Tirsdag 12. september 2017

Store protester mot Macrons arbeidslivsreformer over hele Frankrike

Fransk fagbevegelse ville vise at hvetebrødsdagene er over for Emmanuel Macron da hundretusener protesterte mot presidentens arbeidslivsreformer.

Fransk fagbevegelse ville vise at hvetebrødsdagene er over for Emmanuel Macron da hundretusener protesterte mot presidentens arbeidslivsreformer.
Over 220.000 mennesker deltok i demonstrasjoner en rekke steder i landet tirsdag, ifølge det franske innenriksdepartementet. Fagorganisasjonen CGT hevder 400.000 deltok.
Den venstreorienterte opposisjonspolitikeren Jean-Luc Mélenchon var til stede under en protest i byen Marseille.
– Folket har fått nok av det liberale rotet, sa Mélenchon, ifølge avisen Parisien.
Han hevdet at ingen har bedt om noen reform av det franske arbeidsmarkedet, bortsett fra en liten gruppe i arbeidsgiverorganisasjonen Medef.

Liberal oppskriftMacron mener det er nødvendig å gi arbeidsgiverne friere hender med både ansettelser og oppsigelser. Presidenten ønsker at flere arbeidsavtaler skal forhandles fram lokalt, ikke av de sentrale arbeidsgiver- og fagorganisasjonene.
Slik vil han få bukt med den høye arbeidsledigheten og skape økonomisk vekst. Men fagbevegelsen er dypt uenig i Macrons liberale oppskrift.
– Det er ingen nyhet at Macron sier han ikke har tenkt å gi etter for noen. Men han kommer til slutt til å måtte gjøre det, sier Mélenchon.

Macron ut mot de latePresidenten provoserte så sent som i forrige uke fagbevegelsen ved å kalle sine motstandere for late og kyniske i en tale han holdt i Aten. Analytikere mener han heller bensin på bålet, og uttalelsen blir også slaktet av fagforeningsledere.
– Hvem snakker presidenten om når han lover å ikke gi etter for de late? Mener han alle millionene som står uten arbeid, uttalte CGT-lederen Philippe Martinez i helgen.
Det er CGT, landets største fagorganisasjon, som står i spissen for protestene. Flere andre fagforeninger har en mer kompromissvennlig innstilling til Macrons reformforslag.

Fly innstiltI tillegg til demonstrasjonene var det tirsdag flere tusen små og store streiker i Frankrike.
Flygeledere var blant dem som ble tatt ut i streik, noe som førte til at Ryanair måtte innstille 110 flyvinger.
– Hvis den franske regjeringen mener alvor når det gjelder å endre Frankrike, bør de starte med å håndtere disse flygelederforbundene, sier Ryanairs markedssjef Kenny Jacobs.
I Paris ble også flere lokaltog innstilt.

Ventes vedtattMacrons forslag til arbeidslivsreformer er ventet å bli vedtatt av nasjonalforsamlingen i løpet av de neste månedene ettersom presidentens parti La République en Marche vant et stort flertall i valget i juni.
Men Macrons popularitet har falt betydelig siden han ble valgt i mai. Meningsmålinger viser at han kun har tillit fra 37 prosent av velgerne. Og oppslutningen kan falle ytterligere hvis protestene blir langvarige, som under hans forgjenger François Hollande.
Presidenten var tirsdag på vei til orkanrammede franske øyer i Karibia. Det er varslet nye aksjoner mot reformene hans både 21. og 23. september.
(©NTB)