Lørdag 30. september 2017 Kultur og medier

Det begynte med en hissig krangel om en liten, kontroversiell ukeavis. I dag fylles Göteborg med nazister:

Messa som ble nazistrid

Gjør porten vid: Til tross for massive protester har Bokmässan i Göteborg valgt å invitere ukeavisa Nya Tider, som har høyreekstreme røtter. Over 150 forfattere, som Athena Farrokhzad, Monika Fagerholm, Peter Englund og Marte Michelet, boikotter årets messe. Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Ukeavisa Nya Tiders deltakelse på bokmessa i Göteborg har skapt full splid i det svenske litteraturmiljøet. Og mens forfatterne har kranglet, har nordiske nazister rustet opp til sin kanskje største samling siden andre verdenskrig.

Kultur­

– Sverige er nesten som en krigssone, sier Åsa Linderborg.

Vi har kulturredaktøren i avisa Aftonbladet på røret.

I bakgrunnen hører vi ingen skuddsalver, ingen skrik, ingen sirener. Men for den som befinner seg i Göteborg i dag, er det ikke usannsynlig at det vil smelle: Etter et halvt års hissig kulturdebatt har nazister fra hele Europa strømmet til byen midt i Skandinavias hjerte, til det som kan bli den største nazistiske samlingen i Sverige siden andre verdenskrig.

Rundt 10.000 motdemonstranter står klare til å gi dem motstand. Politiet har kalt inn spesialtrente styrker fra samtlige politidistrikt i Sverige for å håndtere mulige sammenstøt.

Stridens kjerne: Den kontroversielle ukeavisa Nya Tider, med høyreekstreme røtter, er invitert til å delta på landets største bokmesse.

Hva skjedde? Etter flere måneder med debatt om boikott eller ikke boikott, om ytringsfrihet og fascistiske ytringer, trusselbeskyldninger og underskriftskampanjer, er det svenske litteraturmiljøet i krigsmodus. Hvordan ble en bokmesse åsted for en nazistrid og det Dagens Nyheter kaller «den aller mest hatske kulturdebatten i svensk offentlighet»?

Bokmessekontrovers:

• Bok och Bibliotek, eller Bokmässan på folkemunne, er Nordens største møteplass for bok- og biblioteksbransjen. De venter oppimot 100.000 besøkende. Blant de norske deltakerne er Märtha Louise, Anne B. Ragde og Erling Kagge.

• Messa går av stabelen i slutten av september i Göteborg hvert år. I år som i fjor har den skapt stor debatt i den svenske offentligheten fordi den kontroversielle ukeavisa Nya Tider får ha stand.

• Over 150 forfattere har sagt at de ikke vil delta, og hele tre alternative bokmesser arrangeres samtidig.

• Denne helga har også den nynazistiske organisasjonen Nordiska Motståndsrörelsen annonsert at de vil marsjere gjennom Göteborgs gater. 10.000 motdemonstranter er også ventet.

En historie som gjentar seg

Vi spoler ett år tilbake i tid, til da Nya Tider og utgiveren, forlaget Alternamedia, fikk innvilget søknaden om en stand på Bokmässan.

Protestene fikk Bokmässans arrangører til å vakle: Med begrunnelsen at de ikke «deler messens verdigrunnlag», vurderte de å stenge Nya Tider og Alternamedia ute. Likevel falt arrangørene ned på at de ikke kunne nekte dem adgang, heller ikke juridisk. En Holocaust-fornekter som skulle ha snakket fra Nya Tiders stand, fikk på sin side invitasjonen trukket tilbake.

Under messa arrangerte Sveriges författarförbund en protest mot Nya Tiders tilstedeværelse, og en liste med over 2000 underskrifter ble i etterkant overlevert Bokmässans arrangører med beskjed om å nekte «antidemokratiske og rasistiske» utstillere i 2017.

De ble ikke hørt. Alternamedia og Nya Tider fikk på ny innvilget sin søknad til messa. «Etter all oppstandelsen har vi gjort leksene våre grundig og kommet fram til at vi ikke kan utestenge noen utstillere på grunn av holdningene deres», var beskjeden fra messesjef Maria Källsson i mars i år.

Resultatet: Over 150 forfattere har signert et opprop om at de ikke vil komme på messa så lenge Nya Tider er der.

