Torsdag 10. august 2017 Utenriks

Prio-forsker Stein Tønnesson mener USA ikke vil gå til krig mot Nord-Korea:

Tror ikke på forkjøpskrig

I siktet: Sør-koreanere ser valgsendinger utenfor USAs ambassade i Seoul under presidentvalget i mai. Nord-Koreas artilleri rettet mot millionbyen avskrekker USA fra å angripe regimet. Foto: Ed Jones, AFP/NTB scanpix

BEROLIGER: På tross av høylytte krigstrusler fra begge sider, avviser Prio-forsker Stein Tønnesson at noen av partene i Korea-konflikten vil ty til våpen.

Nord-Korea

Trusselen om krig henger igjen tungt over den koreanske halvøya. Ordkrigen er trappet kraftig opp de siste dagene, etter at FNs sikkerhetsråd lørdag enstemmig vedtok nye, svært harde sanksjoner mot Nord-Korea.

Sanksjonene kom etter at det lille, isolerte landet for to uker siden gjennomførte sin første vellykkede test av et interkontinentalt missil. Tirsdag skrev The Washington Post at amerikanske myndigheter nå tror at Nord-Korea har lagd atomstridshoder som kan monteres på missilene, og at amerikanske baser i Stillehavet – og til slutt det amerikanske fastlandet – dermed kan trues av det lille landets atomvåpen.

Fra amerikansk side har trusselen om krig blitt stadig mer uttalt. Den amerikanske presidenten Donald Trump truet tirsdag med «fire and fury» – ild og raseri – dersom Nord-Korea truer USA.

Flere amerikanske medier, blant dem The New York Times, melder at et amerikansk forkjøpsangrep er blant alternativene som nå diskuteres i Det hvite hus. Det har forskningsprofessor ved Prio og spesialist på asiatisk sikkerhetspolitikk Stein Tønnesson lite tro på.

– Det går ikke an å se for seg at amerikanerne gjør det. De har helt sikkert laget studier på hvordan et slikt angrep kan gjennomføres, men det er umulig å være helt sikker på at alle atomvåpnene blir ødelagt i det første angrepet, sier Tønnesson.

Nord-Korea:

• Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung og siden hans arvinger med støtte fra den militære eliten.

• Landet ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.

• Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million mann under våpen.

• Landets vel 24 millioner innbyggere er blant verdens fattigste.

• Nord-Korea er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Deres nærmeste allierte er Kina.

• Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede med atomprøvesprengninger og test av langtrekkende missiler.

• FNs sikkerhetsråd krever at Nord-Korea stopper sine atom- og missilprogrammer. Ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å bøye seg for kravet.

Kilder: Reuters

– For stor risiko

Tønnesson mener derfor at et forkjøpsangrep på Nord-Korea vil være svært risikabelt, både for Sør-Korea og Japan og for USA selv.

I tillegg til atomvåpen har nordkoreanske myndigheter en voldsom konvensjonell militær styrke – blant annet et stort antall konvensjonelle missiler som er i stand til å nå den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

– Det er dette artilleriet som har holdt USA tilbake til nå, og jeg ser ikke for meg at det skal være annerledes med Trump. Risikoen er for stor, sier forskeren.

– Et forkjøpsangrep måtte derfor vært totalt – både rettet mot Nord-Koreas artilleri, atomvåpnene og mot ledelsen i Pyongyang. Det har jeg heller ikke noe tro på, sier Tønnesson.

Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un truet i går med atomangrep mot den amerikanske basen på stillehavsøya Guam. Tønnesson tror truslene er tomme, og at «det er ganske utelukket at Nord-Korea skal begynne krig».

Han åpner likevel for at situasjonen kan spisse seg til på en måte som gjør krig mer sannsynlig.

– Dersom vi får indikasjoner på at det nærmer seg flere amerikanske hangarskipsgrupper til Nord-Korea, i tillegg til at amerikanske ubåter nærmer seg, og at amerikanerne sånn prøver å legge et direkte press på Kim Jong-un, da kommer jeg til å bli skikkelig redd.

Prio-forskeren tror det amerikanske presset mot Nord-Korea handler om å få Russland og Kina til å følge opp sanksjonene som stormaktene støttet i FNs sikkerhetsråd, heller enn forberedelser til et faktisk angrep.

– Det mest sannsynlige er nye forhandlinger, og den løsningen som peker seg ut er den Kina og Russland går inn for, nemlig at Nord-Korea forplikter seg til å avslutte alle prøvesprengningen og rakettester, mot at Sør-Korea og USA avslutter militærøvelsene sine, sier han.

Tønnesson tror at USA må lære seg å leve med at Nord-Korea har atomvåpen som kan nå deler av USA.

– Jeg ser for meg en utvikling der Nord-Korea beholder kapasiteten til å avskrekke USA med atomvåpen, og at det vil føre til en rekke kriser, men at USA til slutt vil finne seg i det, sier han.

magnusl@klassekampen.no