Mandag 7. november 2016

Mulig gjenåpning av gruvedriften på Svalbard

Longyearbyen (NTB): Gruveselskapet Store Norske vurderer gjenåpning av gruvedriften på Svalbard etter at kullprisene har økt betydelig.

For ett år siden ble driftene i gruvene på Svalbard stanset etter at prisen på kull hadde holdt seg lav i flere år. Hjørnesteinsbedriften har vært avhengig av statlig støtte for å holde liv i produksjonen. Men nå kan det altså gå mot ny drift, skriver Klassekampen.
– Vi har som mål å gjenåpne driften dersom kullprisene og andre forhold gjør det mulig. Det har vært en voldsom oppgang i kullprisene, og vi er i gang med en vurdering av om vi kan starte opp, men vi trenger å se en stabilitet i prisene, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Ravlo sier de er avhengige av en langsiktig pris rundt 65-70 dollar per tonn.
– Kullprisene har nærmest fordoblet seg fra 45 dollar tonnet i april til 85 dollar i dag, og de langsiktige prisene ligger nå på 70 dollar, sier analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. Prisøkningen skyldes produksjonskutt i Australia og økt import i Kina.
– En oppstart vil ha enorm betydning for Longyearbyen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).
I tillegg til stabile priser er gruveselskapet også avhengig av arbeidskapital ettersom det vil ta tid fra produksjonen starter til kullet når kjøper. (©NTB)