Onsdag 21. mars 2018 Lederen

Fiendebilder

• Avtroppende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) hylles på brei front av støttegrupper på sosiale medier og på sin egen Facebook-side. Også den ekstreme høyresida i Norge lovpriser henne. I går la nazistiske Vigrid ut en hyllest av Listhaug under overskriften «Verdikonservativ martyr og frihetskjemper». I deres bilde falt «Sylvi» som offer for en kampanje konstruert av Ap, basert på løgn og forvrengning. Partiet har en «kulturmarxistisk politikk som går ut på å utrydde det norske folk som etnisk og homogen enhet». Vigrid kan fortelle at «fylkingen vår nå har fått en sentral lederskikkelse og martyr i Sylvi». På Listhaugs egen facebooktråd skrives det innlegg der Ap-lederen blir kalt «Judas Gahr Støre».

• Sylvi Listhaug kan ikke ta ansvaret for ytterliggående miljøer som støtter henne. Hun har også selv tatt avstand fra slike grupperinger. Det som stortingsflertallet likevel har forsøkt å si til henne under hele denne opphetede striden, er at hun – bevisst eller ubevisst – spiller på noen av de samme strengene som de ytterliggående miljøene gjør, der fortellingen er at Ap opptrer som en slags femtekolonne som arbeider for «å utrydde det norske folk som etnisk og homogen enhet». Selv etter en rekke beklagelser overfor Stortinget valgte Sylvi Listhaug i går – i tråd med denne «dolkestøtlegenden» – å rette skytset mot Ap-lederen: «Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge».

• Danmarks utlendingsminister Inger Støjberg gikk i går ut på Facebook med sterk støtte til Listhaug. Hun skriver at opposisjonen har hatt «et konstant horn i siden til Sylvi fordi hun sterkere enn noen andre i norsk politikk har båret fanen for en stram innvandringspolitikk og har insistert på at innvandrere til Norge skal respektere norske verdier». Horn i siden til Sylvi Listhaug er det nok mange som har hatt, men grunnen til at begeret rant over for flertallet på Stortinget og det kom til et mistillitsforslag, var ikke hennes støtte til en streng innvandringspolitikk, men fordi hun i rollen som statsråd spiller på strenger der Ap utpekes som et parti av unasjonale svikere som prioriterer terroristenes rettigheter framfor nasjonens interesser.