Lørdag 10. februar 2018 Innenriks

• Jan Bøhler (Ap) frykter økt gjengvold i Oslo • Savner dedikert gjeng-politi

Advarer mot hevnspiral

VOLD AVLER VOLD: «I det siste året har det vært et økt antall alvorlige hendelser i gjengmiljøene i Oslo, med skyting, knivstikking og grov vold», skriver stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) i et skriftlig spørsmål til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).FOTO: CHRISTIOPHER OLSSØN

GJENGER: Jan Bøhler advarer mot hevntokter etter gjengvold i Oslo. Ap-politikeren vil ha politienhet som utelukkende jobber med gjeng­kriminalitet.

KRIM

Onsdag kveld denne uka ble en mann i slutten av 20-årene truffet av flere skudd på Holmlia i Oslo. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var fortsatt ingen pågrepet.

Skuddene falt på en parkeringsplass. Mannen klarte å berge seg ved å ta seg inn i en leilighet og søke tilflukt der. Han er ikke livstruende skadet.

Politiet utelukker ikke at hendelsen er knyttet til gjengmiljøet. De siste månedene har det vært flere volds­hendelser i det samme området, sør i Oslo.

Volden i Oslo:

• En mann i slutten av 20-årene ble skadet etter en skyte­episode på Holmlia i Oslo onsdag kveld.

• Det har de siste månedene vært flere voldshendelser i det samme området.

• Volden knyttes til gjeng­miljøene i Oslo.

• Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politisjef i Oslo Øst, John Roger Lund, skal på et folkemøte om situasjonen på Holmlia tirsdag.

• I går kveld arrangerte beboerne i Holmlia en felles antivoldsmarkering. Klassekampen gikk i trykken før markeringen fant sted.

Savner gjeng-enhet

Jan Bøhler (Ap) representerer Oslo på Stortinget, og har i årevis fulgt utviklingen i Oslo-politiets arbeid mot gjenger. Han frykter det blir verre før det blir bedre.

– Politiet har vært så lite tett på gjengmiljøet siden 2017, at jeg er redd konflikt­nivået og volden bare vil øke framover før det blir bedre, sier han til Klassekampen.

– Hva bygger du det på?

– Det har vært flere alvorlige hendelser siden vinteren 2017, og jeg vil understreke at det skjer mer enn det som blir omtalt i mediene. Så lenge politiet ikke klarer å jobbe og tett på for å avdekke selve gjengstrukturen, ta bakmenn og avverge hendelser, risikerer vi hevnspiraler. For gjengene handler det om å gjenopprette ære og status, samt kontroll over områder, narkotikaomsetning, sier Bøhler.

I går annonserte Oslo-politiet at de setter inn ekstra ressurser til forebygging etter skyteepisoden på Holmlia. Regjeringen har bevilget Oslo-politiet 30 millioner kroner til forebygging i år, men pengene er ikke på plass ennå.

Etter skyteepisoden vil ikke politiet vente.

– Nå later vi som om pengene har kommet og iverksetter en styrking av det forebyggende arbeidet. Det er besluttet i dag. Vi kommer til å være mye mer synlig på Holmlia i tida framover, sa John Roger Lund, leder for enhet øst i oslopolitiet, til NRK i går.

– Ikke nok

Bøhler er glad for det, men mener det ikke er nok. Han knytter problemene i Oslo til politireformen.

Fra 1. mai i fjor ble Oslo politidistrikts seksjon for organisert kriminalitet nedlagt som en del av reformen.

Seksjonen ble slått sammen med to andre spesialseksjoner til den større seksjonen «Felles enhet for etterretning og etterforskning».

I april i fjor advarte Bøhler i Klassekampen kraftig mot grepet, nettopp fordi det kunne føre til hevnspiraler.

– Det handler om å være i forkant og kunne forebygge og avverge alvorlige hendelser, og ikke bare rykke ut etter at noe har skjedd, sa Bøhler den gang.

Han sier det samme nå.

Bøhler viser til at Oslo-politiets seksjon mot organisert kriminalitet de siste årene før 2016 avverget 19 drapsforsøk og andre store anslag i gjengmiljøene. Han har sendt følgende skriftlige spørsmål til justisminister Sylvi Listhaug (Frp):

«Vil statsråden sørge for at det igjen blir avsatt egne politiressurser som fullt og helt kan konsentrere seg om å være tett på gjengene for å ta bakmenn og avverge alvorlige hendelser?»

– Dette er vanskelig politiarbeid, som krever langsiktig innsats over år, sier han.

– Sakene preges gjerne av at verken gjerningsmann, offer eller vitner ønsker å snakke med politiet. Så jeg mener sterkt at det var et feilgrep å legge ned seksjonen mot organisert kriminalitet, sier Bøhler.

Han savner også flere domfellelser i kampen mot organisert kriminalitet.

Som Klassekampen har omtalt tidligere, har antall domer etter den såkalte mafiaparagrafen blitt redusert med mer enn to tredeler siden 2014.

kjetils@klassekampen.no

aseb@klassekampen.no