Forfatter Maria Sveland er blant dem som har landet på å ikke delta.

– Jeg kjenner at det ikke går overens med min politikk og moral å medvirke når Nya Tider skal delta, sier hun.

Sveland forteller at hun brukte lang tid på å bestemme seg.

– Jeg har lest alle innlegg og virkelig forsøkt å lytte til alle sidenes argumenter, sier hun.

– Jeg vurderte om det var konstruktivt å dra dit og ta debatten med dem. Men jeg tror ikke at konstruktive diskusjoner kommer til å oppstå. Nya Tider er helt uinteressert i andres ståsted, sier hun.

Mot multikulturalismen

Selv skriver Nya Tider på sin hjemmeside at det er nettopp «åpen diskusjon og demokratisk debatt» avisa jobber for. Avisa ble stiftet i 2012 av sjefredaktør Vávra Suk, tidligere partisekretær og sjefideolog i Nationaldemokraterna, et utbryterparti fra Sverigedemokraterna. Avisa har én papirutgave og én nettutgave i uka og mottar pressestøtte. De har 7000 abonnenter, ifølge sjefredaktøren. Innvandring og svensk kultur er tema som går igjen.

– Vi står for sannhet og ytringsfrihet og tar opp spørsmål som har blitt dysset ned og feilaktig rapportert i de etablerte mediene, sier Suk.

Han bedyrer at avisa ikke har noe politisk ståsted.

– Vi er fristilt fra alle partier og politiske organisasjoner. Medlemmer i vår organisasjon kan ikke være medlem i et parti, sier han.

Etter at Suk gikk fra politikken til å bli pressemann, er han ikke så glad i å snakke om egne politiske standpunkter. Men i et intervju i sommer, ble han spurt Holocaust hadde skjedd, unngikk han spørsmålet. Til slutt svarte han: «Det var veldig mange som døde. Det var forferdelig.»

– Hvorfor ville du ikke si ja eller nei?

– Uansett hva man svarer, så er det et forsøk på å knytte noen slags skyld til en som person. Det stiller jeg ikke opp på. Jeg fordømmer alle folkemord, så klart, sier han.

Høyreekstreme koblinger

I det samme intervjuet forsvarte Suk ideologien etnopluralisme, som går ut på at man ikke skal blande kulturer og etnisiteter.

«Det er faktisk en måte å forebygge det du kaller Holocaust på (...). Gjennom at folk har en egen stat så slipper man mye av konfliktene», sa han da.

Til Klassekampen svarer han ikke på spørsmålet om dette er en ideologi han står for.

– Jeg syns at alle folk skal ha rett til et liv og til et land. Det er et grunnleggende moralsk prinsipp, sier han.

– Det er det ikke så vanskelig å være enig i. Spørsmålet blir jo om det betyr at folk ikke har rett til å bo overalt?

– Det er et veldig interessant spørsmål. Dette er vi opptatt av å diskutere i Nya Tider. Vi tar opp problemer med multikulturalismen, sier han.

Ifølge Wikipedia og det svenske tidsskriftet Expo, som gransker «intolerante miljøer», er Nya Tider en høyreekstrem avis.

Det avviser sjefredaktøren.

– Det er svartmaling og et stempel for å undergrave vårt journalistiske arbeid. Det er klart at det ikke stemmer, sier han.

Expo hevder at flere av avisas medarbeidere har koblinger til høyreekstreme og nynazistiske organisasjoner. Visesjefredaktør Sanna Hill skal ha skrevet for den Svenska motståndsrörelsen.

Forfatter og litteraturkritiker Peter Fröberg Idling, som selv boikotter messa, mener disse koplingene er et viktig poeng.

– Jeg er klar over at man i Norge iblant oppfatter Sverige som et land der PK-normen er så streng at man ikke kan ha en åpen debatt. Men i dette tilfellet handler det om et tidsskrift med tydelige koblinger til Svenska motståndsrörelsen og andre åpne nazistiske grupperinger, sier han.

– Spørsmålet er dermed hva slags debatt det er man skal ta. Om alle mennesker er like mye verdt? Slik jeg ser det, har de allerede vist hva slags samfunn de vil ha, det vil si Nazi-Tyskland. Jeg vet ikke hvilke deler av Hitlers samfunnsvisjon som er åpne for diskusjon, sier Idling.

