Torsdag 8. juni 2017 Utenriks

Labour og Jeremy Corbyn har nesten hentet inn forspranget til Theresa May før dagens valg:

– De undervurderte oss

STEMMEJAKT: Jeremy Corbyn prioriterte velgerne foran pressen da Labour-lederen besøkte Telford utenfor Birmingham tirsdag.

REVANSJ: Etter borgerkrig i partiet og terroranklager har Labour-leder Jeremy Corbyn spist seg innpå Theresa Mays ledelse. Klassekampen fulgte Corbyn i innspurten av valgkampen.

BRITISK NYVALG

Tirsdag kveld i Birmingham har tusenvis av mennesker samlet seg på en stor gressplen i sentrum av byen, de aller fleste unge. I enden av plenen står en scene, til venstre for mengden en rekke transportable toaletter. Det ser ut som en musikkfestival, men er et av Labours siste valgkampmøter før dommen faller i dag. Folkemengden er full av håp, tross åpenbare tegn på et kommende nederlag.

– Vi skal ta landet vårt tilbake, roper komikeren Steve Coogan fra scenen.

Han åpner møtet med et løfte om å være seriøs, men fortsetter med en blanding av vitser og populisme. Coogan angriper mediene ­– «de få som kontrollerer mediene i dette landet forsøker å demonisere Jeremy» – og latterliggjør statsminister Theresa May – «hun har karismaen til en pannekake».

Coogan varmer opp for Jeremy Corbyn, Labour-lederen som folkemengden har kommet for se, og uttrykker den uforsonlige stemningen i britisk politikk.

Valg i Storbritannia:

• Britene går til parlamentsvalg 8. juni etter at statsminister Theresa May 18. april overraskende meldte at hun vil skrive ut nyvalg.

• Det skal velges 650 representanter til Underhuset fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

• Det er 46 millioner stemmeberettigede. Stemmerettsalderen er 18 år.

• I starten av valgkampen lå opposisjonpartiet Labour nede på rundt 20 prosent oppslutning. På de to siste målingene fra Survation ligger Labour kun 1 prosentpoeng bak Theresa Mays konservative parti. Målingene ble tatt før terroren i London lørdag.Kilde: NTB

Brexit, terror, løgner

Valget handler om brexit, terror og løgner. En stadig mer skitten valgkamp er i sine siste døgn, og tabloidavisene har hentet fram svartekunstene. «Jezza’s jihadi comrades», skriker forsida på The Sun, «Apologist for terror», skriver Daily Mail. De britiske tabloidene støtter Theresa May, og forsøker å framstille Jeremy Corbyn som en terrorsympatisør.

Avisenes anklager kommer etter en dårlig valgkamp for De konservative. Theresa May har fått hard kritikk for dype kutt i politiet, en kritikk som har dominert mediene den siste uka. Tabloidene prøver å snu stemningen, og gir Corbyn skylda for terroren. Det er det ingen av tilhengerne hans som tror på.

Jeremy Corbyn løper mot scenen til jubel fra folkemengden, som roper «Corbyn, Corbyn, Corbyn!». Den gamle radikaleren har unge fans, og stor støtte blant de yngste velgerne. For Labour handler det nå om å få dem til å stemme: Corbyn står sterkest i grupper som vanligvis har lav valgdeltakelse.

Tror på seier

– Vi er nesten ved slutten av valgkampen, og folkemengdene blir bare større. Hvem sa at jeg ikke kunne samle folk?, sier Corbyn til tilhengerne.

Det har vært en lang valgkamp, han er hes, og stemmen sprekker. Neste dag, valgkampens siste, skal han ha seks folkemøter ulike steder i landet. Selv på avstand er Labour-lederen synlig sliten. Likevel virker han overbevist om at seier er mulig.

– De undervurderte oss, roper han.

Mye tyder på at han har rett i det. Da May skrev ut nyvalg 18. april, hadde Labour en oppslutning på 25 prosent. Nå får partiet minst 35, kanskje så mye som 40 prosent av stemmene. Det er en voldsom framgang for Corbyn, som har møtt enorm motstand innad i eget parti etter at han ble valgt som leder for to år siden.

Spørsmålet er likevel om framgangen holder helt fram til torsdag, for Theresa May og De konservative leder fortsatt på målingene, og klarer sannsynligvis å sikre flertall i valget.

Dyr valgkamp

Tirsdag ettermiddag besøkte Corbyn den lille industribyen Telford, en halvtimes togtur fra Birmingham. Labour tapte valgdistriktet med bare 730 stemmer i 2015, og håper å vinne det tilbake.

Pressekorpset ventet på Corbyn sammen med den lokale kandidaten Kuldip Sahota. Han var synlig nervøs før Corbyns buss kom.

– Jeg føler meg sikker, sa han, og så usikker ut.

