Fredag 12. august 2016 Utenriks

Opprørere varsler kamp om hele Aleppo, mens regimet sender nye soldater til byen:

– Må endre synet på Assad

SVEKKET: Den syriske forsvarsministeren Fahd Jassem al-Freij (i midten) besøker regimesoldater i Aleppo. Regimet har stadig mindre soldater, og er avhengig av tung støtte fra Iran og Hizbollah. Foto: SANA/REUTERS/NTB scanpix

FASTLÅST: – Vi må slutte å se på Bashar al-Assad som en del av problemet og i stedet begynne å betrakte ham som en del av løsningen, sier den anerkjente egyptiske analytikeren Mustafa al-Fiqi.

SYRIA

Det brutale slaget om Aleppo har tatt en ny, dramatisk vending etter at opprørere klarte å åpne en ny rute fra den beleirede byen i slutten av forrige uke.

De opprørskontrollerte østlige delene av byen har vært omringet av regimet i lengre tid, og i sommer så det en stund ut som om regimet var i ferd med å vinne kampen om den strategisk viktige byen. Nå har krigslykken snudd, og regimet er igjen på defensiven.

Både blant de ulike krigførende partene i Syria og blant utenlandske observatører hersker det stor uenighet om hva slaget om Aleppo betyr. Det er likevel bred enighet om at ingen av partene er i stand til å vinne krigen militært. De viktigste fraksjonene må bli enige om en fredsløsning dersom krigen skal stanse.

Slaget om Aleppo:

• Den syriske storbyen Aleppo har vært delt siden opprørere inntok den østlige delen av byen i midten av 2012.

• De siste ukene er kampen om Aleppo trappet kraftig opp. Regimet kjemper med støtte fra Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.

• De kjemper mot en ny opprørsallianse, basert på Erobringshæren som blant annet består av Jabhat Fatah al-Sham, som nylig brøt med al-Qa’ida, og den islamistiske gruppa Ahrar al-Sham, som skal ha fått støtte fra Tyrkia.

• Alliansen består av 30.000 til 40.000 veltrente krigere, hvorav 10.000 befinner seg i Aleppo-provinsen, ifølge eksperter.Kilde: AFP/NTB

Mener Assad må med

Mustafa Al-Fiqi har de siste tiårene vært sentral figur i utformingen av egyptisk utenriks­politikk og er i dag en av landets mest anerkjente analytikere.

– Vi må slutte å se på Bashar al-Assad som en del av problemet og i stedet begynne å betrakte ham som en del av løsningen. Han må være med på å skrive sitt eget avskjedsbrev når en ny ledelse står klar til å ta over landet, sier al-Fiqi til Klasse­kampen.

Han ledet utenrikskomiteen i det egyptiske parlamentet gjentatte ganger på 1990-tallet og har vært statssekretær under flere egyptiske utenriksministre.

Al-Fiqi sier til Klassekampen på telefon fra Kairo at borgerkrigen i Syria «ikke vinnes i Aleppo», selv om slaget om Aleppo framstilles som helt avgjørende i en rekke medier.

– Det er ikke mulig for noen av partene å vinne en total seier som gjør dem i stand til å løse floken i landet. Uavhengig av hvem som vinner Aleppo, fortsetter krigen uten at noen har kommet nærmere seier, sier han.

Analytikeren sier at krigen i Syria vil fortsette inntil de internasjonale og regionale aktørene blir enige om en løsning.

– USA, Russland, Saudi-Arabia og Iran må ha en politisk vilje og ønske om å ende krigen i Syria. Jeg mener det er viktig å forhindre en oppdeling av Syria. Målet må være en løsning som sikrer at den syriske staten overlever.

En ny ledelse av den syriske staten «vil aldri kunne ha støtte fra alle parter i landet», men det er viktig at en ny ledelse som forhandles fram «representerer flest mulig fraksjoner», mener han.

