Tirsdag 23. august 2016

PFU: Forskning.no brøt presseskikk

Oslo (NTB): Nettstedet Forskning.no brøt god presseskikk da det publiserte artikler fra betalende samarbeidspartnere uten å merke dem godt nok, slår Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast.

PFU behandlet tirsdag flere klager på to artikler av denne typen, fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter og fra NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I sistnevnte konkluderte en ernæringsprofessor med at rødt kjøtt og melk er sunt.
Et enstemmig utvalg slår fast at forskningsnettstedet ikke har merket artiklene godt nok, skriver Medier24.
Det felles for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 2.6 om å ikke svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Forskning.no har bemerket at artiklene er i en «tredje kategori», som verken er redaksjonelt innhold eller reklame, men PFU mener dette ikke holder.
– Etter utvalgets mening er artiklenes presentasjon og merking («Fra forskningsmiljøene. En artikkel fra…»,"I samarbeid med») egnet til å forvirre og villede. Slik utvalget ser det, skapes det et inntrykk av at artiklene er redaksjonelt stoff. Utvalget mener derfor at det redaksjonelle og kommersielle innholdet i dette tilfellet ikke skiller seg nok fra hverandre, og at dette svekker det klare skillet mellom journalistikk og reklame, skriver PFU i uttalelsen.
NTB var innklaget for å ha sitert artikkelen om kjøtt og melk. Konklusjonen er at saken ikke var brudd på god presseskikk, men NTB får kritikk av PFU. (©NTB)