Lørdag 7. april 2018 Innenriks

Ytterkantene på Stortinget kaprer stemmer i kjølvannet av Listhaug-saken:

Rødt og Frp fosser fram

GÅR FRAM: Rødt-leder Bjørnar Moxnes, her på vei til talerstolen for å argumentere for mistillit mot Sylvi Listhaug (Frp), har rekordstor oppslutning. Finansminister Siv Jensen (Frp) kan også smile over oppslutningen partiet får i den nye målingen. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

VINNERE: Den siste tidas storm rundt tidligere justisminister Sylvi Listhaug og striden om kraftpolitikk løfter Rødt og Frp til nye høyder.

Politikk

– Veldig mange har kontaktet oss og satt pris på at vi tok det viktige skrittet med å fremme mistillitsforslaget. Hadde vi ikke gjort det, ville trolig Sylvi Listhaug vært minister i dag. Mange er glade for at det er et parti på Stortinget som tør å gå foran og utfordre maktpolitikere uansett parti, sier Rødts partileder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Han gliser bredt over den ferske meningsmålingen Norfakta har laget. Der får det ferske stortingspartiet rekordoppslutningen 4,3 prosent. Hadde det vært valgresultatet, ville Rødts stortingsgruppe blitt åttedoblet.

– Jeg tror vi nå viser at Rødt gjør en forskjell på tinget, selv med én representant. Om folk ønsker mer av det vi får til, må vi over sperregrensa og bli en ordentlig maktfaktor i norsk politikk, sier Moxnes.

Om målingen:

• Meningsmålingen er utført av Norfakta på oppdrag for Klassekampen og Nationen, og er tatt opp 3.–4. april.

• Den bygger på et landsdekkende representativt utvalg på 1000 personer. Feilmarginen for utvalget som helhet er inntil 3,1 prosent.

• 15 prosent av de spurte svarte «vet ikke», 4 prosent svarte «vil ikke stemme/vil ikke svare».

Sentrum blør

Også SV gjør det bra på april-målingen. Med 7,4 prosent ville de styrket sin stortingsgruppe med to personer. Men selv om venstreflanken på tinget gjør det godt, er det fortsatt høyresida som kan glise bredest: Størst framgang av alle har Fremskrittspartiet.

Partiet går fram 4,7 prosentpoeng til 17,4, som nærmer seg partiets formtopp under den rødgrønne regjeringsperioden.

De som virkelig taper er sentrumspartiene, inkludert de selverklært blokkuavhengige Miljøpartiet De Grønne. Venstre faller til 3,6 prosent og er dermed solid under sperregrensa. MDG ligger på 3 prosent, lavere enn valget i 2017. Med 4,1 prosent berger KrF seg så vidt over sperregrensa, og med deres stemmer kan regjeringen fortsatt ha flertall i ryggen.

Venstre taper særlig velgere til Høyre.

Senterpartiet går tilbake 2,2 prosentpoeng fra forrige måling, men partiet ligger med 10,6 fortsatt over valgresultatet i høst.

Ap taper til sofaen

De dårlige nyhetene for Arbeiderpartiet fortsetter med denne målingen. De går riktignok fram med 0,7 prosentpoeng, men det er fra et lavmål på 22,5 prosent. Om dagens måling ble valgresultatet, ville partiet mistet sju stortingsrepresentanter.

Partiet har slitt tungt etter valget, både med opprivende intern strid om tidligere nestleder Trond Giske, og senere med tung politisk strid om tilslutning til EUs energibyrå Acer.

Ser man på bakgrunnstallene forsvinner noen av Aps velgere til venstresida (Rødt og SV), veldig få til høyresida, men mange forsvinner til sofaen.

Moxnes tror Acer-striden har hatt innvirkning både på Aps og Rødts oppslutning.

– Jeg var på Sunndalsøra på smelteverket dagen før det ble vedtatt, og kjente på temperaturen, bokstavelig talt. Det er varmt der, men også blant industriarbeiderne, som er rasende på Ap. De forventer seg ikke noe av Høyre og Venstre i dette spørsmålet, men at Ap vender ryggen til en samlet fagbevegelsen og eget grunnplan for å tekkes Brussel blir veldig mange industriarbeidere forbanna på, sier Moxnes.

– Dere flyr høyt nå, men kan dette være et blaff?

– Vi har fått over 1000 nye medlemmer siden 14. mars. Vi øker medlemsmassen med nær en firedel på to uker. Det er en dramatisk styrking av Rødt, og dermed den radikale venstresida. Medlemstilstrømmingen styrker oss også på lengre sikt, helt åpenbart.

Vinner på Listhaug-støtte

Siv Jensen, Frp-leder og finansminister, var i London fredag, men sendte følgende kommentar til Frps framgang på e-post:

«Dette er nok en god måling for Frp. Vi opplever stor støtte for Frps politikk, og det er naturlig å koble noe av dette til situasjonen rundt Sylvi Listhaug. Jeg tror folk flest mener at vi må kunne snakke om de vanskelige sakene. For Frp er det politiske sakene det viktigste, og vi skal fortsette å ha tydelig tale og jobbe for en streng innvandringspolitikk, lavere skatter og avgifter, bedre veier, varm eldreomsorg og kortere helsekøer.»

paalh@klassekampen.no