Mandag 6. august 2018 Politikk

Et kriserammet Trondheim Arbeiderparti står uten ordførerkandidat et drøyt år før kommunevalget:

Holder partiet på pinebenken

TVIL: Ordfører Rita Ottervik (Ap) vil ikke svare på om hun skal la seg nominere for en femte periode. Her ved rådhuset i Trondheim.

OVERTID: Nominasjonskomiteen skulle hatt svar for tre måneder siden, men Rita Ottervik (Ap) vet ennå ikke om hun ønsker å fortsette som ordfører i Trondheim.

Trondheim

– Jeg er i tenkeboksen. Det er en jobb jeg elsker, samtidig har jeg brukt utrolig mange timer på jobben de siste 15 årene. Det er en arbeidssituasjon som begrenser tida til viktige ting, som å leke med tantebarna, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap).

Klassekampen møter henne på ordførerkontoret hun har ledet byen fra i snart fire valgperioder. Hun er usikker på om hun ønsker en femte. Nominasjonskomiteen skulle egentlig hatt svar 1. mai, men mer enn tre måneder på overtid har hun ikke gjort det.

– Jeg må nok bestemme meg i løpet av noen uker. Det viktigste argumentet for å fortsette er å lære opp nye som kommer inn og sikre trygghet og kontinuitet. Vi mister en del dyktige folk som går ut nå.

– Kan du peke på en god kandidat til å ta over, hvis du sier nei?

– Det kan være flere, men jeg har ikke lyst til å si noe om det nå.

Trondheim Ap:

• Rita Ottervik har vært ordfører for Trondheim Ap siden 2003.

• I 2017 skrev Adresseavisen en rekke saker hvor de mente å kunne dokumentere at Ap-topp Rune Olsø hadde solgt politisk innflytelse til eiendoms­utviklere.

• Olsø benekter alle lovbrudd, og saken ble henlagt av Økokrim etter en omfattende etterforskning.

• Saken har likevel fått store konsekvenser i Trondheim Ap.

Forferdelig år

Det er ikke så rart at hun nøler. Trondheim Ap har vært gjennom en tøff periode. I tillegg til den nasjonale nedgangen for Ap og metoo-skandalen som rammet ekstra hardt i Trond Giskes hjemfylke Trøndelag, har Trondheim Ap balet med sin egen skandale.

Kystad-saken, hvor Ap-topp Rune Olsø ble beskyldt for å ha forsøkt å påvirke reguleringssaker på vegne av eiendomsutviklere, ble henlagt av Økokrim, men har fått store konsekvenser.

Økokrim avdekket at Ap-topper i Trondheim lot en inhabil Olsø delta i arbeid med reguleringsplaner bak ryggen på Ottervik.

Olsø, som lenge var tiltenkt rollen som leder av Trøndelag Ap, har trukket seg fra alle verv. Tidligere Ap-gruppe­leder Geir Waage trakk seg fra vervet og tar ikke gjenvalg etter at han ble implisert i saken.

Skal rydde opp

På initiativ fra Ottervik har Ap stilt seg bak et forslag fra Venstre om lobbyregister for folkevalgte. Trondheim er den første kommunen som innfører et slikt register. Hun har også har satt i gang en åpenhetsdugnad i partiet for å ta et oppgjør med inntrykket av Ap som et parti som tar avgjørelser på bakrommet.

– Ting er blitt gjort, blant noen få, skjult for partiet. En av de viktigste tingene jeg sier når jeg snakker internt i partiet, er at den arbeidsformen skal vi ikke ha. Det har vært en helt grusom sak, men når det først har skjedd, må vi bruke den til noe positivt. Finne nye måter å jobbe på, og minne hverandre på de viktige verdiene som er grunnlaget for å unngå slike saker.

– I kommunevalget fikk Ap over 40 prosent. På siste meningsmåling får dere 27 prosent og er mindre enn Høyre?

– Det er ingen høyrebølge i Trondheim. Flesteparten av velgerene vi mister, er på gjerdet, og vi må få dem tilbake. Den største utfordringen med saker som Kystad-saken, i tillegg til alvoret i dem, er at de tar alt fokus i den offentlige debatten. Mange av oss er derfor veldig glade for at vi er i gang med en programdebatt som gir oss mulighet til å diskutere ny politikk, sier Ottervik. Hun vil ikke forskuttere vedtak, men peker på flere saksfelt hun tror vil bli viktige for Ap i neste periode.

– Vi har fått til mye på eldreomsorg med økt grunnbemanning og kvalitet, men det er mer som må gjøres på rekrutteringssida. En viktig diskusjon fram mot valget blir hvordan vi kan få flere ungdommer til å utdanne seg til jobber i kommunal sektor. Ansatte i sykehus har en grunnlønn som er 50.000 kroner høyere enn i kommunen. For en sykepleier er det veldig mye penger. Vi må diskutere rekrutteringsstrategier for å være like gode som sykehusene, sier Ottervik, som også tror en debatt om skolen er under oppseiling.

– Fokuset på norsk, matematikk og engelsk blir for snevert. Vi må se mer helhetlig på skolen og vurdere en styrking av de praktisk-estetiske fagene. Undervisningen må bli praktisk og mer relevant for dem som ikke lærer like godt den teoretiske veien.

Utro partnere

Ap har de siste tre årene styrt en koalisjon med KrF, Venstre, Pensjonistpartiet, Sp, MDG, og SV. Venstre har varslet at de vil bytte side etter valget. Nå sier Senterpartiet, som har vært Aps koalisjonspartner i 15 år, at de vurderer allianse med høyresida i både Trondheim og Trøndelag.

– Fra tidenes morgen har Senterpartiet vært et sentrumsparti som er opptatt av gjennomslag og posisjoner. De samarbeider der de får mest igjen for å samarbeide Det jeg vet, er at de får mest igjen for er samarbeid med oss. Vi må bli store nok og være rause nok til å gi samarbeidspartiene gjennomslag, men jeg er bombesikker på at vi har mest å tilby dem. sier Ottervik.

– Hvor viktig er det for Arbeiderpartiet nasjonalt at Ap i Trondheim og Trøndelag klarer å reise seg?

– Det er kjempeviktig. Går det dårlig i Trøndelag, går det sannsynligvis dårlig i resten av landet, men jeg tror både Trøndelag og Trondheim skal klare seg godt.

jos@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 6. august 2018 kl. 09.01