Mandag 7. november 2016 Kultur og medier

Omleggingen av distribusjonssystemet for lørdagsaviser førte til at mange abonnenter ikke fikk avis:

Treig start for Kvikkas

BÅTVANT: Redaktøren i Møre-Nytt, Rune Sæbønes, må selv levere lørdagsavisa med båt for å nå ut til sine abonnenter i Møre og Romsdal. Logistikkselskapet Kvikkas klarte ikke å dekke et hundretall av Møre-Nytts abonnenter. Foto: Kjell Rune Klubbenes, Møre-Nytt

Et hundretalls lesere av Møre-Nytt fikk ikke avisa si på lørdag fordi distribusjonen sviktet. I går måtte redaktør Rune Sæbønes selv levere lørdags­aviser til sine abonnenter.

Medier

Sist lørdag ble det nye distribusjonssystemet for lørdags­aviser over hele landet satt på sin første test. I Møre og Romsdal måtte mange abonnenter av avisa Møre-Nytt konstatere at postkassa var tom.

– I vårt avisabonnement garanterer vi at avisa skal komme ut på tirsdag, torsdag og lørdag. Det er det kunden betaler for, og det er ikke bra når lørdagsavisa uteblir, sier Rune Sæbønes, redaktør i Møre-Nytt.

Sæbønes forteller at det til sammen dreier seg om et hundretalls abonnenter i områdene Norangsfjorden, Hjørundfjordstranda og Storfjorden.

Møre-Nytts abonnenter er ikke alene om å gå glipp av avis lørdag. Ifølge Mediebedriftenes Landsforening og distribusjonsselskapet Helt Hjem ble mange skuffet sist lørdag. Prognosene tilsa at 45.000 abonnenter glipp av lørdagsavis denne helga.

Lørdagsaviser i fare:

• Sist lørdag overtok logistikk­selskapet Kvikkas ansvaret for å distribuere lørdags­avisene som Posten har delt ut fram til nå.

• Totalt 45.000 abonnenter fikk ifølge avisbransjen ikke lørdagsavisa denne helga som følge av omleggingen.

• Aviser som rammes er Aftenposten (2600 abonnenter) og riksspredte aviser som Klassekampen (1300 abonnenter).

Overraskende vinner

Årsaken er den store omleggingen av distribusjon av lørdagsaviser, etter at Posten fikk regjeringens velsignelse for å slutte å gå med posten på lørdager.

Prislappen var 210 millioner kroner for to år eller 99 millioner kroner mindre enn hvis Posten skulle fortsatt som før.

Da politikerne innså konsekvensene dette ville for landets aviser, grep et enstemmig stortingsflertall inn og ba regjeringen sørge for en fullverdig erstatning. Løsningen ble det lille logistikkselskapet Kvikkas i Ålesund, som til manges overraskelse gikk seirende ut av anbudskonkurransen om å overta Postens leveringsplikt for aviser på lørdager.

Etter at nyheten ble kjent i sommer, har Kvikkas og dets underleverandør Norpost jobbet på spreng for å tette alle hullene i det store lappe­teppet av postnummer og adresser over hele landet. Av 128.000 abonnenter som trenger en ny løsning, er det også mange som ligger innenfor dekningsområdene som avisenes egne budtjenester skal håndtere, de fleste i utkantstrøk med spredt bosetting, som Sogn og Fjordane og de nordligste fylkene.

Tar grep selv

I forrige uke fikk Rune Sæbønes vite at områdene Norangsfjorden, Hjørundfjordstranda og Storfjorden i Møre og Romsdal skulle bli dekket av distributøren som Samferdselsdepartementet har valgt. Lørdag ettermiddag begynte imidlertid telefonene å kime i lokalene til Møre-Nytt.

– Det viste seg at mange ikke har fått avisa. Nå har vi fått tak på en del eksemplarer av lørdagsavisa som jeg reiser ut med båten for å levere, sier Sæbønes, som ikke legger skjul på at han er irritert over at mange hans abonnenter ikke fikk avis på lørdag.

– Jeg frykter at våre lesere kan bli så irritert, og det med god grunn, at de ikke vil ha avisa. Nå kommer vi til å gjøre alt vi kan denne uka for å rydde opp. Dette er veldig uheldig, og det virker som om omleggingen av distribusjonssystemet har vært en uryddig prosess, som igjen har gått utover våre abonnenter.

– Enkelte vil vel mene at det er en grense for hvor mye samfunnet skal betale for å levere aviser i grisgrendte strøk?

– Distribusjon av post og aviser er noe vi bør få til her i landet, og jeg synes ikke man skal straffe folk som bor avsides til.

– Naturlige startproblemer

Daglig leder i Kvikkas, Stig Kleive, kan ikke si hva som har gått galt i Møre og Romsdal.

– Det er svært synd at folk ikke får lørdagsavis. Vi er et logistikkselskap og det å levere varene helt fram til kunden ligger i vårt DNA. Men det er altså en stor distribusjonsomlegging på gang, og det er naturlig at vi vil ha noen startproblemer, sier han og legger til:

– Men vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å rydde opp. Her må hele bransjen sette seg ned til uka. Slik situasjonen er nå, vet jeg ikke engang om vi har fått de nevnte avisene til distribusjon.

Det er ikke bare på Nordvestlandet at Kvikkas har hatt problemer med distribusjonen. Distribusjonssjef Kjell Løite i selskapet Media­connect som har ansvaret for aviser som Klassekampen, Vårt Land, Nationen og Finansavisen, forteller at Nationen ikke nådde fram med lørdagsavis i visse områder rundt Haugesund, Ålesund og Helgeland.

– Vi er nå i ferd med å samle inn de avisene Kvikkas ikke greide å levere, for å sende dem med posten i dag.

– Hvordan ser totalbildet ut for hele landet?

– Det er litt for tidlig å si, men vi kommer nok til å få flere svar i løpet av mandagen. Vi må nok regne med at det har vært noen oppstartsproblemer.

Heller ikke Karl Vestli, direktør for brukermarked i Schibsted Norge, har fullstendig oversikt når Klassekampen ringer.

– Vi har ikke fått inn noen ordentlige rapporter ennå. Jeg vet det har kommet noen klager, men det må man også forvente når en ny aktør har tatt over distribusjonen. Vi må nok se dette an noen uker før vi kan trekke en endelig konklusjon.

Hoggestabbe?

Stig Kleive i Kvikkas forteller at det kokte på sentralbordet i logistikkselskapet på lørdag ettermiddag.

– Det er viktig at de som ikke har fått lørdagsavis, ringer direkte til avishusene og ikke til oss. Vi trenger strukturerte tilbakemeldinger fra avisene for å kunne rette opp eventuelle feil. Også er det avgjørende at avisene gir oss korrekte opplysninger om abonnentenes adresser.

– Flere har vært bekymret over at dere som liten bedrift skulle ta over distribusjonen av lørdagsaviser fra Posten. Har de nå fått rett i sine antakelser?

– Nå må vi ikke glemme at det også er mange som faktisk har fått avisa. Dessuten har vi fått mange sinte telefoner fra folk som bor i Oslo, hvor vi ikke leverer aviser, noe som tyder på at vi har blitt en ufortjent hoggestabbe i denne prosessen, sier Kleive.

kultur@klassekampen.no

Stig Kleive