Mandag 21. november 2016 Utenriks

• Øst-Aleppos siste sykehus ødelagt • 250.000 mennesker mangler det meste

Gjør seg klar for vinter

KALDT: En syrisk mann og en såret gutt varmer seg ved et provisorisk ildsted i Øst-Aleppo fredag. Befolkningen i den beleirede byen mangler mat, medisiner og andre livsnødvendige ting, og nå står vinteren for døra.Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters/NTB scanpix

ILLE: Mens bombene regner over Øst-Aleppo, jobber FN på spreng for å få på plass en humanitær avtale for å hjelpe sivilbefolkningen i byen.

SYRIA

– Den siste utviklingen betyr en dramatisk forverring for en allerede kritisk situasjon for en kvart million mennesker i Øst-Aleppo, sier Jan Egeland til Klassekampen.

Flyktninghjelpens generalsekretær ble i september 2015 utnevnt av FN som seniorrådgiver i de syriske freds­forhandlingene, med fokus på humanitær tilgang og beskyttelse av sivile. Egeland leder nå forhandlingene om humanitær tilgang til de beleirede områdene i Øst-Aleppo og har jevnlige møter med russiske og amerikanske diplomater og militære.

– Øst-Aleppo har nå vært helt beleiret siden 7. juli. Den siste store hjelpesendingen fikk vi inn i månedsskiftet juni/juli, forteller han.

Egeland vurderer situasjonen i Øst-Aleppo som verre enn noen gang, noe som skyldes to ting: Lagrene av livsnødvendige forsyninger er i ferd med å gå tomme, og et økende antall sårede har stadig mindre mulighet til å få livsnødvendig helsehjelp.

– Nå går tusener av familier tomme for mat. Samtidig blir det ene hospitalet etter det andre fullstendig ødelagt, noe som helt klart er krigsforbrytelser, sier han.

Offensiv mot opprørere:

• Russland og syriske regjeringsstyrker innledet tirsdag i forrige uke en større offensiv i provinsene Idlib og Homs i Syria. Offensiven er ifølge Russland rettet mot stillingene til de to ytterliggående islamistgruppene Den islamske staten og Fateh al-Sham (tidligere Nusrafronten).

• Den opprørskontrollerte østlige delen av storbyen Aleppo har også blitt utsatt for kraftige luftangrep siden tirsdag. Luftangrepene er de første siden 18. oktober. Den humanitære situasjonen for de 250.000 i Øst-Aleppo er prekær.

Sykehus hardt rammet

Opprørsbastionen Øst-Aleppo har hatt en liten pustepause når det gjelder flyangrep siden 18. oktober, men tirsdag braket det løs igjen. Den opprørsallierte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (Sohr) meldte tirsdag ifølge NTB om tønnebomber fra helikoptre og raketter fra jagerfly mot mål i Øst-Aleppo.

Lørdag meldte lokale myndigheter at alle sykehusene i Øst-Aleppo var ute av drift. Sohr meldte på sin side at enkelte sykehus i Øst-Aleppo fortsatt er i drift, men at mange ikke tør oppsøke dem i frykt for angrep.

I går meldte Sohr at 54 mennesker var blitt drept i løpet av det siste døgnet i Øst-Aleppo. De fleste av ofrene skal være sivile.

Syrisk tv meldte samtidig at minst sju barn var blitt drept i angrep fra opprørere mot en skole i den regjeringskontrollerte vestlige delen av Aleppo, noe som ble bekreftet av Sohr.

Russland benekter

Syria-eksperten Fabrice Balance fra Washington Institute for Near East Policy sa lørdag ifølge NTB at han mener opptrappingen av angrepene har sammenheng med det kommende regjeringsskiftet i USA. Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte Russland og Iran håper å ta kontroll over flest mulig områder før Donald Trump overtar som president, mener han.

Russland har tvert avvist at de har angrepet sykehus i Syria. Jan Egeland mener at det er liten tvil om at det er syriske eller russiske angrep som har rammet sykehusene.

– Når vi møter russiske diplomater og militære, så sier de at de har sjekket, og det er ikke deres fly, og de tror heller ikke det er den syriske regjeringen. Men det er bare russerne og syrerne som flyr og bomber i det området, USA og deres allierte flyr over andre områder.

Egeland sier at også opprørerne skyter mot sivile mål, i Vest-Aleppo, men at de har betydelig mindre ildkraft enn motparten.

Prøver å få inn hjelp

Egeland står nå i spissen for et nytt FN-initiativ for å hjelpe de sivile i Øst-Aleppo.

Planen har fire hovedmål: Det første er å få inn medisiner til sykehusene som er ødelagt eller overbelastet. Det andre er å få ut noen hundre sårede som ikke kan behandles der. Disse skal sammen med sine familier kunne velge om de vil til regjeringskontrollerte Vest-Aleppo eller til områder kontrollert av opprørere

– Det tredje er å få inn humanitære forsyninger. Det er snart vinter, og den kan bli kald og hard. Det fjerde er å få inn medisinsk personell. Mange står utenfor og venter på å slippe inn. Og det trengs: Før de siste bombeangrepene var det 30 leger igjen til en kvart million mennesker, påpeker Egeland.

Den væpna opposisjonen inne i Syria har sagt ja til firepunktsplanen, mens han fortsatt mangler tillatelse fra russisk og syrisk regjeringsside.

– Dette er tredje gang vi tar et stort initiativ for å hjelpe sivile. Tidligere har problemet vært at russerne og syrisk regjeringsside har blokkert muligheten til å sende forsyninger inn, mens opposisjonen har hindret muligheten til å evakuere mennesker ut. Begge deler er like ille.

Torsdag reiser Egeland til Genève for et nytt møte med partene, der han håper å få tillatelse til å iverksette planen.

– Men det som virkelig trengs, er fred, våpenhvile, forhandlinger, slutt på myrderiene. For øyeblikket er det dessverre våpnene som rår.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Jan Egeland