Tirsdag 12. juni 2018 Utenriks

Norsktrente Syria-krigere i dødelig skyteepisode i flyktningleir etter krangel:

Drepte far og sønn i leir

ALLIERT: En soldat fra Den revolusjonære kommandohæren (MaT) i ørkenen mellom Syria, Jordan og Irak. Militsen holder til i Tanf, der USA har base og norske styrker har vært stasjonert. FOTO: MAT

DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.

SYRIA

Flere kilder Klassekampen har snakket med bekrefter at militssoldater som har mottatt opplæring av Norge, var involvert i en dødelig skyteepisode i den beryktede flyktningleiren Rukban for rundt ett år siden.

Hendelsen endte med at Kamal Abdo Hobayjan (47) og hans sønn Abdo Kamal Abdo Hobayjan (17) ble skutt og drept av soldatene etter en krangel på et marked. De drepte er opprinnelig fra al-Qaryatayn sentralt i Syria.

Rukban-leiren ligger i ørkenen på grensen mellom Syria og Jordan, rundt to mil unna USAs base i Tanf der også norske styrker har vært stasjonert.

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene skulle ifølge regjeringen også ha «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det».

• Oppdraget ble forlenget i mars 2017 og offisielt avsluttet 10. mars i år.

Departementet: Ikke kjent

I mai fikk forsvarsminister Frank Bakke-Jensen spørsmål av SV-leder Audun Lysbakken om regjeringen kjenner til at syriske opprørsstyrker som Norge har trent hadde begått menneskerettighetsbrudd.

Statsråden svarte da at norske styrker hadde «oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene», og at Norge i en periode avbrøyt opplæringen mens episoden ble undersøkt. Det er også alt regjeringen har sagt offentlig om hendelsen.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité har vært orientert om episoden. Klassekampen har spurt Forsvarsdepartementet om de er kjent med hendelsen våre kilder nå beskriver, og om dette er episoden Bakke-Jensen har snakket om.

«Forsvarsdepartementet er ikke kjent med den påståtte hendelsen», svarer departementet i en e-post.

En offiser som senere ble dømt for drapene, sier på sin side at hans norske soldatkolleger visste om episoden og at de var «opprørte».

Krangel endte i drap

Ifølge kildene skjedde følgende:

• En gruppe soldater fra den norske partnerstyrken Den revolusjonære kommandohæren (MaT) ankom Rukban for å handle på et marked der.

• En av soldatene havnet i en krangel. Ifølge den ene offiseren ble de beskutt av en mann og hans sønn, som soldatene skøyt og drepte. En annen kilde hevder derimot at ofrene var ubevæpnede, og at soldatene kjørte hjem til familien og drepte far og sønn der.

• Fire soldater som var involvert i hendelsen ble dømt i januar av en lokal domstol til å betale erstatning på 50.000 dollar. Offiseren som utpekes som lederen i gruppen fikk disiplinær straff, men er i dag tilbake i tjeneste.

Offiseren går under krigernavnet Karkour, men heter egentlig Mohamed Basem Mustafa. Han sier til Klassekampen på telefon fra Tanf at «det hele var selvforsvar».

– Vi hadde kjørt inn på markedet. Jeg og mine menn hadde vært ute på oppdrag mot IS og hadde fått noen dager fri. Vi ønsket å handle det vi trengte før vi ble sendt ut igjen.

Han husker ikke årsaken til krangelen som oppsto, men hevder at situasjonen ble roet ned.

– Den unge mannen dro hjem. Litt seinere dukket han opp med sin far på markedet, og begge var bevæpnede. Situasjonen tilspisset seg og de begynte å skyte.

Ifølge Mustafa ble en av hans kolleger truffet i det ene beinet.

– Det var først da vi begynte å skyte for å forsvare oss. Faren og sønnen ble drept, sier han.

Han husker ikke hva ofrene heter.

– Hva sa de norske styrkene på basen da du kom tilbake?

– De var opprørte og mente at jeg og mine kolleger skulle forlatt markedet etter den første krangelen. Det gjorde også amerikanerne og ledelsen i MaT.

En annen versjon

Internasjonale humanitære aktører som kjenner Rukban godt, beskriver leiren som «Ville Vesten» og «lovløs» overfor Klassekampen.

Ifølge en kilde i leiren som verken er tilknyttet den berørte familien eller militsen, er den nevnte hendelsen godt kjent der. Haji Mohamed, som ikke er vedkommendes ekte navn, forteller imidlertid at mange der bestrider militsens versjon.

Klassekampen har også nådd fram til en tredje kilde, som sto de drepte nær. Personen, som vi kaller Ahmed, tør heller ikke å stå fram med sitt egentlige navn. Ifølge ham var 17-åringen på vei til markedet for å handle mat da han ble stoppet ved en veisperring militsen hadde satt opp.

– Det oppsto en krangel. Folk strømmet til, fikk roet ned gemyttene og gutten dro hjem, sier Ahmed til Klassekampen.

Ifølge ham tilspisset situasjonen seg seinere da en konvoi, ledet av den nevnte MaT-offiseren Mustafa, kom hjem til familien.

– Soldatene var tungt bevæpnet og begynte å skyte. Far og sønn ble drept, og to andre ble såret. Familien var ikke bevæpnet, sier Ahmed.

Han hevder militssoldaten som ble såret, «ble truffet av kollegaens skudd» og viser til en jordansk rapport som skal ha fastslått at soldaten ble truffet av kuler fra et amerikansk M-16-gevær. Klassekampen har ikke kunnet bekrefte fra objektivt hold at en slik rapport finnes.

Militssoldaten Mustafa avviser påstandene og sier han ikke vet hva slags kuler kameraten ble truffet av.

50.000 i blodpenger

Både Mustafa og hans øverstkommanderende, Muhannad al-Talla, bekrefter at soldatene måtte betale 50.000 dollar i såkalte blodpenger til ofrenes familie.

Al-Talla opplyser at offiseren ble dømt til én måneds fengsel, og deretter suspendert i seks måneder uten lønn. Det er uklart om de tre andre har fått samme disiplinære straff.

Mustafa fikk også forbud mot å befinne seg på samme sted som familien til de drepte.

utenriks@klassekampen.no

Syria på Stortinget

På onsdag skal Stortinget stemme over et kritikkforslag fra SV mot forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. SV mener Bakke-Jensen 2. mai ga en mangelfull Syria-redegjøring da han ikke orienterte om «en alvorlig episode» knyttet til brudd på menneskerettighetene.

Etter flere saker i Klassekampen har regjeringen de siste månedene måttet svare på flere spørsmål om Norges støtte til syriske opprørere.

Ifølge militsen Den revolusjonære kommandohæren (MaT) ble de trent av norske soldater ved den USA-kontrollerte basen Tanf.

Den operative delen av det norske treningsoppdraget varte ifølge regjeringen fra høsten 2016 til oktober 2017. Regjeringen har ikke villet bekrefte hvilke opprørere som ble trent. De lokale styrkene Norge støttet, skulle ifølge mandatet bare slåss mot Den islamske staten (IS).

MaTs egen leder hevder også at de i juni 2017 kjempet mot Assad-allierte styrker som rykket mot Tanf-basen. I et svar til SV på spørsmål om dette skrev forsvarsminister Jensen forrige uke:

«Regjeringen har ikke mottatt rapportering om at norsktrente styrker har kjempet mot andre enn ISIL, slik det hevdes i Klassekampen».

utenriks@klassekampen.no

LOVLØST: Syriske flyktninger på vei til Rukban-leiren på grensa til Jordan. FOTO: KHALIL MAZRAAWI, AFP/NTB SCANPIX