Under arbeidet med å forme landets nye lederskap, må «minoriteter sikres beskyttelse», understreker Fiqi.

– Alawittene er livredde for hva som vil skje med dem om de taper kampen. Denne frykten holder også liv i krigsmaskineriet og gjør en løsning vanskeligere, legger han til.

– Klare for politisk løsning

På tross av regimets tunge bombing av de østlige delene av Aleppo, klarte likevel opprørsgrupper, med al-Qa’ida-gruppen Jabhat Fatah al-Sham i front, å åpne en ny vei ut av byen i sørvest sist helg. Veien leder til Idlib-provinsen, der en rekke ulike opprørsgrupper har kontrollen.

Ifølge den arabiske tv-kanalen Al Jazeera skal lastebiler med mat, forsyninger og opprørssoldater ha ankommet den opprørskontrollerte delen av byen de siste dagene.

Regimet har også sendt inn flere soldater etter tilbakeslaget. Al Jazeera rapporterer at 3000 soldater fra den libanesiske Hizbollah-militsen er på vei til byen for å hindre opprørerne i å vinne ytterligere terreng.

Den syriske opposisjonelle aktivisten Kasem al-Khatib mener likevel de harde kampene om Aleppo oppstår fordi partene i konflikten forsøker å forbedre forhandlingsposisjonene sine, og ikke fordi noen av dem tror en varig militær seier er mulig.

– Ingen tror lenger at konflikten kan løses med en militær seier, for ingen av partene vil kunne sikre seg en slik seier, sier han til Klassekampen over telefon fra Kairo.

Al-Khatib var i flere år med i Det syriske nasjonalrådet, paraplyorganisasjonen for den syriske opposisjonen, og var med på å forberede delegasjonens deltakelse i de første Genève-forhandlingene.

Uaktuelt med deling

Al-Khatib er enig med al-Fiqi om at en deling av Syria vil være katastrofal, og han understreker at opposisjonen ikke ønsker det heller.

– Da kurderne erklærte Rojava for en selvstyrt provins i en føderasjon, støttet ingen i opposisjonen dem, sier han.

– Mandag snakket Klassekampen med opprørere inne i Aleppo, som hevdet at deling av Syria var uunngåelig?

– Det er ikke tenkelig med en slik løsning. Opposisjonen jobber for å beholde den syriske staten, spesielt innenriksdepartementet og forsvarsdepartementet. Vi ønsker ikke at Syria skal bli et nytt Libya eller et nytt Irak, sier al-Khatib.

– Hvordan skal dere klare det i en stat som i flere tiår har vært en del av Assad-regimet – og der ikke minst hæren beskyldes for å være sekterisk?

– Det stemmer ikke at hæren er sekterisk. Det finnes mange i hæren som er helt imot Assads drap på sitt eget folk. Vi må renske hæren for dem som har blod på hendene og slå sammen Den frie syriske hæren med den syriske hæren, sier han.

Khatib er tydelig på at det blir umulig å gjennomføre dette uten å samarbeide med en del av regimet.

– Assads regime kan ikke bare fjernes fra makten. Derfor har opposisjonen vært enige om og fremmet forslaget om en samlingsregjering der 40 prosent er fra Assad-regimet, 40 prosent fra opposisjonen og 20 prosent er uavhengige, sier han.

Russiske myndigheter har besluttet å stanse bombingen av Aleppo tre timer hver dag, fra klokken ti på formiddagen til ett på ettermiddagen, lokal tid. De daglige pausene ble annonsert i Moskva i går, melder BBC. Det skjer etter at FN har krevd stans i bombingen i to døgn hver uke for å få inn mat og medisiner til sivilbefolkningen som befinner seg inne i de opprørskontrollerte delene av byen. Opprørere hevdet i går at det fortsatt ble gjennomført russiske angrep under den varslede pausen.

utenriks@klassekampen.no

Bashar al-Assad
Mustafa al-Fiqi