Torsdag 8. februar 2018 Utenriks

• Enighet om tysk storkoalisjon • Die Linke kaller løfter «fake news»

Binder seg til Merkels mast

TOMMEL OPP: Martin Schulz, lederen for sosialdemokratiske SPD, landet i går en regjeringsavtale med høyrepartiene CDU og CSU. Men regjeringssamarbeidet splitter partiet. FOTO: Michael Kappeler, Germany OUT/AFP/NTB SCANPIX

I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.

Tyskland

«Slitne. Men fornøyde. Kontrakten er klar! Endelig.»

Slik lød beskjeden som Martin Schulz og kollegaene i det sosialdemokratiske partiet SPD offentliggjorde i går formiddag via det sosiale mediet Whatsapp. Schulz og seks kolleger smilte fra øre til øre på bildet som akkompagnerte nyheten om gjennombruddet i regjeringsforhandlingene:

«Nå legges de siste detaljene til teksten. Ytterligere info kommer», skrev ledelsen i offentliggjøringen.

I over fire måneder etter forbundsdagsvalget 24. september i fjor, har Tyskland stått uten regjering.

Men i går kom Schulz til enighet med kansler Angela Merkel fra kristendemokratiske CDU og Horst Seehofer fra CDUs bayerske søsterparti CSU til enighet om en foreløpig regjeringsplattform – en måned etter at de satte seg ned rundt forhandlingsbordet 7. januar.

De rekordlange forhandlingene har vært omstridt innad i SPD, der partiets venstrefløy og ungdomspartiet Jusos har motsatt seg et videre samarbeid med Merkel og kristendemokratene. Men flertallet på SPDs landsmøte sa ja til å gå inn i en sondering.

Krevende koalisjon:

• Tyskland avholdt forbundsdagsvalg 24. september 2017

• Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU/CSU innledet forhandlinger med Fridemokratene (FDP) og De grønne om regjeringssamarbeid. Samtalene brøt sammen i november.

• 7. januar innledet CDU/CSU forhandlinger med sin tidligere koalisjonspartner, sosialdemokratiske SPD, om en ny «storkoalisjon».

• I går kom partene til enighet om en ny koalisjonsregjering. Regjeringsspørsmålet er omstridt i SPD og skal opp til uravstemning blant partiets 463.000 medlemmer. Resultatet kunngjøres tidlig i mars.

Kilde: NTB/AFP

Schulz snur nok en gang

Fordelingen av ministerpostene har vært et sentralt tema i forhandlingene.

I går ble det kjent at sosialdemokratene vil få den høythengende finansministerposten i en eventuell ny storkoalisjon, i tillegg til toppstillinger de allerede innehar: arbeids- og sosialministeren, justisministeren, familieministeren og miljøministeren.

Tyske aviser meldte også i går at SPD-leder Martin Schulz vil bli utenriksminister i en ny storkoalisjon.

Under og like etter fjorårets valg, avviste Schulz kategorisk at en statsrådsjobb i regjering var aktuelt. Men i går meldte tyske aviser at Schulz nå vil gå av som partileder for sosialdemokratene grunnet utenriksministerposten.

Ny SPD-leder vil trolig bli Andrea Nahles. Hun blir i så fall partiets første kvinnelige leder.

Tyskland-kjennere Klassekampen har snakket med, mener SPD sitter med sterke kort i en eventuell storkoalisjon.

– Finansminister, utenriksminister, arbeids- og sosialminister, justisminister. Dette er tunge poster som partiledelsen nok er godt fornøyd med å ha fått forhandlet gjennom, sier Elin Nesje Vestli, professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap ved Høgskolen i Østfold.

– Å gi fra seg finansministeren har nok smertet for Merkel og kristendemokratene.

Grasrota kan si nei

Den mangeårige finansministeren Wolfgang Schäuble (CDU), som gikk av i september, vil erstattes av Olaf Scholz, SPD-borgermester i Hamburg.

Da Klassekampen gikk i trykken, tydet alt også på at Scholz blir ny visekansler.

Det er i det hele tatt mye som ennå er uklart i spillet om en ny, tysk regjering.

For selv om trekløveret Merkel, Schulz og Seehofer har blitt enige om en regjeringsplattform for storkoalisjonen, kan det hende grasrota i SPD setter foten ned.

Om tre uker skal nemlig de 463.000 medlemmene i partiet gå til uravstemning om de ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet. I løpet av januar har partiet fått 25.000 nye medlemmer, de fleste av dem vervet av ungdomspartiet Jusos og venstrefløyen, som jobber aktivt for nei-seier.

– De vil reise rundt i landet og argumentere for at medlemmene stemmer nei til en ny storkoalisjon, mens Schulz og partiledelsen vil reise rundt og jobbe for at folk skal stemme ja. Schulz kommer til å appellere til ansvarlighet og terpe på at Europas mektigste land, Tyskland, ikke kan sitte uten en regjering, sier Kate Hansen Bundt, statsviter og generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité.

– Det var kun 56 prosent av delegatene på SPDs ekstraordinære landsmøte som stemte ja for å åpne opp for regjeringssonderinger. Det er ikke et veldig sterkt mandat.

De to Tyskland-kjennerne mener utfallet av uravstemmingen står helt åpent i dag.

– Den ledende retorikken i SPD har vært «først Tyskland, deretter partiet». Det har også kritikerne av en storkoalisjon stilt seg bak, sier Nesje Vestli.

– Men om jeg må gjette, hadde jeg nok sagt at jeg tror de vil lande på et ja.

EU-fond og midlertidighet

En viktig seier for SPD i regjeringsutkastet skal ifølge tyske aviser være gjennomslag for å sette en tidsgrense for midlertidige ansettelser. Mens kristendemokratene ville ha full liberalisering, skal SPD ha fått gjennom en maksgrense på et og et halvt år for midlertidige stillinger.

Da Klassekampen gikk i trykken var få detaljer fra plattformen kjent. Men ifølge Reuters, som skal ha fått innsyn i den 177 sider lange avtalen, vil de tre partiene gjøre EUs krisefond (ESM) om til et permanent europeisk pengefond, for å beskytte euroen som valuta.

Bundt tror Martin Schulz i utenriksministerstolen kombinert med en SPD-finansminister kan få stor betydning for den tyske EU-politikken – spesielt med tanke på reformer knyttet til eurosonen.

– Schulz er en uttalt føderalist. Så med han som utenriksminister kan man kanskje forvente reformer i EU som trekker unionen i en mer føderal retning.

yngvildt@klassekampen.no

– Gagner de få

Den tyske venstresida er oppgitt over at partiledelsen i sosialdemokratene vil fortsette i Merkels storkoalisjon.

«Vi er inne i en periode med full forvirring i tysk politikk. En ny storkoalisjon vil ikke endre på det. Tvert imot så er dette er klart signal om en kontinuitet som gagner de få, ikke de mange», skriver politiker Fabio De Masi i venstrepartiet Die Linke i en e-post til Klassekampen.

Tyskland er et land med stor ulikhet, understreker politikeren. Han mener ingen i storkoalisjonen har vist ekte vilje til å bekjempe det.

«De rikeste 45 husholdningene i landet eier like mye som 40 millioner tyskere. Det er halvparten av befolkningen vår», skriver De Masi.

«Den økende rikdommen og de stadig mer prekære arbeidsforholdene og stagnerende lønningene, er to sider av samme sak. Den nye storkoalisjonen vil ikke levere en rettferdig skattereform. Og sosialdemokratenes lovnader om en slutt på innstrammingspolitikken er fake news.»

Angela Merkel