Fredag 10. august 2018 Rønsen på fredag

«Det er lov å gjøre feil.»

Statsråd 24/7?

Det er klart det er lov å gjøre feil. Jesus påpekte dette allerede den gang han ba den som ikke hadde synda om å kaste den første steinen. Men det er litt rart, når dette blir et slags mantra på toppen i norsk politikk. «Per gjorde en feil, og han har beklaget.» Ferdig med den saken, liksom?

En statsråd i den rødgrønne regjeringa måtte gå av etter å ha bygd ei brygge uten tillatelse, samt regelbrudd ved utleie av et stabbur. En annen forsvant etter å ha bevilga penger til et sjølforsvarskurs for jente-sosialister.

Men er ikke tilfellet Per Sandberg mye mer alvorlig? Reise til utlandet uten å melde fra til statsministeren? Oven i kjøpet med tjenestemobilen i lomma? Til et totalitært regime han veit er verdensmester i etterretning?

Ved hjemkomst fortalte en smilende og temmelig offensiv Sandberg at det var «verken nærings- og fiskeriministeren eller første nestleder i Frp» som hadde vært på ferie – det var «privatpersonen Per Sandberg, som hadde tatt en ad hoc-beslutning om å dra til Iran». Også denne uttalelsen har han sett seg nødt til å gå tilbake på. «En statsråd er statsråd 24 timer i døgnet», heter det nå – hilsen Per Sandberg.

Men er Sandbergs regjeringskollega Trine Skei Grande (V) statsråd 24 timer i døgnet? Etter at avgått justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) tok til orde for «et nytt korstog» for å hindre innvandring fra «muslimske land», signerte kulturminister Trine Skei Grande en kronikk i Dagbladet der hun tok avstand fra «gruppetenkning» i forbindelse med asylsøknader.

Da Dagsavisen kontakta Kulturdepartementet i sakens anledning, fikk de vite at Skei Grande «hadde skrevet dette som Venstre-leder, ikke som statsråd». Under den solbergske parlamentarismen er dobbeltkommunikasjon tydeligvis helt ålreit. Der SV ble latterliggjort fordi noen representanter sto «på plenen» i protest mot norsk deltakelse i Afghanistan-krigen, er det nå dagligdags at Erna Solbergs statsråder inntar ett standpunkt i regjering, et annet utafor.

Hva statsministeren måtte mene om utspillet fra sin tidligere justisminister? Jeg kan svare på hennes vegne: «Jeg ville kanskje ikke brukt de ordene.»

Men hvorfor holder Erna Solberg sin vernende hånd om Per Sandberg? Kanskje syns hun det viktigste er å ha en fiskeriminister som med bredt smil om munnen evner å trekke fisken ut av kystfolkets hender, over i lommene til Kjell Inge Røkke?

25. oktober neste år er det 75 år siden Sovjetunionens Røde Arme befridde Finnmark. Begivenheten innbyr til storslått feiring. Men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener president Putin «må gjøre seg fortjent» hvis han skal inviteres til markeringa. Bakke-Jensen henviser til Krim og Øst-Ukraina, og sier med ettertrykk at Norge «ikke er litt for folkeretten, vi er helt for folkeretten».

Dette sier forsvarsministeren i et land, hvis nærmeste allierte har brutt folkeretten kontinuerlig, nærmest hver dag, siden andre verdenskrig!

Ukas lydspor: Khruangin – «Con Todo El Mondo».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Under den solbergske parlamentarismen er dobbeltkommunikasjon helt ålreit»

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 08.59
VERNET: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp).