til at terrorgruppa al-Qa’ida i Syria, kjent som Nusrafronten, kan sikre seg mer makt. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har Nusrafronten bare i mars rekruttert 3000 nye krigere. Måneden før klarte gruppa bare å rekruttere 200–300.

Til tross for at Nusrafronten har fått vind i seilene den siste tida, truer interne splittelser gruppa. En del i gruppa ønsker å etablere muslimske kalifater i områder de styrer. Den andre delen ønsker ikke å skyve fra seg syriske allierte og ser kampen mot den syriske presidenten Bashar al-Assad som sin største kamp.

Samtidig har Mohammed Alloush, sjefforhandleren i Øverste forhandlingskomité, trukket seg fra komiteen som følge av det han hevder er en mislykket fredsprosess.

amal.wahab@klassekampen.no

Peter Cook