Mandag 10. oktober 2016 Innenriks

• Ap og Sp får flertall både med KrF og SV • Høyre og Frp faller

Festmåling for Ap

HØY PROSENT: Elleve måneder før valget kan Ap-nestleder Hadia Tajik fryde seg over en oppslutning på 38,5 prosent på Klassekampens partibarometer. Foto: Tom Henning Bratlie

PARTY: Aps oppslutning er sterk som vodka på Klassekampens oktober-måling: 38, 5 prosent. Hadia Tajik vil ikke si om hun foretrekker KrF eller SV som blandevann i en ny regjering.

Måling

Ørnen i norsk politikk flyr høyt på Klassekampens oktober-måling. Arbeiderpartiets oppslutning er 38,5 prosent – en framgang på hele 4,7 prosentpoeng fra september.

Med et tilsvarende valgresultat som denne målingen, som Norfakta har gjennomført for Klassekampen og Nationen, ville Ap og Senterpartiet kunne danne flertall på Stortinget både med SV og med KrF.

– Med dette som valgresultat vil handlingsrommet for å få et flertall med Arbeiderpartiet være ganske stort, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Klassekampen.

– Hvem liker du best av KrF og SV?

– Jeg samarbeider godt med begge to.

Stortingsvalget:

• Det er nesten nøyaktig 11 måneder igjen til neste stortingsvalg, som avholdes 11. september 2017.

• Torsdag i forrige uke la Høyre og Frp fram sitt siste budsjettforslag før valget, og forbereder seg nå på tøffe budsjettforhandlinger på Stortinget med støttepartiene KrF og Venstre.

• Venstre har allerede varslet at det kan bli regjeringskrise.

• Klassekampens oktober-måling, som Norfakta har gjennomført for Klassekampen og Nationen, ble tatt opp i dagene før budsjettet ble lagt fram.

Blåblå tilbakegang

Samtidig som Ap går fram, går Høyre og Fremskrittspartiet på en smell. Høyres oppslutning er denne måneden målt til 23,3 prosent som er 3,8 prosentpoeng dårligere enn forrige måned. Regjeringspartneren Frp faller tilsvarende 2,2 prosentpoeng, til en oppslutning på 12,9 prosent.

– Jeg er ikke fornøyd med det tallet, sier Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, til Klassekampen.

Samtidig understreker han at trender betyr mer for ham enn sprikende enkeltmålinger. Selv anslår han at Frps oppslutning ligger «et sted mellom 13 og 15 prosent».

– Det som er spesielt med Klassekampens måling, er jo at Høyre faller. For de går jo fram eller ligger i ro på alle andre målinger. Men sånn er det jo. Det er tilfeldig hvem som blir ringt opp og svarer på disse målingene. Vi må uansett brette opp ermene og jobbe tøffere og hardere for å få et høyere tall.Vi må komme oss ut på gater og torg med det budskapet vi vil ha ut, sier Nesvik.

Nettstedet Poll of polls beregning av partienes gjennomsnittlige oppslutning i september, basert på ti nasjonale målinger, ga Ap 34,6 prosent, Høyre 24,8 prosent og Frp 14,5 prosent. Nettstedets tilsvarende oktober-beregning, som foreløpig bare er basert på to målinger, plasserer Ap på 34,4, Høyre på 26,7 og Frp på 13,5.

Har tro på budsjettet

Klassekampens måling er tatt opp tirsdag og onsdag før regjeringen la fram budsjettforslaget sitt torsdag i forrige uke.

Frps sjef på Stortinget er overbevist om at budsjettet vil løfte partiet.

– Man satser på samferdsel, politi og helse. Det vil slå positivt ut, sier Nesvik.

Tajik forklarer på sin side framgangen til Ap med at det i den siste tida, i forbindelse med Aps programarbeid, har fått en oppmerksomhet rettet mot Aps politikk for å skape nye arbeidsplasser, tiltak for psykisk helse og et kunnskapsløft for arbeidslivet Og selv om målingen ble tatt opp i dagen før budsjettframleggelsen, viser hun til at regjeringen hadde «lekket store deler av budsjettet på forhånd».

– Og det vi ser, er et budsjett som ikke forbereder Norge på framtida.

Ap-nestlederen forklarer at folk er opptatt av «Norge skal ha en sterk verdiskapning», og viser til at det nesten ikke har blitt skapt nye jobber i privat sektor under denne regjeringen.

– Og budsjettet bøter ikke på det, legger hun til.

– Hun må si det

Nesvik lar seg ikke affisere av kritikken. Han understreker at Tajik er «ingen objektiv kommentator av meningsmålinger»:

– Det må Hadia si uansett. Det er jobben hennes som opposisjonspolitiker. Hadia får si det hun vil, det er uvesentlig. Det vesentlige er hvordan folk der ute oppfatter budsjettett, sier Nesvik.

En ting er de imidlertid enige om. De omtaler begge målingen som «inspirerende» i arbeidet fram mot stortingsvalget neste høst.

Klassekampen forsøkte i går å få en kommentar fra Høyre om målingen, uten å lykkes.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. oktober 2016 kl. 10.34
Klikk for større bilde.
Harald Tom Nesvik