Mandag 30. juli 2018 Politikk

SV-leder Audun Lysbakken vil hente milliarder fra kontoene til Norges aller rikeste:

Vil stupe i pengebingen

DOLLARGLIS: Audun Lysbakken besøkte SUs sommerleir på Utøya denne helga. Der advarte han mot «egoismen til den økonomiske eliten». – Nøkkelen til det norske samfunnets suksess er at det har fungert for de mange, ikke bare de få på toppen, sier han til Klassekampen. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

SPIS DE RIKE: Audun Lysbakken ser for seg å fylle statskassa med minst 14 milliarder kroner i økt skatt på «superhøye inntekter» og «de superrikes formuer».

SKATT

Audun Lysbakken har fått utarbeidet tall fra Finansdepartementet for å knuse det han mener er en «seiglivet myte», nemlig at det er lite å hente på å skatte de rike hardere.

– For det er feil. Det blir penger av det, sier SV-lederen til Klassekampen.

Han viser til SVs forslag til å endre formuesskatten. Partiet vil øke skattesatsen til 1,1 prosent, senke bunnfradraget til 1,2 millioner kroner, og innføre en tilleggssats på 0,2 prosent for formuer over 20 millioner kroner.

Det ville gitt staten 9,9 milliarder kroner mer i skatteinntekter, hvorav 2,3 milliarder ville ha kommet fra de 1800 aller rikeste i Norge.

Disse har en formue på over 100 millioner kroner, og ville fått en skatteøkning hver på 1,3 millioner i snitt med SVs opplegg.

SVs grådighetsskatt:

• SV vil innføre en ny marginalskatt på 27 prosent på inntekter over 1,5 millioner kroner, noe som ville gitt 4 milliarder kroner mer til statskassa.

• Partiet vil også øke formuesskatten til 1,1 prosent, senke bunnfradraget til 1,2 millioner, og innføre en tilleggssats på 0,2 prosent i formuesskatten på formuer over 20 millioner kroner. Det ville gitt staten 9,9 milliarder kroner i økte skatteinntekter.

Snart er skatten vår

Lysbakken vil ikke gi seg ikke med formuesskatten. SV vil også legge til et nytt trinn i trinnskatten: De med årlig inntekt over 1,5 millioner kroner, vil partiet gi en ny marginalskatt på 27 prosent.

Denne skatteøkningen ville gjelde 242.500 personer, og gitt 4 milliarder kroner mer til statskassa.

I tillegg kommer SVs ønske om å fjerne aksjerabatten i formuesskatten, samt økt utbytteskatt, og en rekke andre mindre grep, opplyser SV.

Partiets modell for ny arveskatt er heller ikke klar ennå. Men det jobbes med en progressiv modell, med høyere satser for særlig store formuer som går i arv.

I sum omtaler SV grepene som en «grådighetsskatt» på «superhøye inntekter» og «de super­rikes formuer».

– Egoismen til den økonomiske eliten er et samfunnsproblem. Og det er alvorlig, for nøkkelen til det norske samfunnets suksess er at det har fungert for de mange, ikke bare de få på toppen. Jeg mener at vi nå ser et opprør mot den samfunns­modellen fra overklassen, sier SV-lederen.

– Eliten i opprør

SV-lederen viser til «stadige rop» om lavere skatt for de rikeste og om mer makt til arbeidsgiverne.

– Og de som styrer landet nå, hører dette godt, sier han.

Ropene kommer samtidig med et økende råkjør på å få lov til å tjene penger på fellesskapets ressurser, fastslår Lysbakken.

– Noen vil si: Hvis de rike får beholde disse pengene selv, vil de investere i bedrifter og skape arbeidsplasser og velstand?

– Dette er skatteøkninger som går til eierne, ikke bedriftene, svarer Lysbakken, før han legger til:

– Og det høyresida aldri forstår, er at det ligger en god dose sosialisme bak Norges økonomiske suksess. Fellesskapet har investert i kunnskap, infrastruktur og næringsutvikling; det er det som har gitt oss velferdsstaten.

Frp: De rike skattes for mye

Frp svarer SV slik:

– De rike skattes for mye allerede, sier Frps Helge Andre Njåstad, som omtaler seg selv og Frp som «SVs rake motsetning i skattepolitikken».

– Alt SV er for, er vi imot. De vil skatte mer, vi vil skatte mindre, fordi det skaper vekst og investeringer.

– Vi må slutte å se ned på dem som skaper arbeidsplasser. Det er ikke sånn at pengene bare finnes, noen må sørge for at det blir skapt noe. Så vi ser det som et gode at noen tar risiko, investerer skape verdiene som vi og SV kan bruke på Stortinget og i kommunestyrene.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. juli 2018 kl. 14.45
Helge Andre Njåstad