Tirsdag 28. november 2017 Utenriks

Tv-journalisten og kjendisen Ksenija Sobtsjak utfordrer den russiske utenrikspolitikken:

Hardt ut mot Putins krig

REALITY-TV: Den russiske tv-kjendisen Ksenija Sobtsjak er mest kjent for å ha ledet et reality tv-program. Hun er datter av Vladimir Putins politiske mentor, men har nå gått hardt ut mot annekteringen av Krim, etter at hun lanserte sitt kandidatur til presidentvalget. Her på et møte i Moskva 17. november. Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB scanpix

UVISST: Vladimir Putin utfordres av en ung, kvinnelig tv-kjendis. Det er likevel uklart om Ksenija Sobtsjak er en reell utfordrer, eller om valgkampen hennes er et spill for galleriet.

Russland

Han har ennå ikke sagt om han stiller, men få tviler på at Vladimir Putin er president i Russland også etter presidentvalget 18. mars neste år. Dersom han vinner valget, vil Putin gå inn i sin fjerde presidentperiode, 18 år etter at han ble Russlands mektigste mann.

– Jeg tror ikke det er så mye tvil om at han kommer til å stille til valg, for det er ikke noen etterfølger på plass, sier russlandsforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Hun mener sannsynligheten for at Putin taper valget er «svært lav».

– Det skyldes først og fremst tre ting: At Putin er veldig populær, at reelle opposisjonskandidater ikke slipper til i mediene, og at myndighetene rår over såkalt administrative ressurser som kan påvirke utfallet av valget, sier Wilhelmsen.

Nå har det likevel dukket opp helt nye kandidater til presidentvalget, blant annet den 36 år gamle tv-personligheten og journalisten Ksenija Sobtsjak. Sobtsjak har lansert sitt kandidatur til presidentvervet med kritikk av Putin, og skapt usikkerhet blant observatørene. Er kandidaturet til tv-kjendisen et triks for å skape oppmerksomhet og spenning i valget, eller er det en reell politisk opposisjon til Vladimir Putin?

Ksenija Sobtsjak:

• 36 år gamle Ksenija Sobtsjak er russisk skuespiller, programleder, journalist og politiker.

• I oktober i år gjorde hun det klart at hun stiller som kandidat i presidentvalget – mot Vladimir Putin.

• Sobtsjak er datter av Anatolij Sobtsjak, borgermester i St. Petersburg fra 1991 til 1996.

• Anatolij Sobtsjak var en nær alliert av Vladimir Putin. Den nåværende presidenten jobbet på borgermesterens kontor da Sobtsjak styrte St. Petersburg.

• Nå har Ksenija Sobtsjak lansert sitt presidentkandidatur, i opposisjon til Putin. Hun har gått hardt ut mot annekteringen av Krim.

Bred støtte til Putin

Det uavhengige russiske meningsmålingsinstituttet Levada finner fremdeles en overveldende støtte til presidenten. I november sa hele 82 prosent at de mener Putin gjør en god jobb, en støtte som har vært høy helt siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Det er en støtte som det kan bli vanskelig å overføre til et solid valgresultat. Spesielt valgdeltakelsen truer med å bli lav dersom folk tror valget er avgjort på forhånd.

– Makthaverne bruker både kontrollen over mediene og administrative ressurser for å sikre at valgdeltakelsen blir høy, sier Wilhelmsen.

Statlige arbeidsgivere mobiliserer for Putin, blant annet ved å sette opp busser direkte fra arbeidsplassen til valglokalet, sier Nupi-forskeren.

Kremls frykt for en lav valgdeltakelse er bakgrunnen for spekulasjonene rundt Ksenija Sobtsjaks kandidatur. Sobtsjaks far var borgermester i St. Petersburg på 1990-tallet og Vladimir Putins politiske læremester. Nærheten til Putin gjør at mange tror Sobtsjak kun stiller som et slags pr-stunt. Andre peker på at innsidestatusen gjør det mulig for tv-kjendisen å være kritisk mot Putin.

