Lørdag 10. september 2016 Innenriks

KrF faller under sperregrensa og mister åtte mandater på Klassekampen-måling:

Krisemåling for KrF

REKORD: KrF-leder Knut Arild Hareide sa fredag til landstyret sitt at han vil inn i regjering. På Klassekampens september-måling, som er rekorddårlig for KrF, er det langt fram til det målet.

DRAMA: KrF gjør sin aller dårligste Klassekampen-måling noensinne. Et tilsvarende valgresultat vil være «dramatisk for KrF», sier partileder Knut Arild Hareide.

krf

Kristelig Folkeparti (KrF) er ikke akkurat folkets parti på Klassekampens september­måling.

Endringen fra forrige måned er ikke større en 1,2 prosentpoeng, men med en oppslutning på knappe 3,8 prosent faller partiet under sperregrensa. Det får dramatiske konsekvenser: Med et til­svarende valgresultat mister KrF åtte av sine ti stortingsmandater og blir nærmest utradert fra Stortinget.

Knut Arild Hareide er alt annet enn fornøyd med krise­målingen, som er KrFs dårligste i denne avisa siden Norfakta startet å ta opp målinger for Klassekampen og Nationen i desember 2008.

På spørsmål om hva et tilsvarende valgresultat vil bety for KrF, svarer partilederen:

– Det vil være dramatisk, både for KrF og for landet.

– Og for deg personlig?

– Det vil jeg ikke begynne å spekulere i på bakgrunn av enkeltmålinger, sier Hareide til Klassekampen.

Sperregrensa:

• Sperregrense er en ordning i forbindelse med valg som er ment å hindre små partier i å få stor innflytelse.

• I Norge er sperregrensa ved stortingsvalg 4 prosent: Partiene må oppnå et valgresultat på minst 4 prosent for delta i fordelingen av i alt 19 utjevningsmandater (et per fylke). Partier som får under 4 prosent, får ingen av disse. Det kan gi store utslag.

• Det gjelder derimot ingen sperregrense ved fordelingen av de 150 distriktsmandatene.

Kilde: Store norske leksikon

Borgerlig flertall

Men målingen er ikke den første denne måneden som plasserer KrF under sperregrensa.

Mandag denne uka skjedde det samme på en måling TNS Gallup utførte på oppdrag for TV 2.

– Tenker du at KrF er i en alvorlig situasjon?

– Jeg vil ikke spekulere i det på bakgrunn av enkelt­målinger. Det er et år igjen til valget, og det er det valgresultatet som får betydning, sier Hareide.

Han gjør det samtidig klart partiet har en jobb å gjøre fram mot valget. Klasse­kampens dystre måling «må partiet se på som en inspirasjon til å jobbe enda hardere», forklarer han.

– Vi må få fram betydningen av KrFs politikk. Jeg tror det samarbeidet vi har hatt i denne perioden, ville vært et helt annet uten KrFs innflytelse, sier Hareide og fortsetter:

– Så vi må bare få bedre fram at det ville blitt en helt annen sosial profil på budsjettene, en helt annet familie­politikk og en helt annen politikk for verdens fattige uten KrF, sier partilederen, som fredag åpnet KrFs landsstyremøte i Oslo.

Uavklart samarbeid

Klassekampens måling er imidlertid godt nytt for statsminister Erna Solberg (H).

Flere målinger den siste tida har plassert KrF på vippen i Stortinget. Men på denne målingen er de blåblå sikret flertall med Venstre aleine, slik situasjonen på Stortinget også er i dag.

KrF har foreløpig ikke bestemt seg for om partiet vil fortsette samarbeidet med den borgerlige sida etter valget. Venstre har derimot ikke åpnet for å skifte side.

På spørsmål om han tror usikkerheten knyttet til samarbeidsspørsmålet skremmer bort velgere, svarer Hareide:

– Det kan være. Ikke nødvendigvis usikkerheten, men men fokuset på samarbeidsspørsmålet kan virke negativt inn, ja

– Du vil ikke framskynde avgjørelsen?

– Nei, vi holder på den prosessen der vårt landsstyre skal ta stilling til dette i november.

PS. Også SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt er målt under sperregrensa i målingen.

politikk@klassekampen.no

Hareide: – KrF vil i regjering

KrF-leder Knut Arild Hareide kom med spark til både Høyre og Arbeiderpartiet da han fredag åpnet KrFs landsstyremøte i Oslo.

– Karikert har det siste årets debatt mellom Ap og Høyre fortont seg på denne måten: Ap anklager Høyre for å gjøre «for lite, for sent». Høyre anklager Ap for å «ikke ha noen egen politikk». Og sånn fortsetter det, uke etter uke. Debatten mellom Ap og Høyre er til tider mer forutsigbar enn den neste episoden av Hotel Cæsar, sa Hareide, som ikke kom noe nærmere å avklare hvem han vil samarbeide med etter valget.

Men en ting gjorde han klinkende klart:

– Ett år før valget har jeg et tydelig budskap til velgerne: KrF vil i regjering. KrF har vist seg som et styringsparti i norsk politikk og vil ikke vike unna hvis vi får mulighet til å styre landet etter 2017.

Samtidig avviste han at samarbeidsdebatten er en debatt om partiets sjel:

– Det vil jeg avdramatisere. KrFs sjel ligger ikke i om de vi samarbeider med har blå eller rød farge. KrFs sjel ligger i den politiske bevegelsen vi er som parti, sa Hareide.