Etterlyser redaktøransvar

Hele tre alternative litteraturarrangementene går av stabelen i Göteborg denne helga: Bokmassan, Radikal Bokmässa og Scener och Samtal på Göteborgs litteraturhus.

Bokmassan, arrangert av venstresideavisa ETC og forlaget Leopard, er et uttalt protestarrangement. Prosjektleder Olav Fumarola Unsgaard er kritisk til Bokmässans avgjørelse om å slippe til Nya Tider.

– Vi har et ønske om at man ikke skal legitimere høyreekstreme bevegelser. Om vi ser både på den svenske og norske debatten, så har det endret seg hva som er ok å si i offentligheten de siste årene. Det er mer akseptert å hetse og si fordomsfulle ting om lhbtq-personer og minoriteter nå enn før. Hvor skal vi sette stopp, spør han.

– Bør ikke arrangørene være opptatt av ytringsfrihet?

– Hver dag tar forlagsredaktører og avisredaktører et førtitall avgjørelser om hva man skal trykke og ikke. Det er en del av å være ansvarlig publisist. Bare for at man sier nei til en person, betyr ikke det at man innskrenker personens ytringsfrihet, sier han.

Unsgaard synes Bokmässan burde oppføre seg mer som redaktører.

– Burde ikke også høyrepopulister kunne finne noe på en bokmesse?

– Grensen for oss går ved trusler og hat mot andre forfattere. Jeg syns ikke at det er en avis som holder seg innenfor spillereglene, sier han.

Fascismen på vei?

Trusler og hat: Mange av Bokmässans kritikere trekker fram nettopp dette når de snakker om Nya Tider. Saken de refererer til, er en video som ble publisert i vår på nettplattformen Megafonerna.

Reporteren Bechir Rabani troppet opp hjemme hos avisa Expressens sjefredaktør Thomas Mattsson og reporteren Diamant Salihu for å konfrontere dem med at de hadde sporet opp en anonym medarbeider i Granskning Sverige og oppsøkt ham hjemme.

Med dramatisk musikk i bakgrunnen kritiserer Rabani Expressens metoder og sier: «Kommer de hjem til oss, så går vi hjem til dem.» Rabani oppfordrer tilskuerne til å gjøre det samme.

– Det ble kjempebra. Det ble en debatt om journalistiske metoder, og det ønsker vi velkommen, sier Vávra Suk.

Kulturredaktør Linderborg tar avstand fra videoen, men understreker at den var et svar på Expressens stunt.

Hun er blant dem som mener en boikott av bokmessa har lite for seg.

– Folk tror virkelig at fascismen er på vei i Sverige. Det tror ikke jeg. Demokratiet står veldig sterkt. Men det fins en kulturelite som er veldig innrettet mot konsensus, sier hun.

– Jeg er for ytringsfrihet og pressefrihet og syns at alle meninger skal komme til uttrykk. Jeg vil ikke leve i et samfunn der en sånn avis ikke er tillatt, sier hun.

Linderborg syns det er et viktig poeng at Nya Tider mottar pressestøtte og dermed har passert den statlige sensuren.

– I Sverige har vi i mange år hatt ideen om at man ikke skal ta debatten med høyrepopulismen. Det har vist seg å være feil strategi. De har vokst og vokst, sier hun.

Forfatter Maria Sveland mener på sin side at Nya Tider har utspilt sin rett til å delta i en demokratisk samtale.

– Det er som å diskutere med noen som mener at jorda er flat. Det er helt uinteressant med noen som fornekter Holocaust. Da har man vist at man driter fullstendig i fakta og sannhet, sier hun.

ingridga@klassekampen.no

Hvor står han? Sjefredaktøren i Nya Tider, Vávra Suk, befinner seg midt i stridens kjerne, men hevder avisa ikke har et politisk ståsted. Er han selv høyreekstrem? På spørsmål om Holocaust har skjedd, unnlater Suk å svare. – Uansett hva man svarer, så er det et forsøk på å knytte noen slags skyld til en person, sier han til Klassekampen. Foto: Fredrik Sandberg, TT/NTB scanpix
Maria Sveland