Kafkask
• Det er noe kafkask over prosessen som nå er igangsatt mot lektor Simon Malkenes. Han jobber selv på Ulsrud videregående skole i Oslo, som på grunn av inntakssystemet er blitt den store skoletaperen. Her samles elever med de aller dårligste karakterene, og det er ganske forutsigbart at skolen sliter med store problemer. Da Malkenes valgte å gå ut med en beskrivelse av en vanlig skoledag i NRKs debattprogram Dagsnytt 18, ble han i et innlegg i Aftenposten anklaget for å krenke og tråkke på elever. Det har ført til at skoleledelsen har iverksatt en personalsak mot ham i tråd med Opplæringslovens nye paragraf 9a-5, der det står at skolen har handlingsplikt når en eller flere elever blir utsatt for «krenkende ord og handlinger».
• Det er fremdeles uklart hvem som har skrevet og underskrevet innlegget, som er spissfindig formulert slik at det kan aktivisere «krenkelsesparagrafen». Saken er samtidig innhyllet i et kafkask hemmelighetsslør, der det er vanskelig å få både skoleledelse, lærere og elever i tale – til tross for at dette var en offentlig ytring som alle har hørt. Det er derfor svært gledelig at lærerkollegene i går i Klassekampen rykket ut til forsvar for Malkenes. Der skriver de: «Vi fastholder at Malkenes’ beskrivelse av en norsktime ved skolen var en situasjonsbeskrivelse det er lett å kjenne seg igjen i og i våre øyne ingen krenkelse. Det kan se ut som at det er risikabelt å fortelle hvordan ting faktisk kan være i en vanlig skolehverdag, tatt i betrakting den reaksjonen han har fått i etterkant.»
• Det grunnleggende problemet er at Opplæringslovens nye krenkelsesparagraf er uklar, og de færreste kunne forutse at den skulle bli brukt på denne måten. Mobbing i skolen er et stort problem, også fra lærere. Alle vet også hva mobbing er. Det råder imidlertid stor forvirring om hva som skal inngå i begrepet krenkelse. Å påpeke – og irettesette – elever for at de kommer for seint eller snakker i mobiltelefon i timen, er verken mobbing eller en krenkelse, men en nødvendig del av det å være en ansvarlig lærer. Det å snakke om skolehverdagen i et debattprogram er på sin side en umistelig del av ytringsfriheten.