Lørdag 24. juni 2017 Innenriks

Ap mener det haster å starte arbeidet med rusreform. Bent Høie vil vente til valget:

Ber om ruskommisjon

Travelt: Hadia Tajik i Arbeiderpartiet oppfordrer regjeringen til å starte arbeidet med en ny norsk ruspolitikk så fort som mulig. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

HASTER: Ap ber helseministeren snarest mulig sette ned en ruskommisjon som kan hamre ut ny narkotikapolitikk. Bent Høie sier nei.

narkotika i Norge

Norge er blant landene i Europa med høyest straffenivå for narkotikaforbrytelser. I 2015 ble det anmeldt over 36.000 narkotikaforbrytelser i Norge, 55 prosent var for bruk eller besittelse av små kvanta narkotika til eget bruk.

Nå lever den tøffe linja i ruspolitikken på lånt tid. På vårens landsmøter gikk parti etter parti inn for en mykere linje i ruspolitikken. Da støvet la seg og delegatene var reist hjem, hadde samtlige partier, med unntak av Frp, vedtatt at fundamentet i ruspolitikken skal være hjelp heller enn straff.

Samtlige ser til Portugal, hvor førstelinja i møte med rusmisbruk er sosialpolitiske nemnder og helsevesen.

Ruspolitikk:

• Etter vårens landsmøter er samtlige partier, med unntak av Frp, enige om at hjelp skal erstatte straff i møte med rusproblemer.

• I en kronikk i Dagbladet i desember 2016 ba Ap regjeringen om å begynne arbeidet med rusreform så fort partiene hadde gjennomført sine landsmøter våren 2017. Nå gjentar de kravet.

• Hvert år dør cirka 260 mennesker av overdose i Norge.

Tiden er inne

Nå mener Aps nestleder Hadia Tajik og avtroppende helsepolitiker Torgeir Micaelsen at regjeringen må ta konsekvensene av det ruspolitiske skiftet og starte reformarbeidet snarest.

– Den mest effektive måten vi kan få på plass en kunnskapsbasert ny ruspolitikk i Norge, er ved at helseministeren starter arbeidet med å sette ned en uavhengig ruskommisjon. Kommisjonen må få mandat til å komme med forslag til en oppdatert ruspolitikk, sier Tajik.

Hun mener en ruskommisjon må bestå av et bredt utvalg fagpersoner, bruker­representanter og pårørende, slik at bredden på rusfeltet blir ivaretatt i forslagene.

– En kommisjon kan ikke bare mene noe om brukerne med de tyngste problemene, men må også ha fokus på utfordringene for barn og pårørende, og det at rusproblemer rammer folk i ulike livssituasjoner, fra ung til gammel. Det blir et krevende arbeid, og derfor er det viktig at statsråden ikke venter unødig, mener Tajik.

– Meningsmålingene gir gode sjanser for regjeringsskifte. Hvorfor ikke vente til dere selv har helseministeren?

– Saken er viktigere enn partipolitikk. Et stort flertall av partiene har vedtatt ulike varianter av en modernisert ruspolitikk, sier Torgeir Micaelsen.

Han mener at selv om helseministeren ikke skulle komme i mål med å få satt ned kommisjonen før valget, vil man rekke å legge et viktig grunnlag en ny regjering kan bygge videre på. Micaelsen håper kommisjonens arbeid vil være ferdig og at Stortinget kan få vedtatt en helhetlig ny politikk i god tid før utgangen av neste fireårsperiode.

Vil ha folkets dom

Helseminister Bent Høie mener det er for tidlig å starte reformarbeidet.

«Det er veldig bra at flere partier har endret politikk på dette området i programmet for neste periode. Men jeg synes det er mest demokratisk at vi faktisk har et valg først og velgerne får bestemme styrkeforholdet mellom partiene, før vi igangsetter arbeidet med en slik omfattende reform som dette vil være», skriver Høie i en epost.

Høie var forslagsstiller da Høyre med overveldende flertall gikk inn for at straff skulle erstattes med helsehjelp på partiets landsmøtet i vår. Om Høyre får flertall i valget, lover han reformarbeidet vil starte raskt.

jos@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. juli 2017 kl. 14.22

– Overraskende, men positivt

– Vi støtter helt klart at man kommer i gang med dette arbeidet fortest mulig, sier Jan Gunnar Skoftedal, leder i Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon. Han mener arbeidet haster, men hadde i utgangspunktet regnet med at Arbeiderpartiet ville avvente valget.

– Jeg blir jo litt overrasket over at de ber Bent Høie starte arbeidet, men det er nå et bredt flertall som ønsker endring, så det er ikke noen grunn til å vente, sier Skoftedal.

Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne gir tommel opp til å starte arbeidet så fort som mulig. SV mener Ap bør vente på et nytt flertall.

– Det viktigste for oss er at vi får til omfattende endringer i løpet av neste periode. Det er ikke noe poeng å lage spill om ruspolitikken i valgkampen, sier Kari Elisabeth Kaski, stortingskandidat for SV.