Torsdag 15. mars 2018 Utenriks

Klassekampen møtte presidentkandidat og tv-kjendis Ksenia Sobtsjak på valgkamp:

På innsida av et valgshow

SIRKUS SOBTSJAK: Det er viktig at dette valget går skikkelig for seg, sier presidentkandidat Ksenia Sobtsjak (t.h.) til Klassekampen når vi treffer henne under valgkampen i Moskva.

TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.

RUSSLAND

Plassen er strategisk valgt. Medierådgiverne har instruert journalistene, og alle kameraene peker samme retning. I bakgrunnen ligger det store monumentet til minne om revolusjonen i 1905. Plassen er ikke full, og det er flere journalister enn tilskuere.

Ksenia Sobtsjak kommer på slaget fire, nøyaktig som pressefolkene har annonsert.

Hun er kameravant, og enser dem derfor tilsynelatende ikke. I stedet går hun en lang runde, og hilser på tilhengere som har dukket opp. Lange klemmer, smil, alt sammen med monumentet i bakgrunnen. På elegant vis klarer hun å snakke med folk, men samtidig holde ansiktet mot kameraene.

Når hun til slutt tar plass foran mikrofonene, er det med en tale som er skrevet på forhånd. Hun snakker om de liberale prinsippene hun selv står for, om viktigheten av å bevare demokratiet, om hvorfor folk må melde seg som valgfunksjonærer for å unngå valgfusk.

Sobtsjak er en av Russlands ti rikeste kjendiser, ifølge Forbes. Hun har nytt godt av en oppvekst i eliten, og hun har hatt et personlig vennskap med president Vladimir Putin. Hennes far Anatolij Sobtsjak, tidligere ordfører i St. Petersburg, var en politisk mentor for Putin.

Likevel utfordrer hun den russiske presidenten for åpent kamera, og advarer mot at Putin og folkene hans kan komme til å jukse med valgresultatet.

Valg i Russland:

• Russland velger ny president søndag 18. mars.

• Valgvinneren vil sitte med makten fram til 2024.

• President Vladimir Putin, som har vært statsminister eller president siden 2000, styrer mot gjenvalg, viser målingene.

• Tv-kjendisen og journalisten Ksenia Sobtsjak er en liberal kandidat som blant annet har utfordret Putin i spørsmål om annekteringen av Krim-halvøya, ekteskap mellom likekjønnede og menneskerettigheter.

• Hennes far Anatolij Sobtsjak var borgermester i St. Petersburg og politisk mentor for Putin.

Realitykandidaten

Ksenia Sobtsjak er en usannsynlig politiker. Hun ble først kjent som programleder i et av Russlands første realityshow, «Dom 2». Programmet var underholdnings-tv av det slaget som var populært på begynnelsen av 2000-tallet. Siden har hun lagd flere seriøse debattprogrammer, men eimen av reality-tv har hengt ved.

Kjendisstatusen har gjort det vanskelig for henne å bli tatt seriøst, men tv-karrieren gjør det også mye lettere å få oppmerksomhet. De russiske journalistene er høflige, og venter pent i tur på å få stille spørsmålene sine.

Det gir oss en sjanse til å bryte igjennom med noen av våre. Vi spør Sobtsjak om hun vil stole på at valgresultatet er riktig.

– Til en viss grad, til en viss grad ikke. Vi må holde dette valget, og det er viktig at det går skikkelig for seg. Selvsagt har det vært noen veldig grove tilfeller av valgfiksing tidligere, men vi vet ikke ennå hva som kommer til å skje denne gangen. Det er vanskelig å si, svarer hun Klassekampen.

– Du vet at du ikke kommer til å vinne. Hvorfor stiller du da som kandidat?

– Som jeg har sagt mange ganger før, handler det om at så mange som mulig skal få høre sannheten på våre føderale tv-kanaler. Det er avgjørende for å få til endringer i dette landet.

Kritiserte Krim-annektering

Valgkampen startet med en mild kritikk av Putin, men tonen har blitt skarpere. Sobtsjak begynte med sosiale spørsmål, men det ble først alvorlig da hun kritiserte den russiske presidentens annektering av Krim-halvøya i 2014.

Siden har hun angrepet alt fra upopulære og helsefarlige søppelfyllinger utenfor Moskva, til det generelle forfallet i Russlands mange gamle og dårlig vedlikeholdte boligblokker.

I de aller største byene er Sobtsjak den tredje mest populære kandidaten, ifølge kampanjens egne interne spørreundersøkelser. Ute i provinsene har hun langt mindre støtte. Unntaket er Sibir. I Kaukasus, der størstedelen av befolkningen er muslimer, vil hun få svært få stemmer.

Kjendispolitikeren og feministen Ksenia Sobtsjak har personlige forbindelser til oligarker og politikere, og er av de største stjernene i det russiske glamour-universet.

Sobtsjak varslet Putin om at hun skulle stille til valg før hun annonserte det offentlig. Alt dette har skapt mye tvil om ektheten i politikken hennes. Likevel har hun brukt store ressurser på å drive valgkamp.

Sobsjaks Moskva-kontor ligger i et nedlagt industrikompleks som nå har blitt til rådyre kontorlokaler. Hun har leid plass til et femtitalls mennesker. Rommet ser ut som en hipp kafé i en hvilken som helst storby, men med to tv-studioer i rommet. En kvart million russere abonnerer på Sobtsjaks you­tube-kanal, og kampanjen produserer mye video til internett.

