Onsdag 15. juni 2016 Innenriks

Norges første åpne homofile muslim:

Moskeene må hjelpe

Sterk stemme: – Stemmen min er sterkere enn frykten, sier Kaltham Alexander Lie, som er Norges første åpne homofile muslim.

HOMOHAT: Norges første åpne homofile muslim Kaltham Alexander Lie er ikke overrasket over terroren i USA.

ekstremisme

I USA har presidenten av den muslimske paraplyorganisasjonen Muslim Public Affair Council (MPAC), Salam Al-Marayati, kommet med en tydelig erklæring mot terroren i Orlando og framhevet at muslimer og homofile har felles interesse i å bekjempe hat­kriminalitet mot minoriteter.

I Norge har det vært stille. Ingen muslimske ledere har vært på banen. Også fra muslimer på sosiale medier har det vært ganske taust.

«Jeg bet meg også merke i at det var viktig for en del av de muslimer som uttrykte avsky mot terroren, å samtidig presisere at homofil praksis er forbudt i islam», skrev muslim og daglig leder i Minotenk Linda Noor i en kronikk i Dagbladet i går.

Massakren i Orlando:

• 49 mennesker ble drept og 53 såret i angrepet på homonattklubben Pulse i Orlando i Florida natt til søndag.

• Gjerningsmannen, afghanskamerikanske Omar Mateen (29), var utstyrt med flere våpen og en bombelignende gjenstand, og han tok også flere gisler.

• Rett før angrepet ringte Mateen til nødnummeret 911 og erklærte troskap til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). IS hevdet mandag at Mateen var en av soldatene til kalifatet i Amerika.Kilde: NTB

Homofile flyktninger

– Moskeene i Norge har et ansvar de ikke tar, sier Kaltham Alexander Lie til Klassekampen.

Lie var den første muslimen i Norge som sto fram som åpen homofil. I løpet av de snart ti årene synes han det har skjedd sørgelig lite.

– Jeg får fortsatt kjeft når jeg går på gata. Mine muslimske venner blir hetset fordi de er sammen med meg, sier Lie.

Han viser blant annet til Amal Adens bok «Om håpet glipper er alt tapt» hvor homofile flyktninger i Norge forteller sine historier om vold og undertrykkelse.

Mens Klassekampen gjør intervjuet hjemme hos Lie, har han besøk av en homofil flyktning fra Syria som frykter for livet sitt. Han fikk bostedskommune en annen plass i Norge, men etter trakassering og drapstrusler fra andre flyktninger rømte han til Oslo. Nå bor han på gata.

– Jeg skulle ønske moskeene kunne fortelle nyankomne flyktninger om homofiles rettigheter i Norge. Her er det lover og regler som beskytter oss. Men blant mange muslimer i Norge har imamene større makt enn det politikerne har, sier Lie.

Norsk-irakeren fikk asyl i Norge i 1992 etter å ha blitt utsatt for forsøk på «reorientering» ved hjelp av tortur i Irak.

Han har fått flere dødsdommer og blitt utsatt for fire drapsforsøk, blant annet fra sin egen far.

Nå er han bekymret for at folk som hater homofile, vil komme til Norge.

– Flyktningsituasjonen i Europa i dag gjør det farligere å være homofil muslim. Det gir moskeene et særskilt ansvar, sier han.

– Tror du en liknende terroraksjon kan skje i Norge?

– Ja. Det kan skje overalt. Jeg ble ikke overrasket over massakren i Orlando. Vi møter så mye hat. Mange vil ikke at vi skal synes. Derfor er det viktig at vi er åpne, sier han.

Økning i hatkriminalitet

Linda Noor hevder i sin kronikk i Dagbladet at det fortsatt er en utbredt oppfatning blant muslimske lærde at homofili er en selvvalgt vei og at det er foreskrevet dødsstraff for homofil praksis. Hun mener det er åpenbart at slike religiøse tolkninger bidrar til hat av homofile og at det er ekstremt viktig at de utfordres.

Oslopolitiets statistikk viser en dobling i antall anmeldte tilfeller av hatkriminalitet fra 2014 til 2015. 40 forhold handlet om religion. 33 forhold handlet om LHBT – som er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle.

Nå håper Lie på folkelig motoffensiv.

– Jeg håper å se mange som vil støtte oss i årets homoparade.

aseb@klassekampen.no

PARADE: Kaltham Alexander Lie (midten) under Europride i Oslo. Han håper mange vil delta i den årlige homoparaden som går av stabelen neste lørdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix