Lørdag 28. januar 2017 Pauli ord

Siste Pauli ord er sagt etter 13 år i avisa

Takker for seg: Paul Bjerke er sikker på at det er riktig å slutte som spaltist i Klassekampen.Foto: Adrian Øhrn Johansen

AVSKJED: Tidligere Klassekampen-redaktør Paul Bjerke takker for seg etter 13 år som fast spaltist i avisa.

fra vår egen navle

Mange Klassekampen-lesere har allerede begynt å savne eks-redaktør Paul Bjerkes faste ukentlige spalte «Pauli ord» i avisa. Spaltisten selv er helt sikker på at han har gjort det rette når han takker for seg etter snart 13 år som fast spaltist.

– Etter 13 år er det en viss fare for å begynne å gjenta seg selv. En slik spalte er ingen tjent med, sier Bjerke.

Utfordrer

Bjerke, som var redaktør i Klassekampen fra 1995 til 1997, forteller at han har sett det som sin fremste oppgave å forsøke å rokke ved «etablerte mainstream-oppfatninger».

– Jeg har prøvd å gå løs på oppfatninger som har vært gjengs i både Arbeiderpartiet og Høyre, med full backing fra de store mediene. I slike spørsmål er det vanskelig å få til noen skikkelig offentlig debatt overhodet, og det har jeg søkt å utfordre, sier Bjerke, og nevner globalisering og privatisering som to eksempler.

En utfordrer

I de mange årene han har fulgt avisa, mener Bjerke, som i dag er professor i medier ved Høgskulen i Volda, at Klassekampen har stått på to bein.

– Det ene er som en utfordrer til makten fra venstre, enten det er Ap eller Høyre som har styrt. Det andre er som en viktig arena for breie kultur- og samfunnsdebatter. De siste årene har denne linja, som har ligget i bånn for avisa siden 1980-tallet, både blitt breiet ut og utdypet videre.

mimirk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2017 kl. 13.44