Fredag 11. august 2017 Innenriks

Pastorsønn kritiserer Sylvi Listhaug for å unnlate å konfrontere ekstreme kristne:

Angriper dobbeltmoral

Visjon Norge: Anders Torp på valgkampdebatt på Visjon Norges sommerkonferanse i Drammen onsdag. Listhaug var invitert, men måtte avlyse. Høyre, KrF, Ap, Sp, Frp og De kristne deltok.

EKSTREME: Pastorsønnen Anders Torp mener Sylvi Listhaug sleiker kristne fundamentalister oppetter ryggen når hun ikke konfronterer dem med ekstreme holdninger.

valg 07

I en opphetet radiodebatt med KrF-leder Knut Arild Hareide onsdag falt følgende replikk fra innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp):

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med.

Listhaug beskyldte Hareide for å unnlate å gå «aktivt til verks når man deler scene med personer med ekstreme meninger og konfronterer dem med den type holdninger».

Anders Torp, sønn av den karismatiske pinsepastoren Jan-Åge Torp, har brutt med sin fortid i et bokstavtro kristent miljø. Han mener Listhaug er dobbeltmoralsk.

– Det er fint at Frp er imot steining, som bortimot samtlige er, men hvorfor tar hun bare tak i umoralen i muslimske miljøer når umoral og ekstreme handlinger skjer rett foran nesa hennes i kristne miljøer? Det er dobbeltmoral, sier Torp.

– Hva tenker du når Listhaug anklager Hareide for å sleike imamer oppetter ryggen?

– Listhaug sleiker Jan Hanvold, TV Visjon Norge og fundamentalister oppetter ryggen, sier Torp.

Listhaug mot Hareide:

• KrF-leder Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug (Frp) tørnet sammen på NRKs politisk kvarter onsdag i en opphetet verdidebatt.

• En ringerunde Aftenposten har gjort, viser at over halvparten av KrFs fylkesledere mener innvandringsfokus gjør samarbeidet mellom KrF og Frp vanskeligere.

• Statsminister Erna Solberg (H) har tatt et oppgjør med Listhaugs retorikk. Hun mener det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp.

Kilde: NTB

Husvarm hos pengepastor

I Listhaug-biografien «Kors på halsen» av Bergens Tidende-kommentator Mathias Fischer, kommer det fram flere eksempler på opptredener Listhaug har hatt på kristne stevner og på den kristne tv-kanalen Visjon Norge. Også andre norske politikere har deltatt på disse arenaene, men Listhaug er mer husvarm der enn de fleste. Hun har nemlig også vært med på å planlegge den kristenkonservative velgersamlingen Oslo symposium, hvor Visjon Norge er blant medarrangørene.

Torp mener det er bekymringsfullt at dette miljøet får større innflytelse i norsk politikk.

– Dette er et ytterliggående miljø som begynner å innføre amerikansk kristenfundamentalisme i norsk politikk. De representerer velgere som vil reversere abortloven og homoekteskap. Jeg vil anslå at de omfatter om lag 200.000 personer, sier Torp.

Han skulle ønske Listhaug kunne ta et oppgjør med pengepastoren Jan Hanvold som leder TV Visjon Norge. NRK har avslørt hvordan Hanvold sender håndskrevne tiggerbrev til minstepensjonister og uføretrygdede samtidig som kanalen går 9,5 millioner i overskudd. På Hanvolds kanal er man også blitt lovet velsignelse og helbredelse mot pengebeløp. Torp mener tv-kanalen utnytter svake grupper som Listhaug i andre sammenhenger forsvarer.

– Det hadde vært en drømmesituasjon om hun tok opp måten de samler inn penger på og lurer minstepensjonister. Som et minimum kunne Listhaug konfrontert dem med det. Dette er en av hennes viktigste velgergrupper som de utnytter, sier Torp.

Hatpredikanter

Mandag sa Listhaug at hun vil innføre et innreiseforbud mot hatpredikanter i Norge:

«Et forbud vil gjelde alle som har ekstreme budskap som er i strid med våre verdier, og som bidrar til å spre hat».

– Passer noen av predikantene som opptrer på Visjon Norge denne beskrivelsen?

– Absolutt, sier Torp og viser til blant annet TV Visjons mirakelkonferanse på Telenor Arena i fjor, hvor også Listhaug opptrådte.

– Der deltok predikanten Maldonado som er kjent for å kaste såkalt seksuelle demoner som «homofilidemoner» og «onanidemoner» ut av ungdommer. Han rakker ned på det kvinnelige kjønn og mener kvinnen skal være underordnet mannen, sier Torp og nevner også hovedtaleren på årets Visjon Norges stevne Dionny Baez, som da han besøkte Norge sist fikk mellom 10 og 20 barn til å falle i bakken under Guds kraft.

– Bidrar disse predikantene til å spre hat?

– At det er ekstreme handlinger, er det i alle fall ingen tvil om. Noe av den konspiratoriske retorikken deres kan bidra til å dehumanisere svake grupper. Blant annet har kristenkonservative pinsevenner i Uganda påvirket politikerne til å innføre livstidsdommer for homofile, sier Torp.

– Hva tenker du når Listhaug snakker om norske verdier?

– Jeg tenker på Trump. Det er hans retorikk hun bruker. Jeg synes det er skummelt hvor mye norsk politikk har forandret seg, sier Torp.

Kritisk KrF-veteran

KrF-veteran og «høvding» i indremisjonsforbundet Karl Johan Hallaråker reagerer også på Listhaugs språkbruk mot Knut Hareide. Han mener norsk stortingsvalg begynner å likne et amerikansk senatorvalg:

– Når folk skal gå til stemmeurnene i Norge, stemmer de på et partiprogram og ikke en person. Verdimessig er KrF og Frp på to ulike planeter, sier Hallaråker til Klassekampen.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 14.44

– Støtter ikke drap

Klassekampen fikk ikke svar fra Sylvi Listhaug før vår dødlinje i går, men hennes rådgiver Espen Teigen ga oss følgende svar via e-post: «Politikere deler talerstol med folk man er uenige med hele tida. Det inkluderer også Listhaug. Men det å ha rare meninger eller å tro på noe spesielt er noe helt annet enn religiøse ledere som støtter steining for utroskap og blasfemi eller drap på homofile. Hanvold sier og gjør mye rart, men jeg har ikke sett at han støtter drap på noen. Hvis de hadde gjort det, hadde Listhaug vært den første til å være like tøff med de, som hun var med den islamistiske imamen hun utfordret i Sarpsborg.»