Tirsdag 15. november 2016 Kronikk

Y-blokk-kampen

Fugl føniks: Er ikke Y-blokka død likevel?

arkitektur

For to år siden skrev jeg nekrolog over Y-blokka. Den gangen ga jeg fag­autoritetene – arkitekt­forbundet, Riksantikvaren og byplanmyndighetene – ansvaret for «dødsdommen», fordi de ikke reiste seg unisont for helheten i Regjeringskvartalet og forsvarte Y-blokka like sterkt som H-blokka.

Jeg tok kanskje feil, fordi de alle nå uttrykker klart at ny løsning for regjeringskvartalet også må omfatte den nærmest uskadde Y-blokka.

Det blir litt hysterisk når Grønvold i Klassekampen 4. november antyder at Riksantikvaren nå kan ha ansett at Y-blokka egentlig var et feilgrep fordi han foreslår en C-blokk. Ære være Riksantikvaren for at han lar det ene beinet amputeres når døden påført av nasjonale sikkerhetshensyn er alternativet.

Grønvold gjentar også til kjedsommelighet at den for lengst avdøde Arne Garborgs plass skal gjenoppstå i fordums prakt. Ingen har sett noe til at Statsbygg beskjeftiger seg med denne tanken.

Det ville være bedre om han gjør som alle bevarere med et hjerte for Y-blokka og regjeringskvartalet og ser genistreken i Viksjøs grep: Egne avgrensede byrom for hver av hovedbygningene i Y-blokkas nærmiljø.

bjorn.cappelen@admin.uio.no

Artikkelen er oppdatert: 5. desember 2016 kl. 11.29