Torsdag 12. juli 2018 Filmanmeldelse

Katastrofefilm

HETT: Will og Sarahs kjærlighet er stadig brennhet. FOTO: UIP

Skyhøyt spetakkel

FILM

«Skyscraper»

(USA, 2018)

Regi: Rawson Marshall Thurber.

Manus: Rawson Marshall Thurber.

Med: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Noah Taylor, McKenna Roberts, Chin Han, Roland Møller.

Lengde: 1 t. 42 min.

ANMELDELSE

HHIIII

For tre år siden hadde Dwayne «The Rock» Johnson hovedrollen i katastrofefilmen «San Andreas». Der spilte han redningshelikopterpiloten Raymond, som sammen med sin ekskone må finne datteren deres mens et jordskjelv er i ferd med å rive California i to. Mange utrolige sprang, hopp og fall følger, i et spesialeffektsirkus av episke proporsjoner, i tillegg til overforklarende dialog, overtydelige frempek, dumme valg og umulige utfall.

I «Skyscraper» spiller Johnson skyskrapersikkerhetseksperten Will, som må redde familien sin fra verdens høyeste og sikreste skyskraper, mens den er i ferd med å bli fullstendig overtent – samtidig som han må finne de skyldige og renvaske seg for anklagen om det er han som står bak brannen. Mange utrolige sprang, hopp og fall følger, i et spesialeffektsirkus av episke proporsjoner, i tillegg til overforklarende dialog, overtydelige frempek, dumme valg og umulige utfall.

Men «Skyscraper» har også skurker. Skikkelig skurkete skurker. Skurker som er så skurkete at de også på fritiden ser skurkete ut. Og som ikke tilfører filmen annet enn en menneskelig bad guy-dimensjon, og et helt uinteressant motiv for aksjonen mot skyskraperen.

Hvis du synes dette virker teit, uoriginalt og klisjébefengt, har du rett. Her er ingenting vi ikke har sett før, i en eller annen form.

Plottkurven holder seg også til standardformatet, og akkompagneres av en forakt for logikk og naturlover som overgår det meste.

Likevel kan filmen fungere. Om man bare er villig til å legge til side all kritisk sans og sunn fornuft, kan man la seg manipulere med på en opplevelse som etter hvert blir så intens, høylytt og spektakulær – men stadig like idiotisk – at man blir litt svett. Og sliten.

At likendes karer som Johnson og Thurber (som skrev og regisserte «Dodgeball»!) driver med slikt, er litt trist. At de planlegger en ny film; er nesten skummelt.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 25. september 2018 kl. 14.34