Lørdag 20. januar 2018 Kultur og medier

Nettstedet Resett har satt dagsorden med en sak der de tilbød en kilde betaling for å la seg intervjue:

Et tidsskille i mediene

PROVOSERT: – Saken om Trine Skei Grande burde fått leve og dø på den skamløse nettsida til Helge Lurås, sier Linn Stalsberg. FOTO: SIV DOLMEN

Historien som har skapt forsider om Trine Skei Grande denne uka, skulle aldri blitt viderebragt i seriøse medier, mener forfatter Linn Stalsberg.

MEDIER

I flere år har den vært kjent i norske redaksjoner, den ti år gamle historien om en hendelse på en kornåker i Trøndelag, mellom en da 38 år gammel Trine Skei Grande og en 17 år gammel gutt.

Fram til tirsdag hadde konklusjonen om at dette var en ikke-sak for de etablerte mediene blitt stående. Men da Trine Skei Grande selv valgte å kommentere ryktene, nådde historien forsidene. Årsaken var at nettstedet Resett.no hadde valgt å viderebringe ryktene.

– Jeg mener denne historien burde fått leve og dø på den skamløse nettsida til Helge Lurås. Skal vi virkelig bruke ressurser på å rote rundt i politikeres private sexliv? At vi er kommet dit at politikeres pinlige og flaue opplevelser skal gå inn som forsidestoff i seriøse aviser, er en ny utvikling i Norge, sier journalist og samfunnsdebattant Linn Stalsberg.

Grande-saken:

• Tirsdag publiserte VG og Aftenposten intervjuer med Venstre-leder Trine Skei Grande om sexrykter som har florert om henne.

• Ryktene hadde utgangspunkt i en hendelse på en fest i 2008 som involverte en da 17 år gammel gutt.

• Opphavet for rykteflommen var nettavisen Resett, som hevdet at Grande hadde presset seg på 17-åringen.

Kiss and tell

Stalsberg har bodd mange år i England og mener å kjenne igjen dynamikken i denne historien fra engelske tabloider. Der er denne typen saker en del av det vanlige, journalistiske segmentet, sier hun.

– I England har dette ført til at du har fått en type «kiss and tell»-journalistikk. Jeg har selv sett at folk som har hatt seg med en eller annen halvkjendis har kunnet heve en månedslønn for å fortelle om det i pressen.

– I denne saken er det Trine Skei Grande som selv ønsket å kommentere saken. Skulle hun ikke ha kommet til orde?

– Det å gå ut i dagspressen med kommentarer til sladderen på Resett, er det dårligste rådet hun kunne fått. Jeg skulle ønske de etablerte mediene kunne hatt en slags ryggmargsrefleks på at dette er en ikke-sak. Det er ikke begått noe lovbrudd og er heller ikke snakk om noe maktmisbruk, som metoo-bevegelsen i hovedsak har dreid seg om.

Et feilgrep å overse Resett

I Aftenposten skrev kulturredaktør Sarah Sørheim i går at historien om Grande og 17-åringen kan bli stående som et tidsskille, der en helt ny mediedynamikk viser seg med full kraft.

– Denne saken vil muligens bli stående som et tidsskille fordi det er første gang et medium som Resett på denne måten har satt dagsorden med en ikke-sak, eller fake news, om du vil. Det er en ny og bekymringsfull dynamikk.

– Burde de etablerte mediene holdt seg for gode for å omtale denne historien?

– Vi må nok innse at aktører som Resett er i ferd med å få en ganske sterk innflytelse over deler av norsk offentlig debatt, så jeg tror det vil være er feilgrep å overse det fullstendig. I stedet har jeg tro på å ta diskusjonen om denne formen for journalistikk og å vise hvorfor den er problematisk, sier Sørheim.

Polarisering av publikum

Medieforsker Gunn Enli mener at Grande-saken har flyttet grensa for hva de etablerte mediene skriver om våre folkevalgte.

– I norsk sammenheng har politikerskandalene hovedsakelig omfattet skatt, bygningsloven og byråkrati, mens det du gjør på det intime plan har blitt holdt utenom, sier Enli, som er professor ved Universitetet i Oslo og har forsket på politikerskandaler.

Enli påpeker at Grande-saken har ført til stor polarisering mellom de som stort sett forholder seg til tradisjonelle medier og de som forholder seg til alternative og sosiale medier og blogger.

– I denne polariseringen brukes mistilliten til etablerte medier for alt det er verdt. For at Resett skal få en funksjon, er de nødt til å sverte tradisjonelle medier og anklage dem for ikke å dekke viktige saker. Nå som saken er ute i andre medier, vil den funksjonen kanskje bli mindre, sier hun.

kultur@klassekampen.no

– Massivt brudd på presseetikken

I et intervju med VG fortalte den berørte mannen i Trine Skei Grande-saken at nettstedet Resett har tilbudt ham 400.000 kroner for et intervju.

– Dersom dette stemmer, er det et massivt brudd på presseetikken. Jeg tror ikke jeg har sett maken, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Resett-redaktør Helge Lurås bekrefter tilbudet om betaling og sier at det var en anonym leser som ville legge penger på bordet for å få mannen i tale. Han vil ikke si hvor mye Resett tilbød og viser til en redegjørelse på sitt eget nettsted.

– Dere følger Vær Varsom-plakaten. Bryter ikke dette tilbudet med punktet om at pressen som hovedregel ikke skal betale for informasjon?

– Nei, det kan jeg ikke se. Det står «som hovedregel», sier Lurås.

Floberghagen er imidlertid klar på at Resetts pengetilbud ikke er et legitimt unntak.

– Unntaket er moderasjon ved honorerring av nyhetstips. Dette er ikke det. Jeg er glad for å si at Pressens Faglige Utvalg (PFU) ikke har hatt mange klager mot medier som kjøper informasjon på denne måten.

Hun viser til at sist PFU behandlet en liknende sak, var i 2010. Den gang ble Se og Hør felt for å ha betalt en kvinne for å fortelle om sitt forhold til prinsesse Madeleines forlovede. Floberghagen vil vente med å vurdere om hun vil bruke sin initiativrett til å bringe Resett-saken inn for PFU til etter neste styremøte.

Klassekampen har vært i kontakt med to av Resetts investorer. Både styremedlem og eier Monica Staff og aksjonær Jan Haudemann-Andersen sier at de ikke ønsker å blande seg inn i Resetts redaksjonelle avgjørelser.