Lørdag 2. juni 2018 Utenriks

Regjeringa er delt i synet på barna til fremmedkrigerne:

Splid om IS-barn

HJEM: Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener barna til IS-krigere må hentes hjem og integreres i Europa. – Norge må ligge i front, sier han. FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

SPRIKER: Europa må hente hjem «IS-barna», mener Abid Raja (V). Det vil ikke innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Frp.

syria

Etter at Klassekampen på mandag avslørte at den profilerte norske islamisten Aisha Shezadi i et brev til Utenriksdepartementet (UD) har bedt om bistand til å komme hjem sammen med sitt to år gamle barn, har debatten gått.

Venstrepolitiker Abid Raja sier at han på et personlig plan «synes det er helt umulig å ha noe sympati for norske borgere som har deltatt i den massemorderiske og kaldblodige organisasjonen IS».

– Men norske myndigheter har lik plikt til å hjelpe norske statsborgere. Det prinsippet kan man ikke uthule basert på hvem man liker og ikke liker, sier Raja.

Han er særlig opptatt av alle de europeiske barna som har blitt tatt med eller er født inn i IS’ såkalte «kalifat».

– Jeg har null sympati med norske fremmedkrigere, men jeg har all sympati med disse barna. De har ikke gjort noe galt, sier Raja til Klassekampen.

Fremmedkrigere:

• Om lag 5000 europeere har reist til Syria og Irak for bli med i Den islamske staten (IS).

• Denne uka har Klassekampen skrevet om norske Aisha Shezadi som i 2014 dro til Syria.

• Shezadi har søkt Utenriksdepartementet om bistand til å returnere til Norge, sammen med sin to år gamle sønn.

Splitter regjeringa

Høyre har også signalisert at Shezadi-saken og liknende saker må behandles prinsipielt.

– Jeg kan se for meg at det går politikk i dette – at man blander inn at hun sto og står for forkvaklede holdninger. Men selv slike folk har like rettigheter for loven. Det er det fine med rettsstaten, sa andre nestleder i justiskomiteen Petter Frølich (H) til Klassekampen på mandag.

Men regjeringspartnerne i Frp er uenig i hva som er Norges forpliktelser i denne saken.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, mener Shezadi kan skylde seg selv, og at hun ikke kan forvente at norske myndigheter hjelper henne og barnet hjem.

– Jeg tror verken det er mulig å få til, eller at det bør være en prioritet, sier Helgheim og svarer nei på spørsmålet om han er enig med Venstres Raja.

– Dette er mennesker som har støttet terror og drap på uskyldige, homofile og kristne.

– Hva med barna deres?

– Det er selvfølgelig veldig trist, og jeg skulle ønske det ikke var sånn. Men dessverre er dette foreldre som ikke tar ansvar, og setter barna sine i forferdelige situasjoner på grunn av en forskrudd overbevisning de selv har. Det er trist, men det forekommer i massevis at barn blir satt i vanskelige situasjoner grunnet foreldrenes holdninger. De har all min sympati, sier Helgheim om «IS-barna».

Torsdag kveld meldte også finansminister Siv Jensen (Frp) seg på og skreiv på Facebook at «har man deltatt i ISIL, skal man ikke få hjelp fra Norge».

ISIL er en forkortelse for Den islamske staten i Irak og Levanten, et annet navn på IS.

Toppmøte om «IS-barna»

Tirsdag reiser venstrepolitikeren Raja til Sarajevo som Norges delegat i et toppmøte til antiterrorgruppa til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse).

Der skal de europeiske fremmedkrigerne og framtida til barna deres, diskuteres.

Man regner med at minst 5000 europeiske statsborgere de siste årene har reist til Syria og Irak for å tilslutte seg IS.

De cirka 30 norske fremmedkrigerne som PST antar fremdeles befinner seg i Syria og Irak, skal ha rundt 20 barn.

– Tallene er uklare, men noen anslår at det er snakk om 2000 europeiske «IS-barn». Løsningen for hva som skjer med dem bør være lik for hele Europa, sier Raja.

Han mener det er nødvendig å hente barna både av moralske og sikkerhetsmessige årsaker.

– Jo før, jo bedre, slår Raja fast.

– Dess eldre de blir, dess større er risikoen for at de blir ideologisk indoktrinert, sier han.

Må ha dokumentasjon

Ifølge norsk lov er barn født etter 1. september 2006 og som har enten norsk mor eller norsk far, automatisk norske. Dette gjelder også om barnet er født utenfor Norge. Men UD mener situasjonen for barnet i Shezadi-saken likevel ikke er enkel.

«Når norske borgere får barn i utlandet må fødselen dokumenteres og registreres i henhold til gjeldende regelverk. Det er en forutsetning at foreldreskapet er avklart etter barneloven», skriver UDs rådgiver Siri Svendsen i en e-post.

«Norske myndigheter har ikke automatisk myndighet til å hente mindreårige i utlandet. Det vil blant annet kreve samtykke fra foreldre med foreldreansvar», skriver hun videre.

yngvildt@klassekampen.no

PST-sjef: Komplisert

Onsdag sa sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Marie Benedicte Bjørnland til TV 2 at PST etterlyser norske statsborgere de mistenker er tilknyttet terrororganisasjoner.

– Da er vi forpliktet hvis de for eksempel sitter i fangenskap i et annet land, til å hente dem hjem.

PST-sjefen vil ikke kommentere den konkrete saken om norske Aisha Shezadi.

– Men man kan kanskje få inntrykk av at noen nærmest kan ønske seg internasjonalt etterlyst for å bli hentet hjem. Så enkelt er det ikke, sier Bjørnland.

Flyktningleiren Shezadi sitter i, kontrolleres av kurdisk-arabiske Syrias demokratiske styrker.

– Det er komplisert. En utlevering fordrer et stat-til-stat-samarbeid, sier Bjørnland til Klassekampen.