Lørdag 15. juli 2017 Kultur og medier

Pål Steigan mener norske medier har sviktet i krigsdekningen. Nå vil han ta jobben selv i ny nettportal:

Steigan går mot ny dag

Stifinneren: Blogger Pål Steigan blir redaktør for en ny nettportal med arbeids­tittelen Mot Dag. – Det er en del ting som simpelthen ikke slipper igjennom i norske medier, sier han.

I sommer lanserer tidligere AKP(m-l)-formann Pål Steigan en ny medie­plattform med arbeidstittel Mot Dag.

medier

Nylig skrev Klassekampen at de islamkritiske nettstedene Document og Human Rights Service har karet seg opp på topplista til analysetjenesten Storyboard over medier som skaper mest engasjement i sosiale medier. Samtidig er det nettmedier i den andre enden av den politiske skalaen som ruster opp.

I sommer lanserer tidligere AKP(m-l)-formann Pål Steigan, som står bak bloggen steigan.no, en ny nettportal, med arbeidstittelen Mot Dag.

– Målet har alltid vært å skape et medium som kan være et alternativ til de store mediene, sier Steigan.

Mot Dag A/S:

• Nytt aksjeselskap som har tatt over eierskapet til bloggen steigan.no. Over sommeren lanseres en ny nettportal med Pål Steigan som redaktør.

• Selskapet skal produsere nyheter, tv og podkast, og vil knytte til seg flere skribenter. Over én million kroner i aksjekapital ble samlet inn fra privatpersoner i løpet av mai.

• Ifølge analysetjenesten Storyboard har steigan.no hatt opptil 11.000 delinger på sosiale medier. Til sammen­likning var Dagbladet på deletoppen i mai med 41.776 delinger.

Mot lysere tider

I april ble eierskapet til steigan.no overført til det nye aksjeselskapet Mot Dag, og i løpet av mai måned har selskapet samlet inn over én million kroner i aksjekapital.

– Målet er å få det opp og stå på egne bein, sier Steigan, som selv skal være redaktør for den nye plattformen.

– Hvordan skal dere sikre driften videre, med gratis innhold?

– Nå har vi 3500 abonnenter på e-postlista. Jeg tror vi kan få 5000 i løpet av året. Dersom en tredel av dem vil betale hundre kroner i måneden, så har vi en organisasjon, sier han.

Steigans plan er å tilby nyheter, tv og podkast. Redaktøren ønsker seg et navn på nettportalen som også kan fungere internasjonalt. Han ser for seg en variant av Mot Dag, et navn med historisk sus: Mot Dag var et kommunistisk kollektiv og tidsskrift som ble stiftet i 1921, med bånd til Arbeiderpartiet. Flere kjente forfattere og intellektuelle, som Sigurd Hoel og Inger Hagerup, var medlemmer.

– Det ligger et løfte i det navnet. Det er mulig at det ligger en dag der framme, at vi kan gå mot lysere tider, sier Steigan.

Historisk sus

Han hadde selv foreldre som var «motdagister». Her møtte også Steigans far faren til journalisten Tron Øgrim, Steigans partifelle i AKP(m-l) og medstifter av Klassekampen. Navnet Klassekampen ble i sin tid tatt fra avisa til Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund (1909–1940).

– Da Tron Øgrim foreslo at vi skulle kalle den nye avisa Klassekampen, mente jeg at det var enkelte ting med historien som var problematisk. La oss holde på noen år, så har de glemt den forrige avisa, sa Tron da.

– Er det greit at man glemmer gamle Mot Dag, da?

– Det er helt utmerket dersom vi tar over navnet og æren, sier Steigan.

– Er det ikke litt frekt å ta et historisk navn?

– Jo. Akkurat som da vi tok Klassekampen, flirer han.

Servil norsk presse

Steigan har store ambisjoner. Han håper å få et stort, fast skribentkorps og vil dekke saker som økonomi, utenrikspolitikk og miljø, med et antikapitalistisk tilsnitt. Han er ikke nådig når han omtaler det norske medielandskapet.

– Det er en del ting som simpelthen ikke slipper igjennom, sier han.

Særlig synes Steigan at norske medier har sviktet i krigsdekningen.

