Mandag 2. oktober 2017 Utenriks

Mange ble skadet da spansk politi slo ned på folkeavstemningen i Catalonia:

Grov politivold mot velgere

SLÅTT NED: Flere steder i Catalonia, her i Barcelona, gikk politiet løs på velgere som ønsket å delta i folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. FOTO: Felipe Dana, AP/ NTB scanpix

STRID: I Catalonia banket politiet velgere i går. I Madrid synges gamle fascist­hymner til støtte for regjeringens angrep på demokratiet.

Spania

Spanias nasjonale politi og sivilgarde brøt seg i går inn i valglokaler, beslagla valgmateriell og brukte gummikuler, tåregass og batonger mot fredelige velgere i Catalonia.

Ifølge katalanske myndigheter ble 337 mennesker skadet da politiet rykket fram for å stanse folkeavstemningen om uavhengighet. En rekke videoer viser at politiet bruker grov vold mot folk som ønsker å stemme.

Stadig flere raser nå mot Spanias angrep på demokratiet og krever at statsminister Mariano Rajoy fra konservative Partido Popular må gå av.

Catalonia:

• Er en av Spanias 17 autonome regioner. Har 7,5 millioner innbyggere, med Barcelona som største by.

• Har sitt eget språk, katalansk, et eget katalansk parlament og regjering og stor grad av selvstyre.

• Står for rundt 20 prosent av Spanias BNP.

• Omtrent halve befolkningen ønsker uavhengighet, mens det er stort flertall for å holde en folkeavstemning.

Angriper elitepartier

Som Klassekampen skrev lørdag, kaster konflikten mellom Madrid og Catalonia lys over det kritikere mener er langvarige udemokratiske tendenser hos spanske myndigheter.

Innenriksminister Juan Ignacio Zoido framstilte i går aksjonen som «proporsjonal og profesjonell». Men på sosiale medier gikk emneknaggen #RajoyDimision – «Rajoy oppsigelse» – viralt.

Xavier Domenech, leder for En Comu Podem, den katalanske avleggeren av venstrepartiet Podemos, er en av dem som krever at Rajoy må trekke seg.

Podemos-leder Pablo Iglesias delte kravet. På Twitter delte han også bilder av velgere dekket av blod etter møter med politiet.

«Det PP gjør med demokratiet vårt er motbydelig. Korrupte, hyklerske, ubrukelige», skrev Iglesias.

Barcelona-borgermester Ada Colau og venstrepartiet Izquierda Unida krevde også statsminister Rajoys avgang.

Venstresida reagerte samtidig sterkt på at Spanias andre store eliteparti, sosialdemokratiske PSOE, ikke kritiserte regjeringen.

Hard valgkamp

Allerede lørdag stengte politiet mange av de over 2000 valglokalene. Videoer viser maskert politi som river valgmateriell ut av hendene på valgmedarbeidere.

Mange steder gikk likevel avstemningen som planlagt. Ifølge katalanske myndigheter var 73 prosent av valglokalene åpne.

Søndag morgen stormet sivilgarden blant annet inn mot stemmelokalet i Girona, der Catalonias president Carles Puigdemont skulle stemme. Han fikk likevel stemt senere.

– Den spanske statens urettmessige voldsbruk, som både er irrasjonell og uansvarlig, vil ikke stanse det katalanske folkets vilje, sa han.

For å få stemme hadde folk stilt seg i kø fra klokka fire på morgenen. Mange hadde møtt opp utafor stemmelokalene med stemmesedler i hånden. Noen steder hadde folk overnattet i stemmelokaler.

Sang Franco-sang i Madrid

Målinger viser at katalanerne er delt omtrent på midten når det gjelder uavhengighet, men at over 80 prosent ønsker å få stemme over spørsmålet.

At myndighetene i går skulle hindre all avstemning var aldri realistisk. Derfor har det blitt viktig for regjeringen å sørge for at avstemningen ses som ugyldig og upålitelig.

Innenriksministeriet meldte at manglende registreringssystem gjorde at de samme personene kunne stemme ved flere ulike stemmelokaler.

Konflikten øker gamle og underliggende spenninger i Spania. Både i går og lørdag ble det arrangert demonstrasjoner mot den katalanske uavhengighetskampen.

På Plaza de Cibeles i Madrid sang spanjoler samme dag «Cara al sol», sangen til det nå oppløste Falangist-partiet til general Francisco Franco.

Videoer fra demonstrasjonen viser syngende demonstranter kledd i det spanske flagget som gjør fascistiske hilsener. Demonstrasjonen ble blant annet arrangert av organisasjonen Denaes, til forsvar for den spanske nasjonen, som er knyttet til det høyreradikale partiet Vox.

Den offentlige tv-kanalen TV Espana var til stede, men unnlot å rapportere om de høyreekstreme koblingene.

Politiserte politistyrker

Mange frykter økende politisering av de ulike politistyrkene. I Madrid stolte man ikke på at det katalanske politiet ville gjøre det de kunne for å stanse avstemningen.

Derfor har tusenvis av politifolk fra resten av landet, samt styrker fra sivilgarden, blitt sendt til Catalonia.

Det har skapt stort sinne at den offisielle kontoen til det nasjonale politiet tvitret støtte til demonstrasjonen mot uavhengighet. Izquierda Unida-leder Alberto Garzon er blant dem som reagerer sterkt.

«Det er en enormt alvorlig feil at det nasjonale politiet inntar en politisk posisjon», skrev Garzon.

eirikgs@klassekampen.no