– Tradisjonelt har dette vært et Labour-område, og jeg mener vi skal vinne. Som leder av byrådet har jeg skaffet flere hundre jobber til dette området, og jeg skal skape flere, sa han.

Sahota lovet også å redde det lokale sykehuset fra nedleggelse. Alt sammen saker som passer godt med Labours valgløfter, og dem er det mange av. Da Corbyn kom til Telford, gjorde han et poeng av det selv.

– Vi lover mye, sa Corbyn til tilskuerne.

– Jeg forstår at det kommer til å koste penger, sa han også, og begynte å ramse opp innholdet i valgprogrammet: skolemat – «sultne barn lærer ikke» – gratis universitetsutdanning – «landet mister muligheter» – og det største av alle store valgløfter, 400 milliarder til helsevesenet de neste fem årene.

– De på toppen av samfunnet har blitt stadig rikere, samtidig som antallet fattige barn øker, sa Corbyn.

Labour vil øke skattene for de rike, og påstår at skatteøkningene skal sørge for at budsjettet er i balanse, selv med store økninger i offentlig pengebruk. Motsatt vil Theresa May fortsette kuttene i statsbudsjettet.

Låner slagord fra Blair

Samme dag kom det fram at regjeringen planlegger enda større kutt i National Health Service (NHS), det offentlige helsevesenet. Sykehussjefene skal ha fått beskjed om å «tenke det utenkelige», og The Independent skrev at regjeringen i hemmelighet planlegger å kutte statlig behandling av flere sykdomsgrupper.

Som svar har Labour hentet fram ett av Tony Blairs gamle slagord. I 1997 gikk den gamle Labour-lederen ut i valgkampens siste dager og sa at partiet hadde «24 timer til å redde NHS». Tirsdag ettermiddag, med bare ett døgn igjen av valgkampen, sa Jeremy Corbyn det samme.

Etter den korte talen forsøkte pressekorpset å stille partilederen spørsmål, i konkurranse med folkemengden. Corbyn ignorerte pressen, og tok heller selfies med tilhengerne.

– Han svarer ikke på spørsmålene uansett, sier reporteren fra tv-kanalen ITV.

– Dette er the business end of the campaign, sier en av presserådgiverne unnskyldende.

Jeremy Corbyn hadde et dårlig forhold til britiske medier lenge før han ble leder for Labour. De siste to årene har han møtt tilnærmet unison motstand i alle hovedstadsavisene. Nå har vinden snudd, samtidig som Labour begrenser medienes tilgang til partilederen.

Saudiske terrorpenger

Den siste uka har valgkampen fått et vanvittig tempo. Partilederne har krysset landet i stor fart, stadig mer dramatiske utspill preger overskriftene. Etter terrorangrepene i Manchester og London, har Theresa May fått hard kritikk for å hemmeligholde en etterretningsrapport om terrorfinansiering. Ifølge lekkasjer til den seriøse delen av pressen inneholder rapporten harde påstander om at Saudi-Arabia står bak pengestrømmen til radikal islamisme i Europa, men saudierne har sterke forretningsforbindelser til britisk business, og rapporten ble lagt i en skuff.

For å komme tilbake på offensiven har May lagt fram en rekke drastiske forslag i valgkampens siste dager. Hun vil forby all elektronisk kryptering som myndighetene ikke kan lese, hun vil fjerne alle menneskerettighetslover som står i veien for antiterrortiltak.

Den konservative statsministeren er villig til å gå svært langt for å unngå å snakke om saudiske terror-penger eller kutt i politistyrken. Etter å ha bombet de konservative delene av mediene med gamle klipp av ting Jeremy Corbyn sa for flere tiår siden, uten å lykkes med å bryte igjennom, går De konservative langt i skrote britiske rettsstatstradisjoner for å sikre valgseieren.

Men britisk politikk er ikke fair play. Også Labour-lederen latterliggjør Theresa May. Når han går av scenen i Birmingham begynner DJ-en å spille en av de største hitlåtene i Storbritannia den siste uka: «She’s a liar», med klipp fra Theresa Mays taler.

Folk danser og synger. Alle kan refrenget:

«She’s a liar, liar, oh, she’s a liar. No you can’t trust her, no, no, no»

magnusl@klassekampen.no

thb@klassekampen.no

MASSEMØTE: En mamma leser Pippi for datteren, mens Jeremy Corbyn holder tale på et folkemøte i Birmingham.
HOLDER PUSTEN: Labours kandidat i Telford, Kuldip Sahota (i midten), satser alt på å vinne i sin valgkrets i dag.
UNGT: Mønstringen i Birmingham bar mer preg av å være en musikkfestival enn et valgmøte.
REGNBUE: - De har undervurdert oss, sa Jeremy Corbyn til tilhengerne i Birmingham.