– Syria har blitt systematisk feildekket. De fleste norske presseorganer har benyttet kilder som står jihadistene nær. Det er veldig få pressefolk som har vært der nede. Mediene er medskyldige til at krigen har vært i seks år, sier han og legger til:

– Jeg leser CIA-rapporter og kongressrapporter, det står jo der at de visste veldig godt at det var Saudi-Arabia og Qatar som finansierte Den islamske staten (IS). Dette er kjent. Du ser det omtrent ikke i norske medier.

Frykter ikke ureine ideer

Steigan.no tilbyr først og fremst kommentarer til saker fra andre medier. Det kommer til å bli modellen også i nettportalen.

– Jeg har ikke mulighet eller budsjett til å drive oppsøkende journalistikk. Nesten alt jeg produserer, er basert på at jeg tar for meg ting som fins i medier og rapporter. Jeg ser meg selv som en stifinner.

– Du bruker et vidt tilfang av kilder, deriblant Sputnik og Russia Today, som begge har bånd til russiske myndigheter. Hvordan vurderer du hvilke kilder det er greit å bruke?

– Når jeg ser en interessant sak på Sputnik, så ser jeg på hvor de har den fra, og så leter jeg etter den omtalte rapporten. Det er sånn jeg jobber, sier han.

– Farene for å gjøre feil er tallrike. Du kan sitere en pålitelig kilde, og så viser det seg at kilden siterer en feilkilde. Å unngå feil er en umulighet, men det er nødvendig å prøve.

– Nylig lenket du til en reportasje fra Syria laget av Julien Rochedy, tidligere formann i Nasjonal fronts ungdomsparti. Har du en grense for hvem du vil referere til?

– Jeg ser på innholdet. Jeg godtar ikke at folk blir svartelistet bare fordi mediene sier det. Nasjonal front er et stort fransk parti. Hvis en person derfra sier noe sant, er det dét som er avgjørende. Det betyr ikke at jeg vil legitimere dem.

Steigan ønsker å få inn skribenter som er uenige med ham.

– Jeg vil ikke lage en kirke. Jeg er nærmest fanatisk tilhenger av ytringsfrihet.

– Hvordan avgjør du hvem du stoler på?

– Jeg stoler ikke på så fryktelig mange, sier han og ler.

– Jeg tror at man må ha en åpen idékamp. Man skal ikke være så fryktelig redd for at det kommer ureine ideer. Det er vel ikke så farlig hvis ideene er feil. Da er det bare å plukke dem fra hverandre.

Foretrekker virkeligheten

– Du har blitt anklaget for å være konspiratorisk. Hva sier du til det?

– Fem selskaper eier 90 prosent av amerikansk medieindustri, og de samme selskapene eier våpenindustrien. Når jeg sier at det er pussig at disse mediene ikke kritiserer krigføring, og at det kanskje har å gjøre med at de har felles eiere, så virker det som konspirasjoner for folk som bare leser overflatiske nyheter, sier han.

– Så du konkluderer ikke mer enn du har dekning for?

– Jeg kan dokumentere det jeg sier. Jeg er ikke interessert i å finne på noe som helst. Virkeligheten er mye mer spennende enn det du kan finne i de mest fantasifulle konspirasjonsteoriene, sier han.

– Hvem ser du som konkurrenter i Medie-Norge i dag?

– NRK.

Han ler.

– Ingen andre? Klassekampen, for eksempel?

– Mot Dag blir jo et nettmedium. Klassekampen er en trykt avis. Vi skal først og fremst være en politisk nett­avis, med kritikk av krig og klasseundertrykking.

– Det kan man jo si at Klassekampen også driver med?

– Jeg vil gjerne ha mer konkurranse.

– Så det er vi som konkurrerer med deg, ikke motsatt?

Steigan ser ut av vinduet på Parkteatret, utestedet på Grünerløkka i Oslo som han selv er medeier av.

– Etter at vi startet Parkteatret, kom det konkurrenter på alle kanter. Det syntes vi var bra. Om noen vil konkurrere med Mot Dag om å kritisere krigsindustrien og klasseundertrykking, er det bare bra.

ingridga@klassekampen.no