Tirsdag 31. juli 2018 Homo politicus

Hvem bestemmer egentlig over norske militære flyplasser i dag?

Veien til fred

Dessverre har ingen prøvd å forklare meg stort om hvordan det norske militæret skal passe på at fedrelandet ikke blir invadert eller ødelagt.

Da jeg var i Tysklandsbrigaden, ble jeg som apotekerassistent bare fortalt hvordan jeg måtte delta i kampen mot gonokokker og uplanlagte unger ved å dele ut noe som det kristne Norge ikke likte.

Da jeg en gang tok forberedende filosofi ved Universitetet i Oslo, måtte jeg lese om en gammel grunnlegger av faget at menneskeheten kunne leve i evig fred om de bare styrte sitt militærvesen slik, om jeg ikke husker feil:

1. At de bare hadde nok forsvar til å gjøre angrep så kostbart som mulig for angriperen, uten å prøve å bli uovervinnelig.

2. At de aldri måtte prøve å bli så sterke at de var sikre på å vinne en krig med nabostatene.

Hvis gamlingen hadde rett, kan mine lesere få til hjemmeoppgave å finne ut hvorfor vi nå lever i en utrygg verden?

Men jeg må tilstå at jeg finner det stadig vanskeligere å fatte hva våre militære holder på med. Under den kalde krigen hadde vi ledere som brukte mye godt folkevett på å unngå å komme i den situasjon at norsk territorium skulle kunne brukes til angrep på Sovjetsamveldet.

Har vi slike ledere nå?

Ikke veit vi hva som foregår i hodene på våre generaler, forsvars- og utenriksministre. Sjølsagt er de ikke redd for at Putin uprovosert – i vinnings hensikt – skal angripe Vest-Europa. For hvis de kan noe, er det i hvert fall hvor mange divisjoner, tanks, bombefly og hangarskip han må ha for at en krig ikke skal bli for dyrt for den staten som han prøver å få opp og stå.

Dessuten – om det er sant at han har beriket seg personlig med milliarder – veit han vel også at verken han eller aksjene hans vil være verdt fem gammeldagse norske øre etter en krig som han ikke kan vinne. Hvorfor er det så umulig å godta at Putin i forhold til resten av Europa har defensive formål med det russiske forsvaret?

Har russerne noe å være redd for – om de prøver å følge med på det som foregår i lille Norge? Hvor er Einar Gerhardsen når vi virkelig trenger han? Denne Klassekampmedarbeideren er gammel nok til å huske hans motstand mot atomvåpen i Norge. Men det er visst ingen i partiet hans som har tatt på seg den oppgaven. For hvordan har vår nåværende regjering stelt seg, tydeligvis med de andre Nato-partienes tilslutning:

Med hundrevis av topptrente, profesjonelle amerikanske soldater på norske flyplasser, kan ikke norske myndigheter forhindre at våre militære anlegg kan bli tatt i bruk til aggressive formål mot Russland.

Den impulsive klovnen i Det Kvite Huset behøver ikke engang å spørre den hyggelige dama fra Bergen om lov for å ta i bruk våre militære flyplasser til angrep mot hva som helst – som for eksempel russiske byer.

Kan det tenkes at noen vernepliktige – eller hva det heter nå – flysoldater skulle kunne hevde norsk suverenitet i en slik situasjon? Forstår våre ansvarlige statsråder hvor den reelle kontrollen med våre militære flyplasser nå ligger?

ottar.brox@gmail.com

Ottar Brox, Arne Johan Vetlesen, Bente Aasjord, Wegard Harsvik og Mona Ringvej skriver i Klassekampen tirsdager.

Artikkelen er oppdatert: 26. september 2018 kl. 08.49
ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS, KNUTLVAS@GMAIL.COM