Fløy inn produsent fra USA

Videoene blir lagd av Sergei Kalvarskij, en russisk tv-produsent som vanligvis jobber i USA. Han sier Sobtsjak ringte ham og ba ham om å komme til Russland.

Han kunne ikke si nei. Delvis fordi han jobbet for Sobtsjaks far på 1990-tallet, da faren var ordfører. Og delvis fordi datteren tilbød ham mye penger for jobben.

– Jeg kjenner henne fra da hun var liten. Vi har vært venner i mange år. Faren hennes ba meg om å ta med Ksenia på nattklubb da hun var tenåring, forteller han.

De siste dagene har Kalvarskij jobbet med en video der Sobtsjak gjør narr av et intervju Putin har gitt til den amerikanske tv-kanalen NBC. Hun er klippet inn i stedet for presidenten, og svarer utfordrende på den amerikanske journalisten Megan Kellys spørsmål.

Videoen skal vises først etter at valget er over. Kalvarskij ler av tanken på valgseier.

– Ksenia vil få mellom 3 og 5 prosent av stemmene. Opp mot 7 prosent er drømmen. Mindre enn tre varsler dårlig for framtida, sier han.

Tv-produsenten sier det som åpenbart er sant. Presidentvalgkampen handler ikke om å vinne, men om å skape en politisk framtid for Ksenia Sobtsjak.

– Jeg vet ikke om hun en gang kommer til å bli president. Men hun kommer til å finne makt, det er helt sikkert. Eller makten vil finne henne, sier han.

Inspirert av Trump

På kort tid har Sobtsjaks folk bygd opp et valgkamp-apparat som dekker 50 av Russlands 86 regioner. Hun har samlet 3000 frivillige bare på noen måneder. Det er likevel forsvinnende lite i et land med 144 millioner innbyggere. Og selv med Sobtsjaks fortid som realitystjerne er det vanskelig å få mye tid på tv-skjermene etter at hun utfordret Putin.

Sobtsjaks store fordel er følgere på sosiale medier, spesielt Instagram. Der har hun 5,5 millioner følgere, de aller fleste fra tida før hun ble politiker.

Apparatet rundt henne har jobbet intenst med gradvis å endre imaget hennes, slik at publikum skal akseptere transformasjonen.

– I begynnelsen var kjendisstatusen et stort problem for oss. Vi måtte endre oppfatningen av henne, fra kjendis til politiker, sier George Lubusjkin.

Lubusjkin leder arbeidet med sosiale medier og internettsikkerhet i Sobtsjaks kampanjeapparat. Før han ble ansatt i kampanjen, jobbet han i teamet som lagde den krypterte meldingstjenesten Telegram.

Lubusjkin har stor tro på sosiale medier som politisk kanal, spesielt Ksenia Sobtsjaks Instagram-konto. I begynnelsen publiserte kampanjen bare en og annen politisk melding, innimellom «kjendisgreiene», som Lubusjkin sier.

– Vi måtte tilpasse oss de følgerne som bare er interessert i Ksenia som en kjendis, for å gjøre dem til politiske støttespillere. I begynnelsen var det vanskelig, og vi fikk mange negative kommentarer, men det har endret seg. Folk har endret oppfatning, sier han.

– Nå handler alle kanalene bare om politikk. Transformasjonen har vært vellykket, mener Lubusjkin.

– Det er hardt arbeid å snu om på folks forestillinger, legger han til.

Lubusjkin sier han har hatt USAs president Donald Trumps valgkamp som forbilde, men mener det ennå ikke lar seg gjøre å gjenta suksessen i Russland.

– Kanskje i neste presidentvalg, sier han.

Venter valgfusk

Den russiske valgkampen handler om historier. En av de mest kraftfulle fortellingene, er valgfusket. Det er vanskelig å dømme ut fra enkelthistorier og anekdoter, men valgstatistikkene viser unormale hopp i støtten til vinneren i alle valg fra og med parlamentsvalget i 2003.

Avvikene fra den statistiske normalen er i tillegg runde tall – støtten hopper rundt 70, 75, 80 eller 85 prosent oppslutning. Det er vanskelig å lese statistikken som noe annet enn riggede resultater i en god del valgdistrikter i de fleste valgene de siste 15 årene.

Opposisjonelle og aktivister har ulike fortellinger om hvordan jukset foregår. En av dem er at lokale støttespillere av regjeringen sørger for å stappe mange stemmesedler ned i urnen, uten at det blir oppdaget. En annen er det russerne kaller karusellen, bussing av Putin-sympatisører mellom valglokalene, slik at de får stemt mange ganger.

De som teller avgjør

Den mest utbredte teorien er likevel fusk i opptellingen. Selve stemmetellingen skjer mange steder manuelt, og ikke i åpenhet. Derfor er opposisjonen febrilsk opptatte av å rekruttere sine egne valg­observatører.

Dette valget vil ha det høyeste antallet observatører noen gang.

Sobtsjaks tv-produsent er blant dem som ser kynisk på selve valget. Kalvarskij har jobbet i russiske valgkampanjer siden 1990-tallet, og tror ikke det er velgerne som bestemmer.

– Det spiller ikke en rolle hva folk stemmer. Det er de som teller stemmene som avgjør, sier han.

magnusl@klassekampen.no

annikenm@klassekampen.no

KAMERAVANT: Ksenia Sobtsjaks opptreden blant velgerne er nøye regissert av kampanjen hennes.
HOVEDKVARTER: Valgkampen til Ksenia Sobtsjak koordineres fra innleide kontorlokaler i et nedlagt industribygg. Blant annet er en russisk produsent flydd inn fra USA for å løfte kampanjen.