Fredag 13. juli 2018 Rønsen på fredag

Trives vi som Trumps beste venn?

4x30 – heia Nato!

Det fins mange forkortelser i internasjonal politikk. Nå er «4x30» mest in i Nato-kretser. Jens Stoltenberg er sjefdirigent. 4x30 innebærer at Nato skal kunne stille med 30 bataljoner, 30 luftskvadroner, og 30 krigsskip – alt i løpet av 30 dager.

4x30 heies fram i hele Nato, og lanseres samtidig med at generalsekretær Jens Stoltenberg roser president Donald Trump for hans ypperlige lederskap. Trump har nemlig fått Nato-landene til å forstå at de opp i to prosent av BNP til Forsvaret.

Er det flere enn meg som lurer på hva som har skjedd med Jens Stoltenberg? Som AUF-leder var han Nato-motstander, og pådriver for å få Ap til å skifte side i Vietnamkrigen.

I Palestina-spørsmålet er jeg litt mer i tvil, for der befinner Ap seg stadig i stabilt sideleie – de gjør ingen ting. Alle som vil skjønne, skjønner at Hilde Henriksen Waage har rett: Det blir ingen tostats­løsning. Det blir ingen palestinsk stat. Den israelske okkupasjonen har kommet for å bli.

Og hva gjør Ap i sakens anledning? Ingen ting. Men igjen – hva har skjedd med Jens Stoltenberg? Hvordan kunne den antimilitaristiske AUF-lederen ende opp som verdens fremste talsmann for militær opprusting?

Jeg har skrevet noe lignende før, men tall kan ofte være det enkleste å forholde seg til. Nato bruker i dag 12 ganger så mye som Russland på sitt forsvar. Nato har 3,2 millioner soldater, av disse disponerer de europeiske landene 1,8 millioner. Russland har 830.000. Hvis Tyskland øker sitt forsvarsbudsjett til to prosent av BNP, vil Tyskland aleine bruke mer til forsvar enn Russland. England og Frankrike ligger hver for seg omtrent på Russlands nivå.

Dette er situasjonen, samtidig som Russland skjærer ned på sine forsvarsutgifter.

Trump og Stoltenberg driver ikke fredspolitikk. De bedriver aktiv krigshissing. Om jeg ikke visste bedre, ville jeg beskyldt begge for å stå på lønningslista til våpenindustrien – den eneste aktør som tjener på dette vanviddet.

Jeg merker meg at noen ser en fare i at Donald Trump skal true med å trekke USA ut av Europa. Både Rødt og SV er motstandere av norsk medlemskap i Nato. Altså vil minst 10–12 prosent av Norges befolkning juble hvis Donald gjør alvor av sine trusler.

Så gleder jeg meg over at Liu Xia, enka etter fredsprisvinner Liu Xiaobo, endelig har fått reise til Tyskland – kansler Angela Merkel har bein i nesa.

Dette åpner for at Liu Xia også kan komme til Norge. Leder i Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen ønsker henne velkommen for å motta fredsprisen på vegne a sin avdøde ektemann. Hurra for Reiss-Andersen!

Det skal bli spennende å se hvordan regjeringa vil opptre under den eventuelle overrekkelsen. Om noen av de prominente i denne gjengen møter opp i Rådhuset, vil det være på sin plass å bruke Finn Gustavsens uttrykk: «En politiker er en person som er så tykkhudet at vedkommende kan holde seg oppreist selv om han mangler ryggrad.»

Ukas lydspor: Charles Lloyd & The Marvels/Lucinda Williams – «Vanished Gardens».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Trump og Stoltenberg driver ikke fredspolitikk, men aktiv krigshissing»

Artikkelen er oppdatert: 25. september 2018 kl. 14.30