Onsdag 28. mars 2018 Politikk

Rødt stiller seg bak utvisningen av en russisk diplomat – dersom bevisene holder vann:

Får betinget støtte

KONSENSUS: Opposisjonen på Stortinget stiller seg bak utenriksminister Ine Eriksen Søreides beslutning om å utvise en russisk diplomat. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

STØTTE: Opposisjonen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreides beslutning om å utvise en russisk diplomat. Rødt vil ha «snarlig oppklaring» i saken.

DIPLOMATI

Mandag meldte den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide at også Norge stiller seg bak masseutvisningen av russiske diplomater. Bakgrunnen for den svært dramatiske utviklingen er britiske myndigheters påstand om at Russland sto bak attentatforsøket på den tidligere spionen Sergej Viktorovitsj Skripal.

Russiske myndigheter nekter for å ha noe med drapsforsøket å gjøre og varsler at utvisningene vil få konsekvenser.

Ifølge Søreide skal Norge ha fått innsyn i det britiske etterforskningsmaterialet. Det hemmeligstemplede materialet skal ifølge Søreide ha lagt grunnlaget for den norske regjeringens beslutning om å utvise én russisk diplomat fra Norge.

Det er en avgjørelse som får bred støtte i opposisjonen på Stortinget – inkludert fra partiet Rødt. Men støtten kommer med en klar betingelse: Bevisene må holde vann.

Attentatforsøket i Salisbury:

• Søndag 4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. To uker seinere ligger begge fortsatt i koma, og tilstanden deres beskrives som kritisk, men stabil. Også en politimann er innlagt på sykehus, men tilstanden hans oppgis å være bedre.

• 12. mars, en drøy uke seinere, sa statsminister Theresa May at det er stor sannsynlighet for at Russland står bak angrepet.

• May sa også at nervegiften som ble brukt i angrepet, er identifisert som Novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

• Russiske myndigheter avviser anklagene om at de er involvert i giftangrepet.

Kilde: NTB

Ønsker bevisene på bordet

Det radikale opposisjonspartiet Rødt stiller seg bak utenriksministeren med et tydelig forbehold om at det er bevist at Russland står bak attentatforsøket.

«Rødt tar sterkt avstand fra drapsforsøket på den tidligere dobbeltagenten i Storbritannia. Dersom det viser seg at Russland sto bak, er det naturlig at Norge reagerer og da er ikke utvisning av en russisk diplomat noen overreaksjon», skriver internasjonal leder i Rødt Marianne Gulli i en uttalelse.

Samtidig presiserer hun at «det er fortsatt mye vi ikke vet i saken» og at hun mener Norge «må holde hodet kaldt, og ikke handle uten bevisgrunnlag».

Gulli skriver at Rødt derfor ønsker «en snarlig oppklaring i saken». Hun presiserer også at det ikke er i «Norges interesse om spenningen mellom stormakter øker på en måte som beveger konflikten nærmere våre grenseområder».

Forutsetter skikkelige bevis

Lederen for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) stiller seg også bak Søreides beslutning om utvisningen av én russisk diplomat.

«Jeg forutsetter at Søreide har foretatt nødvendige vurderinger i denne saken på norsk side», skriver hun i en sms.

Hun legger til at «Norge både bør stå sammen med våre allierte, og holde dialogen åpen med vårt største naboland».

Huitfeldt får følge av talsperson Rasmus Hansson i MDG.

– Det er et helt greit og avmålt signal, som jeg syns er en god balanse mellom at Norge tar stilling mot den typen mordforsøk som Russland sannsynligvis – ut fra det vi vet – driver med, og på den andre sida at Norge har en særskilt god dialog med Russland, sier Hansson og presiserer at han «forutsetter at de gjør dette på basis av tilstrekkelig kunnskap».

Også stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener utvisningen er «en fast og konsekvent reaksjon», at det er «naturlig at Norge reagerer sammen med andre allierte».

SV kommer tilbake med kommentar over påske, opplyser kommunikasjonssjef Siri Gjørtz. Senterpartiet var ikke tilgjengelige for kommentar i går.

magnusl@klassekampen.no

– En forhastet konklusjon

Den pensjonerte norske ambassadøren til OECD Mette Kongshem mener Ine Eriksen Søreide har trukket en forhastet konklusjon når hun utviser en russisk diplomat fra Norge.

– Hvis det foreligger bevis, så har vi alle interesse av å få vite hva bevisene er, sier Kongshem.

Hun viser til at organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har bedt om å få bevisene oversendt, slik at organisasjonen kan gjøre en selvstendig vurdering.

– Det er forhastet å trekke en konklusjon og å reagere før resultatet er klart, sier hun.

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) Minda Holm skriver på sin side til Klassekampen at utvisningen «er helt rimelig gitt omstendighetene», men at hun håper «det snart blir mer åpenhet rundt det omfattende bevismaterialet Søreide sier hun har fått».