Fredag 16. september 2016

Forskere bekrefter lysfenomen i Hessdalen

Hessdalen (NTB): En gruppe forskere fra Høgskolen i Østfold (HiØ) har observert lysfenomener i Hessdalen hver natt den siste tida. De mener man må se ned for å forklare observasjonene.

– Første natta, før vi hadde fått satt opp instrumentene, så vi et stillestående fenomen rett over åsen der borte, sier Christer Olofsson, basesjef for forskerne fra HiØ, til NRK.
Lysfenomenene beskrives både som lysballer i skiftende farger og lyskuler som fyker over himmelen. Observasjonene bekrefter opplysningene fra folk i den lille bygda i Sør-Trøndelag, ikke langt fra Røros, som har opplevd å bli latterliggjort og mistrodd når de har fortalt hva de har sett.
Forskningssjefen ved HiØ, Bjørn Gitle Hauge, har også sett lysfenomenene og mener de skyldes en eller annen energilagringsmekanisme som ikke er kartlagt ennå.
– Dette er et mineralrikt område, og det er mulig at mineralene i bakken her opptrer nærmest som en elektrisk krets, og at lysfenomenene oppstår når spesielle betingelser inntreffer. Omtrent som når du fyller vann på et ubrukt batteri, forklarer han.
Franske og greske geofysikere er også i Hessdalen nå, og Hauge venter seg mye av samarbeidet med dem. (©NTB)