Lørdag 24. mars 2018 Grovt sagt

Spadene til Sylvi.

Presse(t) geni

«Jeg vil være meg selv», sa Sylvi Listhaug til pressekorpset. Det er jo et rimelig ønske; de fleste vil jo være seg selv. Bortsett fra Espen Teigen. Han er jo helst Sylvi Listhaug.

Et annet faktum som har gjort det vanskelig for Listhaug å «være seg selv» den siste tida, er jo at hun også har vært regjeringen. Når man er statsråd, kan man ikke være seg selv. Torbjørn Røe Isaksen fikk ikke ta med seg sin «hvit makt»-humor inn i regjering, og det viste seg at det fins en grense for hvor mye av dobbeltkommunikasjonen Listhaug fikk ta med seg fra PR-bransjen.

Det er kjekt å gjøre ting man er flink til. Derfor er det forståelig at det var vanskelig for Listhaug å slutte helt med PR-arbeidet bare fordi hun hadde fått ny jobb. Det er på mange måter imponerende hvordan Listhaug (og Teigen) fortsatte å levere varene helt til den bitre slutt. Som nok viser seg ikke å være slutten likevel.

Mandag kveld var Norges tre mektigste kvinner, og bare dem, samlet i et rom i statsministerboligen for å diskutere dette kinkige mistillitsforslaget. Uten å nevne navn kan Dagens Næringsliv fortelle fra kilder (les: Teigen) som var til stede i statsministerboligen, hva som skjedde i tresomheten. I tillegg til å formidle at Erna Solberg ikke presset Listhaug, men at Listhaug likevel oppfattet det som et press, videreformidlet DN årsakene til at Listhaug valgte å trekke seg: Sylvi fryktet at hun ville bli vingeklippet i fortsettelsen (les: oppføre seg som en statsråd) og dessuten handlet det også om å få en lettere familiesituasjon og bedre tid til barna. Hilsen Sylvi, sympatisk trebarnsmor.

Samme dag som Listhaug trakk seg fra sin post, ble hun intervjuet på Dagsrevyen, hvor hun fikk sitte i godstolene som vanligvis er forbeholdt mer trivielle koseintervjuer. Listhaug smilte mens hun fortalte hvordan hun hadde blitt kneblet og bedyret at hun vil fortsette å kjempe for ytringsfriheten. Hun klagde sin nød over at Jonas Gahr Støre «nærmest kalte meg en person som har samme meninger som Anders Behring Breivik. Det må jeg si at jeg reagerte veldig, veldig sterkt på».

Ikke ulikt å nærmest si at Ap setter terrorister foran den norske befolkningens sikkerhet. Noe Ap med flere reagerte veldig, veldig stekt på. Listhaug vil bare være Listhaug, og det betyr visst å kalle én spade for klebling og én spade for ytringsfrihet.

astrid.rambol@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 13.42