Torsdag 27. april 2017 Innenriks

• Det ligger an til enda flere tvangssammenslåinger • Skepsis mot storkommune i Trøndelag

24 kan bli tvunget sammen

VISSEN Idé: Rigmor Halsli og moren Aslaug Amaile Halsli er kritiske til ideen om å slå sammen alle sju kommuner på Fosen til en ny storkommune.

FLERE: De borgerlige varslet 13 sammenslåinger mot lokal vilje. Nå viser det seg at hele 24 kommuner kan bli tvangssammenslått. På Fosen i Trøndelag skaper dette bekymring.

kommune-reform

– Svaret er enkelt: Nei! sier Rigmor Halsli, innehaver av blomsterbutikken «Moderns» på ferjeleiet i Vanvikan i Leksvik kommune.

Hun og sambygdingene reagerer på at de sju kommunene på Fosen i Trøndelag igjen er i spill. I dag presenteres en rapport fra Nivi analyse som anbefaler å gå fra sju til én.

For å rekke Stortingets behandling av reformen, har kommunene dermed i realiteten tre uker på seg, med betydelig press fra oven.

Fylkesmannen har allerede anbefalt at de slås sammen til én storkommune, og de borgerlige på Stortinget presser på.

– Kommunen må få fred, sier Halsli, som jobber frivillig for bygda og har vært for ekteskap med naboen Rissa, som trer i kraft fra januar neste år.

Tvangssammenslåing:

• I februar presenterte Høyre, Frp, KrF og Venstre en avtale om at det i kommunereformen skal brukes tvang mot 13 kommuner.

• Disse er: Spydeberg, Skedsmo, Fet, Sørum, Lindesnes, Søgne, Leikanger, Balestrand, Vikna, Leka, Bindal, Ørland og Haram.

• Nå åpner det borgerlige flertallet for at lista kan bli nesten dobbelt så lang.

• På Senja har stortingspolitikerne sagt at Torsken, Berg, Tranøy og Lemvik blir én ny kommune. Også Bremanger og sju Fosen-kommuner er i spill.

Tre ukers frist

Fosen-kommunene har etter årevis med utredninger og samtaler så vidt klart å danne par. Halsli har dermed liten tro på at sju kommuner skal bli til én, med tre ukers frist. Etter planen skal Stortinget behandle proposisjonen om kommunesammenslåing 8. juni. For å rekke fristen må Fosen-kommunene ha bestemt seg før 17. mai.

– Det er rått det som skjer nå, sier Aslaug Halsli, den virkelige «modern», som er innom butikken for en prat.

Som flertallet i en innbyggerundersøkelse i starten av reformen mener de det er riktigere å slå sammen kommunene to og to: Rissa og Leksvik, kranglefantene Ørland og Bjugn, Roan og Åfjord – og Osen aleine.

– Jeg tror det er viktig å ta dette litt i det små, så folk ikke blir «fremmed i eget land», sier Aslaug Halsli.

Tvangslista utvides

I februar presenterte de borgerlige partiene en framforhandlet liste på 13 kommuner som skal tvinges på plass i reformen. I reformens sluttspill kan lista over tvangskommuner bli mye lengre:

På Senja har det borgerlige flertallet på Stortinget sagt det vil vedta sammenslåing av de fire Senja-kommunene Torsken, Tranøy, Berg og Lemvik. I de tre minste har folket stemt nei, mens kommunestyrene har sagt nei, ja og tja. I Berg var kommunestyret delt nesten på midten og overlot beslutningen til Stortinget.

I Sogn og Fjordane har fylkesmannen nå anbefalt tvang mot Bremanger fordi kommunen geografisk ligger mellom Flora og Vågsøy, som har vedtatt sammenslåing.

Dermed kan det borgerlige kompromisset fra februar være utvidet fra 13 kommunene til 24.

– Kan ta detaljene senere

Kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp) bekrefter at både Bremanger og Fosen er «i spill», i tillegg til Senja.

– På Fosen er det fremdeles rom for å finne lokale løsninger. Det er fremdeles mulig å sette seg i førersetet og bestemme løsningen, forutsatt at de finner en løsning som ikke lar enkeltkommuner stå alene, sier Njåstad, som mener rapporten fra Nivi gjør at man nå kan se på Fosen «med nye øyne».

– De må finne en løsning som hele Fosen kan leve med. Så vil vi være villig til å diskutere løsningen med tanke på tidspunkt og flere trinn.

Njåstad beskriver det som uhensiktsmessig å slå sammen enkeltkommuner nå, for så å skulle slå sammen en større enhet om tre år. Da er det bedre å ta alt med én gang, tror han.

– Flere sier at tre uker er veldig kort tid?

– Nei, det er det ikke. Og sammenslåingen skjer ikke med en gang. De har lang tid på å diskutere hvor for eksempel kommunesenteret skal være. De får tid til å ta detaljene senere, sier Njåstad.

Nok er nok

I Vanvikan mener innbyggerne at det snart er nok. I tre år har kommunen brukt mye tid og penger på sammenslåing, og de ansatte synes den nye kommunen må få en sjanse til å lande.

– Jeg synes de vet for lite om ringvirkningene. Vi må først se hvordan det går med Rissa og Leksvik, sier Elisabeth Balstad, leder av hjemmesykepleien, som langt fra tror det er gjort «med et knips» å slå sammen alle sju.

– Kanskje en gang i framtida, men ikke nå. Vi må ikke ha hastverk, sier hun.

fridag@klassekampen.no

– Skuffet

– Vi liker ikke det de legger opp til. Jeg synes tvang er en dårlig løsning, sier Audun-Åge Røys (H), ordfører i Bremanger i Sogn og Fjordane.

Han er nå inneklemt mellom naboene Flora og Vågsøy, to Ap-kommuner som har funnet hverandre til tross for at de ikke deler grense. I forrige uke anbefalte Fylkesmannen i Sogn og Fjordane en sammenslåing mellom de tre. Leder av Stortingets kommunalkomité Helge André Njåstad bekrefter at kommunen er «i spill».

– Dette vil bare skape politisk motvilje herfra, er svaret fra Røys.

Høyreordføreren har ledet et kommunestyre som etter innledende samtaler med naboene vedtok at kommunen skal fortsette aleine og som siden har stått på dette vedtaket.

– En slik ny kommune ville blitt veldig oppdelt geografisk, atskilt av fjord og fjell, og avhengig av ferjeforbindelser over fjorden. Dette er ikke et logisk område for en kommune; det er lite pendling på grunn av geografien og avstandene, sier Røys. Nå jobber han inn mot Stortinget for å forhindre tvangsvedtak.

Også Torsken-ordføreren uttrykker skuffelse. Da han fikk vite om de borgerlige tvangsplanene for de fire Senja.kommunene, sa han dette til Folkebladet:

«Det er respektløst at man skal overprøve demokratiet i de enkelte kommunene med et enstemmig kommunestyre og en stor andel av befolkningen som sier at dette ønsker vi ikke å være med på.»

SKEPTISK: Elisabeth Balstad, enhetsleder for hjemmesykepleien i Vanvikan i Leksvik kommune.