Onsdag 27. juni 2018 Innenriks

De gikk til Nav for å få hjelp da de ble bostedsløse. Nå har de bodd i Nav-telt i to uker:

Ba om bolig, fikk telt

UTELIV: I dag skinner sola, men Henrik Vridve og Stine Kristiansen har hatt sin del av regnvær på sin ufrivillige campingferie i regi av Nav.

CAMPINGLIV: Stine Kristiansen og Henrik Vridve gikk til Nav for hjelp til å få tak over hodet. Nav ga dem et telt og ba dem campe ulovlig i skogen.

NAV

– Nå skjønner jeg hvorfor det med jevne mellomrom dukker opp historier om folk som begynner å skrike og blir gærne på Nav-kontor. Jeg trodde vi skulle få hjelp i en vanskelig situasjon, men Nav har bare gjort ting vanskeligere, sier Stine Kristiansen.

Klassekampen besøker henne og samboeren Henrik Vridve i et skogholt i Drammen på teltplassen de har bodd på de siste to ukene.

Teltet er Nav Drammens versjon av et tak over hodet.

Hjelp til hjemløse:

• Nav Drammen har gitt akutt bostedsløse telt da de ba om hjelp til tak over hodet.

• Sosialtjenesteloven §27 sikrer personer som er akutt bostedsløse rett til midlertidig botilbud og hjelp fra Nav til å finne dette hvis man ikke finner selv.

• Botilbudet må være kvalitetsmessig forsvarlig ut fra den enkelte tjenestemottakers behov. Normalt innebærer det tilgang på bad, toalett, vann, strøm og kjøkken.

• Nav sentralt slår fast at telt som hovedregel ikke oppfyller vilkårene i loven.

Akutt hjemløse

Problemene for paret startet da de for halvannen måned siden avtalte å leie et rom i leiligheten til en venn.

Etter å ha bodd der i få uker ble det klart at han ikke var en så god venn som de hadde trodd, og de ble kastet ut av leiligheten på kort varsel.

Siden de ikke hadde rukket å underskrive kontrakt, var de helt rettighetsløse. Uten tak over hodet og med lite nettverk i byen så de ikke noe annet alternativ enn å søke hjelp fra Nav.

Slik paret forteller det, fortalte de to saksbehandlere hos Nav at de trengte hjelp til et sted å bo. Behovet var desto større fordi Kristiansen, som inntil nylig jobbet som barista, fortsatt er i rekonvalesens etter en alvorlig ulykke i oktober.

Hun fikk hjerneblødning etter at hun falt av et longboard og slo hodet i asfalten.

Nav lånte dem et firemannstelt og liggeunderlag. De fikk beskjed om at det egentlig ikke var lov å campe på et sted i mer enn tre døgn, men at ingen kom til å sjekke. Mandag hadde de bodd ute i to uker.

– Vi søker på alt som er av leiligheter, men det tar mye tid å leve på denne måten. Vi har ikke strøm, vi har ikke vann, og vi bruker to timer om dagen på å plukke ved. Hvis jeg skal dusje, må Henrik snike meg inn på treningssenteret hvor han har medlemskap. Det hjelper heller ikke at vi lukter bål på visningene, sier Kristiansen.

Skaper problemer

I dag skinner sola, men de har også hatt perioder med møkkavær. Paret mener de kanskje kunne ledd av situasjonen hvis det ikke hadde vært for at campinglivet kan få alvorlige konsekvenser.

– Det største problemet er at Stine fortsatt er syk. Hun var inn og ut av sykehus og behandling i seks måneder og kan fortsatt besvime og få plutselige hukommelsestap. Legene har sagt at stress kan være utløsende, så dette er ikke en bra situasjon, sier Vridve.

Kristiansen forteller at bosituasjonen har fått konsekvenser for samværet med datteren, som bor i Irland.

– Det var avtalt at datteren min skulle komme å besøke meg, men besøket ble avlyst fordi jeg ikke har lov å ha henne uten et sted å bo, sier hun.

Kristiansen og Vridve er skuffet over oppfølgingen de har fått, og forbereder en klage til fylkesmannen.

Lover å rydde opp

– Jeg har taushetsplikt, så kan ikke kommentere konkret på innholdet i saken, men her har det vært en svikt i rutinene. Det er overhodet ikke vanlig praksis at bostedsløse blir gitt telt, sier Katrine Christiansen, leder i Nav Drammen.

– Dere hadde jo et telt liggende dere lånte dem?

– Det er nyanser i saken som gjorde at dette skjedde, men her må vi bare vedgå at det har vært en svikt. Vi har nå gått gjennom interne rutiner, sier Christiansen.

Hun forteller at de håper å få til en rask løsning for campingparet.

– Vi tar kontakt med dem umiddelbart for å få i gang en ny dialog. Vi skal finne en bedre løsning, sier Christiansen.

Nav Drammen er ikke de eneste som har opplevd rutinesvikt. De siste årene har det vært saker i lokalaviser om at Nav gir telt til husløse også i Halden, Namsos og Ås.

– Vi har ikke oversikt over hva slags botilbud som benyttes i den enkelte kommune, men å gi telt som midlertidig botilbud vil som hovedregel være uforsvarlig, sier Jan Erik Grundtjernlien, tjenestedirektør i Nav sentralt.

jos@klassekampen.no

Unisont kritiske

Klassekampen har snakket med flere av medlemmene i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, komiteen som har ansvar for spørsmål om Nav. Blant politikerne i komiteen er det tverrpolitisk enighet om at telt ikke er et alternativ til tak over hodet.

– Dette er ikke akseptabelt. Vi skal kunne sikre folk husly også når det oppstår en akutt situasjon. Hadde det vært snakk om en natt, kunne jeg forstått det, men dette er ikke bra nok, sier Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Frp.

Han mener dette gjelder uavhengig av helsesituasjon, men at sykdom gjør det enda viktigere å rydde opp.

– Det er ikke slik velferdssystemet vårt skal fungere. Dette kan ikke rettferdiggjøres, sier Solfrid Lerbrekk, stortingsrepresentant for SV.

Hun mener paret i verste fall burde innlosjeres på hotell hvis kommunen ikke finner rom til dem.

Også Ap og Senterpartiet er klare på at telt ikke kan erstatte tak.

Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet er glad i å bo i telt, men mener det får være grenser.

– Å bo i telt er noe du gjør når du er på ferie. Det å sende noen for å bo i telt fordi de ikke har noe sted å bo er naturligvis uakseptabelt. Sånn kan vi ikke ha det, sier han.