Mandag 27. februar 2017 Utenriks

Til tross for den egyptiske hærens krig mot IS i Sinai fortsetter IS sine overgrep:

Kristne tvinges på flukt

På flukt: Etter nye angrep på kristne i Egypt har 60 familier flyktet fra al-Arish på Sinaihalvøya. Denne familien, fotografert i et speilbilde, har reist til en kirke i Ismailia nærmere Kairo. Foto: Nariman El-Mofty, AP/NTB Scanpix

SLÅR ROT: I helga måtte rundt 60 kristne familier flykte fra al-Arish på Sinaihalvøya etter at Den islamske staten (IS) fredag drepte to kristne og truet med drapstokt.

egypt

Egypts hær har kjempet mot Den islamske staten (IS) siden 2013, men terrorgruppa fortsetter å slå tilbake.

Lørdag flyktet rundt 60 familier fra al-Arish nord-øst på Sinaihalvøya etter at IS-tilknyttede grupper drepte sju kristne forrige uke.

Egyptiske medier forteller også at staten frykter for livet til rundt 200 kristne studenter ved Sinai universitet.

Myndighetene jobber nå med å flytte studentene til andre universiteter i landet og jobber for fullt med å skaffe tak over hodet til de som flyktet.

– Vi har gitt nøklene til våre muslimske naboer, slik at de kan passe på huset vårt, sier et av vitnene til den egyptiske tv-kanalen ONTV.

Andre frykter at IS vil ta deres hjem og ber staten beskytte det de etterlot seg.

IS-angrep på kristne:

• IS-tilknyttede grupper på Sinaihalvøya i Egypt har den siste uka drept sju kristne mennesker.

• Søndag postet de en video der de truer med nye angrep mot kristne.

• Minst 60 familier, rundt 600 kristne, har måttet flykte fra byen al-Arish nordøst på Sinai.

• Islamistisk terrorisme har fått vind i seilene etter at hæren avsatte den islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013.

Dette vil de oppnå

– IS har drept flere muslimer enn kristne, men de siste par ukene har de endret strategi og har erklært at de vil renske nord-østdelen i Sinai for kristne. Det er en farlig vending, sier Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs til Klassekampen.

– Ved å angripe kristne i og rundt al-Arish håper terrorgruppene å få internasjonal oppmerksomhet og gi inntrykk av at myndighetene ikke beskytter sine kristne. De ønsker å gi signal om at staten og hæren ikke har kontroll og slik skape ustabilitet, sier Hassan.

Sinai har lenge hatt et problem med voldelig islamisme, men terroren fikk vind i seilene etter at den forrige presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet ble avsatt av hæren i 2013 etter massive demonstrasjoner mot ham.

I perioden etter avsettelsen ble minst 40 kirker satt i brann i Egypt.

Mange islamister anklager kristne i landet for å ha støttet hærens avsettelse av Mursi. Etter avsettelsen har spesielt Sinai vært vitne til en islamistisk terrorbølge.

Uskyldige rammes

Selv om IS har hatt flest terroraksjoner i Sinai, har de også slått til andre steder i Egypt.

Seinest i desember ifjor sprengte en IS-tilknyttet selvmordsbomber seg i lufta inne i St. Peterskirken i hjertet av Kairo.

Minst 29 mennesker og 49 ble såret.

– På fastlandet har de hatt enkelte aksjoner, men har mislykkes med å sette i gang en ny terrorbølge slik vi ser i Sinai, sier Hassan.

Han tror ikke IS blir overvunnet i Sinai før myndighetene skjønner at sikkerhetsløsninger aleine ikke er nok. De massive arrestasjonsbølgene rammer også uskyldige, og stammene i Sinai føler seg ydmyket.

– Det må sosialt, økonomisk og politisk arbeid til i Sinai. I dag er folk likegyldige fordi de ser seg selv som ofre for både IS og hæren. Myndighetene må samarbeide nært med stammene i kampen mot IS. Inntil det skjer, vil IS fortsette å finnes der, hevder Rakha Ahmed Hassan.

Søndag postet IS en video med trusler om at flere angrep på kristne vil komme. IS ser på både muslimer som ikke deler deres forståelse av islam, og kristne, som vantro som fortjener døden.

10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne. De fleste av disse er koptisk ortodokse kristne.

amal.wahab@klassekampen.no