– De russiske ekspertene er delt i spørsmålet, og jeg mener det er for tidlig å si. Vi må rett og slett vente og høre på hva hun sier, sier Wilhelmsen.

Gikk ut med hard kritikk

Fredag forrige uke gikk Ksenija Sobtsjak ut med påstander om at russiske påtalemyndigheter etterforsket henne for å ha brutt loven på grunn av en uttalelse om annekteringen av Krim.

I en pressekonferanse i slutten av oktober sa Sobtsjak ifølge Moscow Times at Krim «ifølge folkeretten tilhører Ukraina. Punktum.»

Hun underbygde påstanden ved å vise til Budapest-memorandumet, avtalen som Russland undertegnet i 1994 og som garanterte for Ukrainas suverenitet, i bytte mot at landet ga fra seg de sovjetiske atomvåpnene.

Wilhelmsen mener uttalelsene om Krim gjør det vanskelig å avgjøre om Sobtsjaks kandidatur er reelt eller ikke.

– Det er en relativt desperat situasjon for russere som er opptatt av og arbeider for politiske rettigheter i dagens Russland. Russland har blitt veldig repressivt de siste årene, og det er nesten ikke mulig for uavhengige journalister eller organisasjoner å overleve, sier forskeren.

– For en dame som Sobtsjak så er det ganske langt fra det hun har vokst opp med og håpet på for framtiden, sier hun.

Wilhelmsen tror ikke Ksenija Sobtsjak stiller til valg med håp om å vinne, men at hun kan ha planer om å påvirke russisk politikk likevel.

– Hun kan godt være mer kynisk enn det jeg vet, men hun kan også være en reell kandidat, og da håper hun nok å påvirke retningen regimet tar, sier Wilhelmsen.

– De siste årene har Kreml prioritert militær oppbygging og sikkerhetspolitikk, samtidig som man griper til politistatsmetoder for å holde opposisjonen nede. Men det er ikke skrevet i stein, det er politikk, sier hun.

magnusl@klassekampen.no

Navalnij blir trolig nektet å stille

Den fremste reelle opposisjonskandidaten i russisk politikk er den liberale nasjonalisten Aleksej Navalnij, protest-lederen som i vår klarte å samle store mengder unge til demonstrasjoner mot den enorme politiske korrupsjonen i Russland. Navalnij leder ikke formelt sett det største opposisjonspartiet i Russland – både kommunistpartiet og det liberale Jabloko-partiet er langt større enn Navalnijs Partija Progressa.

Det er likevel vanlig å omtale de store opposisjonspartiene som den lojale opposisjonen, fordi de i all hovedsak støtter opp om presidentens politikk.

Aleksej Navalnij blir, i motsetning til den lojale opposisjonen, trolig nektet å stille i presidentvalget. Den endelige avgjørelsen blir fattet i oktober, men politikeren har allerede varslet store protester dersom han ikke får kandidaturet godkjent.

Navalnij har allerede klagd over at han ikke får tillatelser til å holde folkemøter.

I 2014 ble Aleksej Navalnij dømt for underslag, en dom som gjør det mulig å nekte ham å stille til valg i Russland. Dommen ble underkjent av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 17. oktober i år.

Anklagene om underslag ble rettet mot Navalnij etter at han i en årrekke har avslørt korrupsjon i russisk politikk. Aller mest oppmerksomhet fikk han for en internettvideo der han kom med harde påstander rettet mot statsminister Dmitrij Medvedev.

Navalnij står for en særegnen russisk blanding av liberalisme og nasjonalisme, der han for eksempel har foreslått et reiseforbud til resten av Russland for folk fra Kaukasus.

Han har mobilisert tilhengere på innvandringskritisk politikk – også rettet mot folk fra de asiatiske delene av landet.