Tirsdag 14. juni 2016 Utenriks

• Republikanerne overser homofile Orlando-ofre • Vold mot LHBT-personer utbredt i USA

Homofile frykter mer vold

SORG: Et par omfavner hverandre utenfor Det hvite hus i Washington DC under en minnemarkering for ofrene for angrepet på Pulse bar i Orlando.Foto: James Lawler Duggan, REUTERS/NTB SCANPIX

OVERSES: USAs homofile er under angrep. Men homofile Orlando-ofre passer ikke inn i Republikanernes forsøk på å score politiske terrorpoeng.

USA

Etter terrorangrepet i Orlando sørget amerikanske politikere for å uttrykke sin sorg og medfølelse på sosiale medier. Men på tross av at gjerningsmannen Omar Mateen rettet sitt automatvåpen mot en nattklubb for homofile og at en stor andel av de drepte og skadde tilhører LHBT-miljøet, valgte en lang rekke republikanske politikere å ikke nevne ofrenes minoritetsbakgrunn med et eneste ord i sine hilsener.

Isteden prøver Republikanerne, inkludert mange som har jobbet aktivt mot homofiles rettigheter, å bruke Mateens gjerninger til å fyre opp hatet mot muslimer i et forsøk på å gi Donald Trump mer ammunisjon i presidentkampen mot Hillary Clinton.

Orlando-terror:

• Natt til søndag gikk den amerikanske statsborgeren Omar Mateen (29) til angrep på den homofile nattklubben Pulse i Orlando i Florida.

• 50 personer ble drept og ytterligere 53 personer såret i det som er den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

• Mateen beskrives som kroppsbygger, sikkerhetsvakt og en religiøs mann. Flere omtaler ham også som mentalt ustabil.

• Rett før angrepet skal han ha ringt nødnummeret og erklært troskap til ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

• IS hevder via sin radiokanal at Mateen tilhører det «amerikanske kalifatet».

Utbredt vold

Leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri) Ingvild Endestad reagerer sterkt på alle slike forsøk på å skrive de homofile ut av historien.

– Det betyr en manglende anerkjennelse av det som har skjedd. At dette var et angrep på homofile, er en avgjørende del av historien, sier hun til Klassekampen.

Over hele verden er det i sommer planlagt arrangementer for å feire homofiles rettigheter og samtidig markere at kampen ikke er over. Endestad sier Orlando-angrepet bidrar til å øke frykten for at lignende ting skal skje andre steder.

– Det setter en støkk i det homofile miljøet over hele verden at hatet er så sterkt at noen er villige til å ta så mange liv. Hatkriminalitet som dette rammer bredt, særlig fordi mange homofile andre steder nå føler seg utrygge, sier hun.

I USA er vold mot LHBT – lesbiske, homofile, bifile og transpersoner – allerede utbredt.

– Ifølge FBI er LHBT-personer allerede dobbelt så utsatt for hatkriminalitet som for eksempel minoriteter som svarte og jøder, sier Endestad.

Trump ber Obama gå av

Omar Mateen skal ved to anledninger ha vært i FBIs søkelys knyttet til ekstremistiske holdninger. Likevel fikk han på lovlig vis nylig kjøpt drapsvåpnene over disk.

Under angrepet skal Mateen ha hevdet at han handlet på vegne av Den islamske staten (IS). Så langt finnes det ikke beviser som knytter den amerikanske statsborgeren organisatorisk til terrorgruppa.

Etter angrepet fyrte Donald Trump av en lang Twitter-tirade der han blant annet ba Barack Obama trekke seg for å ikke vært tydelig nok om radikal islamisme. De homofile ofrene ble ikke nevnt.

«Setter pris på gratulasjonene for å ha hatt rett angående radikal islamistisk terrorisme. Jeg vil ikke ha gratulasjoner, jeg vil ha tøffhet og årvåkenhet. Vi må være smarte!», skrev Trump.

– Vi ser nå at noen slår politisk mynt på hatet mot homofile til å fremme et hat mot andre med minoritetsbakgrunn, sier Endestad.

Trump har tidligere lovet å nekte muslimer innreise til USA. Nå gjentar han planen.

«Det som skjedde i Orlando, er bare begynnelsen. Lederskapet vårt er svakt og ineffektivt. Jeg spådde det og ba om forbudet.»

Ifølge nettstedet Slate nevnte ikke en eneste av Republikanerne som tvitret om Orlando-angrepet ofrenes bakgrunn. Mange av disse republikanere har over lang tid brukt mye tid og krefter på å stoppe og reversere homofiles rettigheter.

– Det er et år siden likekjønnede ekteskap ble lovlig i USA. Siden den gang har det vært et massivt tilbakefall i flere stater med lover som skal begrense LHBT-personers rettigheter, sier Endestad.

«Våre bønner er med dem som ble skadet og drept», skrev tidligere presidentkandidat Marco Rubio.

Rubio ønsker å reversere høyesteretts avgjørelse om at homofile kan gifte seg og kjemper også mot homofiles rett til å adoptere.

Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, som tvitrer «Jesus gråter» da homofile fikk gifte seg, var blant republikanerne som sendte sine hilsener til Orlando uten å påpeke ofrenes bakgrunn.

En rekke Republikanere har også mottatt penger fra The National Rifle Association for å stanse våpenreguleringer.

eirikgs@klassekampen.no

Orlando vil prege homo-festivaler

– Angrepet i Orlando er en smertelig påminnelse om at vi ikke er i mål og at frihet og likestilling ikke kommer av seg selv, sier leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri), Ingvild Endestad.

– Det er ingen tvil om at dette kommer til å være med oss i tankene og i samtalene våre i tida som kommer.

Det er en tid som er preget av en rekke LHBT-arrangementer, både i Norge og internasjonalt.

– Vi går inn i en måned med synlighet og parader overalt, sier Endestad og trekker blant annet fram Oslo Pride som varer fra 17. til 26. juni.

– Vi har en sterk global solidaritetsbevegelse, og disse arrangementene har sitt utspring i en rettighetskamp og opprøret fra Stonewall i New York i 1969, som er det vi markerer hvert eneste år.

Stonewall-opprøret var en serie demonstrasjoner og aksjoner fra homofile aktivister som reagerte på utstrakt homofobi og diskriminering. Opprøret la en viktig del av grunnlaget for den moderne LHBT-bevegelsen.

Etter Orlando-angrepet er slike nettverk nå svært viktige for mange homofile.

– Vi ser at veldig mange har behov for å møtes og vise solidaritet. Nå er det viktigere enn noen gang å møte opp og delta, sier Endestad.

– Jeg håper folk ser hvor viktig det er å delta på markeringer gjennom hele året, sier hun.

Endestad viser til at LHBT-personer lever i stor utrygghet i mange steder i verden.

– I 35 land er det fortsatt kriminelt å være homofil, sier hun.